Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
Υποσχέσεις σε υποψήφιους επενδυτές

Με το βλέμμα στραμμένο σε ενδεχόμενες επενδύσεις από τις ΗΠΑ, κλείνοντας το μάτι σε όσους θέλουν να κάνουν κερδοφόρες μπίζνες στη χώρα μας, αλλά και παρέχοντας διαπιστευτήρια σε όσους μπορεί να έχουν ακόμα αμφιβολίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας παρουσίασε από το βήμα του συνεδρίου τις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Η Λ. Κατσέλη επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα του στιλ «παραλάβαμε μία οικονομία σε ύφεση με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Μια οικονομία με υψηλά ελλείμματα και χρέος. Με αλόγιστες σπατάλες και αδικαιολόγητες υπερβάσεις στις δημόσιες δαπάνες. Με σημαντική υστέρηση στα έσοδα», και υποστήριξε ότι υπάρχει «σοβαρό παραγωγικό έλλειμμα και κρίση ανταγωνιστικότητας».

H έξοδος από την κρίση, υποστήριξε, προϋποθέτει ταυτόχρονες «συντονισμένες ενέργειες και διαρθρωτικά μέτρα» σε τρία μέτωπα: «Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, στο μέτωπο της δημοσιονομικής διαχείρισης και στο μέτωπο της λειτουργίας των θεσμών».

Δίνοντας άμεση έμφαση στο λεγόμενο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, στη δυνατότητα δηλαδή των επιχειρηματιών να εξασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία σε συνθήκες άκρατου καπιταλιστικού ανταγωνισμού, σημείωσε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις», ζήτημα που, όπως είπε, αντιμετωπίζεται με τις ρυθμίσεις για την αναστολή των πληρωμών σε επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα.

Δεύτερη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι «η στήριξη της επενδυτικής ζήτησης», με άλλα λόγια το μοίρασμα την επόμενη χρονιά των 10,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και η πρόταξη ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου με αιχμή την πράσινη επιχειρηματικότητα, τις πράσινες υποδομές και τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις.

Σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση προχωρά «στην αναμόρφωση του Επενδυτικού Νόμου, που θα είναι έτοιμος τους πρώτους μήνες του 2010, έτσι ώστε να τον αναδείξουμε σε κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο». Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα κάνουν ακόμα πιο ελκυστικές τις λεγόμενες επενδύσεις των ιδιωτών, επενδύσεις που στο μεγαλύτερο βαθμό γίνονται με επιχορηγήσεις, δάνεια και άλλες ενισχύσεις με κρατικά κονδύλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ