Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νέος εκλογικός νόμος διά «χειρός» ΗΠΑ - ΟΗΕ

Αιματηρή βομβιστική επίθεση σε δημοτικό σχολείο!

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με συμφωνία της τελευταίας στιγμής, αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση και αλλεπάλληλες παρεμβάσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ και της αμερικανικής πρεσβείας, το ιρακινό Κοινοβούλιο ομοφώνως ενέκρινε νέο τροποποιημένο εκλογικό νόμο, που επιδιώκει να ικανοποιήσει, όσο είναι εφικτό, τους πάντες. Αν και λεπτομέρειες δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται ότι ο νέος νόμος αυξάνει τις έδρες που αποδίδονται στους Ιρακινούς εκτός χώρας, που στην πλειοψηφία τους είναι σουνίτες, και προβλέπει ότι οι ψήφοι τους θα καταμετρηθούν στις επαρχίες από όπου κατάγονται.

Η θέση αυτή ανταποκρίνεται, σε σημαντικό βαθμό, στα αίτημα τροποποίησης που είχε θέσει ο σουνίτης αντιπρόεδρος της χώρας Τάρεκ αλ Χασεμί, ο οποίος και ήρε το βέτο που είχε ασκήσει. Βέβαια, προκειμένου να «εξισορροπηθεί» η κατάσταση, δόθηκαν άλλες τρεις επιπλέον έδρες στις κουρδικές επαρχίες. Παρά το θετικό κλίμα που επικρατούσε, χθες, στην πολιτική σκηνή της Βαγδάτης, αφού μετά την έγκριση του νόμου, είναι πολύ πιθανό, τελικά, οι εκλογές να διεξαχθούν μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, γεγονός είναι ότι και ο νέος εκλογικός νόμος βρίσκεται στον «αέρα». Και αυτό γιατί ουσιαστικά διανέμει έδρες ανά επαρχία, χωρίς να υπάρχουν καθόλου νέα δημογραφικά στοιχεία ανά περιοχή.

Μακελειό με παιδιά!

Οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν και 41 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους, παιδιά τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, χθες το μεσημέρι, την ώρα του σχολάσματος, στο δημοτικό σχολείο «Αμπάα Ντχαρ», της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι στη Βαγδάτη. Για άλλη μια φορά, δεν μπορεί παρά να μιλήσει κανείς για ύποπτα και εξαιρετικά σκοτεινά κίνητρα.

Ενοπλοι επιτέθηκαν και σε φυλάκιο παραστρατιωτικών που μάχονται την «αλ Κάιντα» και ανήκουν στα λεγόμενα «συμβούλια Αφύπνισης» στην Ταρμίγια, βορείως της Βαγδάτης, σκοτώνοντας πέντε από αυτούς.

...δωρίζουν εξοπλισμό λόγω κόστους

Εξοπλισμό και στρατιωτικά οχήματα αξίας πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια σκέφτονται να «δωρίσουν στον ιρακινό στρατό» ανά βάση που θα εγκαταλείπουν οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, που σχεδιάζουν την απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους τους μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Αυτό αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ», που υποστηρίζει ότι παρά τη δυσφορία του Πενταγώνου εκτιμάται ότι το κόστος μεταφοράς στο Αφγανιστάν είναι ασύμφορο. Ο αμερικανικός στρατός έχει ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει 280 εγκαταστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ