Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
«Καταραμένη» ή ξεχασμένη πόλη;

Το ένα χτύπημα πίσω απ' το άλλο συνεχίζει να δέχεται το τελευταίο διάστημα, το πολύπαθο Μενίδι. Αυτή τη φορά έφτασε και περίσσεψε η προχτεσινή νεροποντή για να μετατρέψει την εγκαταλειμμένη αυτή πόλη, σε μια τεράστια λιμνοθάλασσα. Δρόμοι απροσπέλαστοι, σπίτια πλημμυρισμένα, περιουσίες κατεστραμμένες κι ένα μεγάλο «γιατί» είναι ό,τι άφησε πίσω της η βροχή της Κυριακής.

Κι αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τους «καταραμένους» του καταυλισμού «Καποτά» - που δεν έμειναν μόνο χωρίς ρεύμα το προχτεσινό βράδυ, αλλά είδαν και τα προχειροκατασκευασμένα λυόμενά τους να βουλιάζουν - καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος και της καταστροφής και της αγανάκτησης. «Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Ως πότε θα είμαστε οι πολίτες ενός κατώτερου Θεού; Αν δε θρηνήσαμε σήμερα θύματα, το βέβαιο είναι πως θα θρηνήσουμε αύριο. Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα», λέει χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου Θάνος Τραβασάρος.

Για τους κατοίκους του Μενιδίου βασικός υπεύθυνος αυτής της καταστροφής είναι το ανύπαρκτο αποχετευτικό δίκτυο. Είναι ενδεικτικό πως μόνο στο κέντρο της πόλης υπάρχει ένα υποτυπώδες αποχετευτικό δίκτυο, που δεν μπορεί ωστόσο να καλύψει τις ανάγκες ούτε καν της συγκεκριμένης περιοχής, αφού είναι παλιό (τουλάχιστον 30 χρόνων) και προχειροκατασκευασμένο.

Εξίσου πρόχειρα αποδείχτηκαν τελικά και τα λυόμενα που πρόσφερε το κράτος στους σεισμόπληκτους. Στον καταυλισμό «Καποτά» οι πληγές μετριούνται η μία μετά την άλλη. Τα ελάχιστα πράγματα που διέσωσαν οι κάτοικοι του «Καποτά» απ' τον καταστροφικό σεισμό, κινδύνεψαν προχτές απ' τα νερά της βροχής που έπνιξαν κι αυτή την ελάχιστη ελπίδα τους. Κι ο χειμώνας δεν έχει μπει ακόμα... Πάντως η πόλη από προχτές θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, με τα αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί και να 'χουν πλακώσει το ένα το άλλο, με οικοσκευές να είναι πεταμένες και λασπωμένες στο δρόμο, με τους ανθρώπους να τραβούν τα μαλλιά τους. Τα πάντα πρέπει ξανά - με τι κουράγιο κανείς δεν ξέρει - να ξεκινήσουν απ' την αρχή.

«Αυτή η βροχή ήρθε να επιβεβαιώσει την πλήρη εγκατάλειψη του Μενιδίου απ' την πολιτεία. Σ' αυτό έχει τρομερές ευθύνες και η δημοτική αρχή, που έχει ξεχάσει να διεκδικεί και να παλεύει. Το πιο τραγικό απ' όλα, όμως, είναι πως δε φαίνεται καν να υπάρχει διάθεση και από πλευράς κυβέρνησης και από πλευράς δημάρχου να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα στην πόλη μας. Και δε μιλάμε φυσικά για πυροσβεστικά έργα ή μέτρα, αλλά για έργα και μέτρα ουσίας», κατέληξε ο Θ. Τραβασάρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ