Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Απαιτούνται πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας

Τη φωνή του αμερικανικού κεφαλαίου, για την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων μετέφερε ο Ντ. Σπέκχαρντ

Το πνεύμα της ταξικής συνεργασίας, δηλαδή, της απόλυτης υποταγής των εργαζομένων στα επιχειρηματικά σχέδια που κάνουν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, μετέφερε στο συνέδριο ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντ. Σπέκχαρντ, σε μια παρέμβαση, η οποία στην ουσία αποτελούσε τη φωνή - απάντηση του αμερικανικού κεφαλαίου στις προσκλήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων για αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Τι θέλει το αμερικανικό κεφάλαιο; Να επιταχυνθούν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, να προχωρήσει ακόμα περισσότερο η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, να αρθεί η μονιμότητα στο δημόσιο.

Παραβλέποντας επιδεικτικά το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν πάρει στον τομέα των εργασιακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι η δήθεν ακαμψία στην αγορά εργασίας θέτει τους εργαζόμενους στον κίνδυνο της ανεργίας μακροπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή, υιοθετεί το μοντέλο της ...λίγης και ελαστικής απασχόλησης αρκετών εργαζομένων στις ίδιες θέσεις εργασίας, ενώ βάλλοντας ευθέως κατά της μονιμότητας στο Δημόσιο είπε ότι «στο βαθμό που κάποιες κυβερνήσεις επιθυμούν να εγγυηθούν τη διά βίου απασχόληση, αυτό συχνά αποβαίνει ένα δυσβάστακτο δημοσιονομικό βάρος».

Ο Σπέκχαρντ, πιστός υπηρέτης της αγριότητας του αμερικανικού κεφαλαίου, ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως πρέπει να αναζητείται ...ισορροπία συμφερόντων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στο πνεύμα του κοινωνικού εταιρισμού, αφού, όπως είπε, «εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν στο πνεύμα του win-win και όχι του μηδενικού αποτελέσματος».

Για να ανταποκρίνονται πάντως οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρότυπο, ο πρέσβης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κατέχουν πολλαπλές δεξιότητες, ώστε να καλύπτουν διαφορετικές θέσεις απασχόλησης - δυνατότητα που προαπαιτεί υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και διά βίου κατάρτιση. Να συμβιβαστούν, δηλαδή, με την ιδέα ότι αντί να διεκδικούν μόνιμη και σταθερή εργασία, θα πρέπει να μετατραπούν σε κυνηγούς ευκαιριών, οι οποίες κατά καιρούς μπορεί να προσφέρονται από διάφορα επιχειρηματικά σχήματα.

Για το θέμα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ο Ν. Σπέκχαρντ σημείωσε ότι χρειάζεται σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματικές και διαφανείς δημόσιες υπηρεσίες και κυβέρνηση που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Σε αυτά τα πλαίσια ανέφερε και δημόσια ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά της για να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να προσελκύσει νέα κεφάλαια».

Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο τρίπτυχο «διεθνής συνεργασία, ευέλικτη αγορά εργασίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων», επιχειρώντας να συνδέσει την προοπτική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, τόσο με τα ζητήματα της πολιτικής συνεργασίας, όσο βεβαίως και με τα νέα αντιδραστικά μέτρα που πρέπει να παρθούν σε βάρος των εργαζομένων στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

Οπως είπε, «οι απαιτητικοί οικονομικοί καιροί που ζούμε μάς δίνουν την ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Για να το καταφέρουμε, χρειαζόμαστε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, οικοδόμηση ευέλικτων αγορών εργασίας, με υψηλές προδιαγραφές και δουλειά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Ειδικά για την προοπτική των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας είπε ότι «η Ελλάδα έχοντας πολύ καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, αν πάρει τα αναγκαία μέτρα θα βρεθεί σε πολύ καλή θέση».

Τέλος, θέλοντας να δείξει ότι έχει σαφή γνώση για τα ελληνικά πράγματα, είπε ότι «η Ελλάδα βρίθει από λαμπρά μυαλά και οι θύλακες πληροφορικής που θέλει να δημιουργήσει, δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισάγουν νέες τεχνολογίες χωρίς να απαιτούν μεγάλες επενδύσεις», ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων, που είναι τεράστιο δυναμικό και για τις ΗΠΑ, για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν μέσω της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορμητήρια (2020-02-11 00:00:00.0)
Μέσα - έξω... (2010-03-09 00:00:00.0)
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ (2009-09-04 00:00:00.0)
Ευθεία παρέμβαση και στην οικονομική πολιτική! (2008-11-26 00:00:00.0)
Ζήτημα χρόνου η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας (2008-01-04 00:00:00.0)
Θέμα εθνικής ασφάλειας οι αγωγοί! (2007-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ