Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Συνεχίζονται ανακατατάξεις του κεφαλαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ανακατατάξεις του κεφαλαίου στο χώρο των τραπεζών συνεχίζονται καθώς στις ΗΠΑ έξι ακόμη τράπεζες χρεοκόπησαν ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν πτωχεύσει φέτος στα 130 μέχρι στιγμής, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ.

Ουσιαστικά οι χρεοκοπίες αφορούν «μικρές τράπεζες»: Μεγαλύτερη η AmTrust στο Κλίβελαντ του Οχάιο, με πόρους 12 δισ. δολαρίων και καταθέσεις 8 δισ. δολαρίων. Οι Benchmark Bank στο Ιλινόις, η Greater Atlantic Bank στη Βιρτζίνια και οι Tattnall Bank, Buckhead Community Bank και First Security National Bank στην Τζόρτζια είχαν πόρους που δεν υπερέβαιναν το 1 δισ. δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 23 μεγαλύτερες τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης κερδοσκοπικών κεφαλαίων και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα λάβουν φέτος «ενέσεις» από τα κονδύλια του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ύψους 140 δισ. δολαρίων.

Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δύο μέρες πριν την παρουσίαση του προϋπολογισμού στη Βουλή, εξήγγειλε σειρά περικοπών των δαπανών για την τιθάσευση του δημόσιου χρέους που αυξήθηκε κατά 12,4% του ΑΕΠ το τρέχον έτος ή κατά 175 δισεκατομμύρια λίρες. Πρόκειται για περικοπές λειτουργικών δαπανών, κατάργηση ή συγχώνευση 120 κρατικών οργανισμών, μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών εκτός της πρωτεύουσας ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ