Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο «τραπέζι» της ΕΕ η ανατολική Ιερουσαλήμ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στη βελγική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, είναι Ισραηλινοί και Παλαιστινίοι, μετά τη διαρροή ότι η σουηδική προεδρία θα θέσει προς συζήτηση σχέδιο απόφασης που θα αναφέρεται στο καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Στοκχόλμη πρότεινε ν' αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Η αρχική αυτή διατύπωση φέρεται να προκάλεσε αναταράξεις σε διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η ιταλική που δήλωνε ότι πρέπει να αποφευχθούν «οι μονομερείς κινήσεις», ή όπως η γαλλική, που εμφανιζόταν «επιφυλακτική» και ζητούσε «προσεκτικές διατυπώσεις». Από την άλλη, άλλες χώρες - μέλη, όπως το Λουξεμβούργο, διά μέσου του υπουργού Εξωτερικών του, αναρωτιόταν «γιατί γίνεται καν συζήτηση, εφόσον η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενο έδαφος και σαφώς δεν ανήκει στο Ισραήλ».

Σύμφωνα με τελευταίες διπλωματικές διαρροές, το κείμενο που τελικά θα παρουσίαζε η σουηδική προεδρία θα είχε τροποποιήσεις. Θα αναφέρει ότι είναι αναγκαίο «...να βρεθεί δρόμος, διά μέσου διαπραγματεύσεων, για τελική επίλυση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δύο κρατών...», ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος αποτελείται από τα εδάφη της Δ. Οχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Ακόμη και έτσι, πάντως, η ισραηλινή ηγεσία, εννοείται ότι, έχει αντιδράσει έντονα και έχει μιλήσει για «επικίνδυνες θέσεις» που λαμβάνει η ΕΕ, υποσκάπτοντας και το διαπραγματευτικό της ρόλο, αλλά και την πιθανότητα επανέναρξης του διαλόγου. Σε αντίθετη κατεύθυνση οι δηλώσεις του Ιορδανού βασιλιά, Αμπντάλα, που κάλεσε την ΕΕ «να ασκήσει επιτέλους τις πιέσεις που αρμόζουν στο Ισραήλ για να τερματίσει τον εποικισμό γενικώς και ειδικότερα στην ανατολική Ιερουσαλήμ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό (2020-02-01 00:00:00.0)
Παζάρια και μπίζνες του Αμπντάλα Β' με ξένους ηγέτες (2018-06-20 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την ισραηλινή κατοχή κατά του Παλαιστινιακού λαού (2018-01-31 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό (2009-12-04 00:00:00.0)
Πιέζει η Ράις για βήματα άνευ ουσίας (2007-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ