Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Διαδηλώσεις κατά του Αχμαντινετζάντ

TEΧΕΡΑΝΗ.--

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες το πρωί, εντός των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της ιρανικής πρωτεύουσας αλλά και σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, καθώς οπαδοί της αντιπολίτευσης, με πυρήνα τους φοιτητές, αξιοποίησαν την «Ημέρα των Φοιτητών» για να πραγματοποιήσουν τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά της συντηρητικής πτέρυγας του καθεστώτος με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ και τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, από την εκλογή του δεύτερου τον Ιούνη. Με την «Ημέρα των Φοιτητών» τιμάται η μνήμη τριών φοιτητών που δολοφονήθηκαν από τον Σάχη το 1953.

Η ατμόσφαιρα ήταν, ήδη, ηλεκτρισμένη από την Κυριακή, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και άνδρες του παραστρατιωτικού πανίσχυρου σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης», όπως και άνδρες με πολιτικά του παραστρατιωτικού σώματος «Ματζλίς», είχαν περικυκλώσει όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις φοιτητικές εστίες. Παρ' όλα αυτά, από το πρωί, στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν πολλοί άλλοι πολίτες με αποτέλεσμα να σχηματιστούν μεγάλες συγκεντρώσεις παντού.

Με δεδομένη την τριήμερη απαγόρευση εξόδου από τα γραφεία τους, που έχει επιβληθεί στους δημοσιογράφους όλων των πρακτορείων και ισχύει μέχρι την Τετάρτη, η πληροφόρηση προέρχεται μόνο διά μέσου μαρτυριών που μεταδίδονται από ιστοσελίδες, αν και αυτές λειτουργούν με δυσκολία καθώς οι ιρανικές αρχές έχουν μπλοκάρει αρκετές από αυτές, ενώ έθεσαν εκτός λειτουργίας το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, μέχρι το απόγευμα έγιναν αρκετές συλλήψεις και είχαν τραυματιστεί αρκετοί διαδηλωτές, χωρίς να είναι, όμως, σαφής ο αριθμός τους.

Ο επικεφαλής του «μεταρρυθμιστικού» αντιπολιτευόμενου ρεύματος του καθεστώτος Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί είχε καλέσει τους οπαδούς του να διαδηλώσουν σήμερα για να εκφράσουν, για άλλη μια φορά, την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ. Την ίδια ώρα, ο σημαντικός στη θρησκευτική ιεραρχία και γνωστός για τις συντηρητικότατες απόψεις του, Αγιατολάχ Νάσερ Σιραζί, εξέπληττε την ιρανική κοινή γνώμη ζητώντας ν' αρχίσει διάλογος με τους «μεταρρυθμιστές» και διαχωρίζοντάς τους από τις λίγες εκατοντάδες ταραξίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ