Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παζαρεύουν και το Ελληνικό σε ιδιώτες...

Με πρόσχημα  τους Ολυμπιακούς  Αγώνες, μεθοδεύεται η παράδοση της μεγάλης αυτής έκτασης στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

Από Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κυβέρνηση, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ετοιμάζεται να μετατρέψει την έκταση του Αεροδρομίου του Ελληνικού σε Εμπορικό και Συνεδριακό Κέντρο, σε αλληλοσυσχέτιση μάλιστα με τη γενικότερη τσιμεντοποίηση της παραλίας του Σαρωνικού για την ικανοποίηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων!

Το θέμα αυτό μάλιστα συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, του τεχνικού συμβούλου του πρωθυπουργού Β. Μακρυωνίτη και του υπεύθυνου για τη μελέτη για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού καθηγητή του ΕΜΠ Λ. Βασενχόφεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τρίωρη σύσκεψη δόθηκαν νέες κατευθύνσεις προς την ομάδα του καθηγητή, ώστε να προσαρμόσει εκ νέου τη μελέτη με βασικούς άξονες:

  • Την απομάκρυνση και της Αεροπορικής Βάσης, ώστε να αυξηθεί το αντικείμενο της μελέτης κατά 1.500 στρέμματα. Ετσι μαζί με τα 5,5 χιλιάδες στρέμματα του αεροδρομίου η συνολική έκταση που θα συμπεριληφθεί στη μελέτη θα ανέλθει στα 7.000 στρέμματα.
  • Την πώληση σημαντικού τμήματος της συνολικής έκτασης σε ιδιώτες για «ήπια», όπως λέγεται, οικιστική ανάπτυξη, δηλαδή την τσιμεντοποίηση με την κατασκευή εμπορικών κέντρων, ακόμη και πολυτελών διαμερισμάτων. Βγάζοντας «στο σφυρί» την έκταση αυτή, η κυβέρνηση υπολογίζει να βάλει στα ταμεία της τουλάχιστον 150 δισ. δρχ., εφαρμόζοντας ένα από τα μέτρα της περιβόητης «Εκθεσης Σπράου».
  • Τη μετατροπή της Επισκευαστικής βάσης της «Ολυμπιακής» σε Εκθεσιακό Κέντρο και του Ανατολικού Κεντρικού Αεροσταθμού του σημερινού αεροδρομίου σε Συνεδριακό Κέντρο, που θα δοθούν προφανώς για εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
  • Τη χωροθέτηση στο Ελληνικό, πέραν των ήδη γνωστών αθλητικών χώρων, και των τεσσάρων που επρόκειτο να γίνουν στον Ιππόδρομο και η εγκατάστασή τους εκεί ματαιώθηκε μετά την αποτυχία του διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελετητική ομάδα δόθηκε προθεσμία για την ολοκλήρωση της προσαρμογής της μελέτης μέχρι το τέλος του Γενάρη.

Πάντως, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους συνέδεσε απόλυτα τα σχέδια για το Ελληνικό με τα σχέδια τσιμεντοποίησης της παραλίας Σαρωνικού. Η παρέμβαση στο Ελληνικό - δήλωσε συγκεκριμένα - «συνδέεται με το σχέδιο και τις παρεμβάσεις για την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης από τον Πειραιά μέχρι και τη Βουλιαγμένη».

Στο μεταξύ, τη συναίνεση και την ανοχή των δημάρχων των δήμων της παραλίας του Σαρωνικού προσπαθούν να εξασφαλίσουν και τα στελέχη της «Αθήνα 2004» ενόψει των έργων που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή. Χτες, ο διευθύνων σύμβουλος της «Αθήνα 2004» Π. Συναδινός συναντήθηκε με τους δημάρχους Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας, Αλίμου, Ελληνικού, Νέας Σμύρνης και Μοσχάτου και με τους αντιδημάρχους Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ