Κυριακή 3 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί με «άρωμα τρομοκρατίας»

Η αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αεροπλάνου από το Νιγηριανό βολεύει για την κλιμάκωση της τρομοϋστερίας

Τα τρομολαγνικά σενάρια και η «επιχειρηματολογία» περί της «ανάγκης ασφάλειας» ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο

Associated Press

Τα τρομολαγνικά σενάρια και η «επιχειρηματολογία» περί της «ανάγκης ασφάλειας» ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο
Ανήμερα τα Χριστούγεννα το αεροσκάφος της «Delta Airlines» που εκτελούσε την πτήση από το Αμστερνταμ στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ παραλίγο να γίνει μία «νέα 11η Σεπτεμβρίου». Ο 23χρονος Νιγηριανός Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ προσπάθησε να ανατινάξει το αεροσκάφος με 289 επιβάτες πάνω από το Ντιτρόιτ ενεργοποιώντας αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε πάνω του προσδεδεμένο και περιείχε ΡΕΤΝ, γνωστή εκρηκτική ύλη και ως πενταερυθρίτης.

Η απόπειρα του Νιγηριανού στέφθηκε με απόλυτη... αποτυχία. Ο ίδιος υπέστη κάποια εγκαύματα και νοσηλεύθηκε αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο νοσοκομείο - βγήκε από το νοσοκομείο 72 ώρες μετά και του αποδώθηκαν κατηγορίες για απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους ενώ πλέον κρατείται στις ομοσπονδιακές φυλακές του Μάιλαν - το αεροσκάγος έπαθε μικρές και επιφανειακές ζημιές αλλά ο πλανήτης βρέθηκε εκ νέου στα πρόθυρα της «τρομοκρατικής» παράκρουσης.

Πολλά είναι τα εύλογα ερωτηματικά που δημιουργούνται από τη δημόσια «ομολογία» της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, ότι «το αεροπορικό σύστημα ασφαλείας απέτυχε», όπως και από τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύυ ABC και της εφημερδίας «New York Times» ότι «υπήρχαν πληροφορίες πως ένας Νιγηριανός στην Υεμένη προετοιμαζόταν ώστε να πραγματοποιήσει μία τρομοκρατική επίθεση», δηλαδή αποτυχία - άλλη μία φορά - των αρχών ασφαλείας και του τεράστιου δικτύου των μυστικών υπηρεσιών να «αξιολογήσουν» την πληροφορία, αποτυχίες που ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «απαράδεκτες».

Από την ευκολία με την οποία ο Ούμαρ Φαρούκ - το όνομα του οποίου συμπεριλαμβανόταν σε ειδική λίστα υπόπτων, περίπου 550.00 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, έστω και εάν κατατασσόταν σε αυτούς του «χαμηλού κινδύνου - κατάφερε να «περάσει» όλα τα δίκτυα ασφαλείας και να φτάσει μια ανάσα από την «ανατίναξη» του αεροσκάφους. Από την ενημέρωση της αμερικανικής πρεσβείας για τις «φανατικές απόψεις του» εκ μέρους των ίδιων των γονιών του 23χρονου Νιγηριανού, ο πατέρας του οποίου είναι διευθυντής τράπεζας στην Νιγηρία!

Μέχρι στιγμής το μόνο «προφανές» είναι ότι ο Ούμαρ Φαρούκ «αντικατέστησε το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη με το αεροσκάφος» προκειμένου να παραδώσει στον Μπάρακ Ομπάμα το «χριστουγεννιάτικο δώρο του»: τη δική του 11ηΣεπτεμβρίου και μάλιστα δίχως να χυθεί αίμα Αμερικανών. Ετσι θα μπορέσει ενδεχομένως να καμουφλάρει ότι «η αμερικανική κυβέρνηση έχει γίνει ένα αιμοδιψές άγριο ζώο» όπως είχε χαρακτηρίσει ο μεγάλος Βρετανός διανοούμενος και δραματουργός Χάρολντ Πίντερ την κυβέρνηση Μπους για τους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Τρίτο πολεμικό μέτωπο

Το «άρωμα της τρομοκρατίας» πλανάται εκ νέου και ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί όχι μόνο να νομιμοποιήσει τον πόλεμο ενάντια στην Υεμένη, έναν πόλεμο που ήδη διεξάγει έστω και περιορισμένα και σίγουρα συγκαλυμμένα, πόλεμο που τα αμερικανικά ΜΜΕ τον έχουν ονομάσει τον «τρίτο μέτωπο» μετά το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και να δικαιολογήσει τη διεύρυνση και τη διαιώνιση των ιμπεριαλιστικών πολέμων που ήδη διεξάγουν οι ΗΠΑ και ενδεχομένως όσους σχεδιάζουν να αρχίσει στο μέλλον: «Δε θα εφησυχάσουμε έως ότου ανακαλύψουμε όλους όσοι εμπλέκονται και να τους κάνουμε να πληρώσουν. Αυτό αποτελεί μία σοβαρή υπενθύμιση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και τη φύση όσων απειλούν την πατρίδα μας», τόνισε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Ούμαρ Φαρούκ σαλπίζοντας συνάμα «διευρυμένη επίθεση» αρχικά στους μαχητές της «Αλ Κάιντα» στην Υεμένη αλλά και «στο Αφγανιστάν ή στο Πακιστάν ή στη Σομαλία ή οπουδήποτε σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον της πατρίδας μας».

Ο «ανεξάρτητος» γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και θεμάτων της Κυβέρνησης, ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει προληπτικό χτύπημα ενάντια στην Υεμένη τώρα, καθώς «πρόκειται για τον πόλεμο του αύριο», ενώ συμφώνησε μαζί του και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Αλεν Σπέκτερ, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να «εξεταστεί σοβαρά μία επίθεση». Εξάλλου, ο Λίμπερμαν ήταν ο πρώτος που ουσιαστικά είχε αποκαλύψει το «τρίτο» μέτωπο μετά την επίσκεψή του στην Υεμένη. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Υεμένη περιλαμβάνει πληθώρα μυστικών πρακτόρων, ειδικές δυνάμεις και δυνάμεις κομάντο (green berets) ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στην Υεμένη φέρεται να του δήλωσαν: «Το Ιράκ είναι ο πόλεμος του χτες. Το Αφγανιστάν ο πόλεμος του σήμερα. Εάν δεν υπάρξει προληπτική επίθεση, η Υεμένη θα είναι ο πόλεμος του αύριο». Εξάλλου, όλες οι πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας μετά την αποτυχημένη απόπειρα «συμβάλλουν» στη στοχοποίηση της Υεμένης: ο πενταερυθρίτης, η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποίησε ο 23χρονος Νιγηριανός «είναι σήμα κατατεθέν της Αλ Κάϊντα» και χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στην απόπειρα ενάντια στον υφυπουργό Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ούμαρ Φαρούκ δήλωσε ο ίδιος ότι εκτέλεσε αποστολή της αλ Κάιντα, η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη...

Πάντως η υπόθεση ή βεβαιότητα για ένα προληπτικό χτύπημα δεν αφορά μόνο την Υεμένη αλλά και τη Σομαλία. Οι βάσεις έχουν τεθεί από την υποκινούμενη από τις ΗΠΑ εισβολή των αιθιοπικών στρατευμάτων το 2006. Οι ΗΠΑ διατηρούν βάση στο Τζιμπουτί ενώ αεροπλανοφόρα που σταθμεύουν στον Κόλπο του Αντεν βομβαρδίζουν και τις δύο χώρες. Ο επικεφαλής του στρατού Ντέιβιντ Πετρέους αλλά και ο σύμβουλος του Προέδρου για θέματα τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν ουσιαστικά έχουν μεταφερθεί στη Σανα'ά συνοντίζοντας τις μελλοντικές(;) στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κατά την πρόσφατη περιοδεία της η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αφρική συναντήθηκε με τον «πρόεδρο της ομοσπονδιακής μεταβατικής κυβέρνησης» της Σομαλίας Σεΐχ Σαρίφ Σεΐχ Αχμέντ, υποσχόμενη συνέχεια στις προμήθειες και οπλισμό στη Σομαλική μεταβατική κυβέρνηση. Λίγο μετά οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση που κατέληξε στην «εξωδικαστική εκτέλεση» του Κενυάτη «ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα» και βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών στη Μομπάσα το 2002 Σαλέχ αλί Ναμπχάν.

Ολως τυχαίως στοχοποιώντας Σομαλία και Υεμένη, ουσιαστικά ελέγχουν τα στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ, δηλαδή τα στενά που φράσσουν την Ερυθρά Θάλασσα από τον Ινδικό Ωκεανό (κόλπος του Αντεν) συνεπώς και τις υδάτινες οδούς διέλευσης του πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο προς τη Ευρώπη κυρίως αλλά και τις υπόλοιπες χώρες.

Κολαστήρια, βασανιστήρια και άλλες ιστορίες φρίκης

Η «11η Σεπτεμβρίου» του Μπάρακ Ομπάμα δεν πρόκειται να έχει μόνο επιπτώσεις στη διεθνή σκακιέρα καθώς θα νομιμοποιήσει νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά θα σημάνει και τη συνέχιση της πολιτικής του «τρισκατάρατου» Μπους τόσο όσον αφορά τη συνέχιση της πρακτικής των βασανιστήριων, την ένταση των μέτρων της εσωτερικής παρακολούθησης και καταστολής πάντα στο όνομα της τρομοκρατίας, το «αποτυχία» εκπλήρωσης της δέσμευσης για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, δέσμευση που θα έπρεπε να έχει τηρηθεί μέχρι προχθές, δηλαδή το τέλος του 2009.

Από την πρώτη στιγμή Αμερικανοί αξιωματούχοι με δηλώσεις τους άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις για το κλείσιμο του Κολαστήριου. Αφορμή οι πληροφορίες από έγγραφο του Πενταγώνου όπου υποτίθεται ότι ο εκπαιδευτής του επίδοξου «βομβιστή» Ούμαρ Φαρούκ φέρεται να ήταν «ένας από τους επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην Υεμένη». Το έγγραφο καταγράφει «26 επιβεβαιωμένες» περιπτώσεις «επιστροφής σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» κάποιων από τους περισσότερους από 500 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, μεταξύ αυτών δύο εκ των τεσσάρων ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, του Μουχάμαντ Αττίκ αλ Χάρμπι, κρατούμενου αρ. 333 και του επίσης Σαουδάραβα Σαΐντ Αλι αλ Σίχρι κρατούμενου 372 που απελευθερώθηκαν μαζί στις 9 Νοέμβρη 2007.

Την ίδια στιγμή, όσο ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι περί αυτών προωθούν τον πόλεμο στο Πακιστάν ως τον «καλό πόλεμο» τα στοιχεία που αποκαλύπτονται σταδιακά καταμαρτυρούν ότι οι πράκτορες της CIA έχουν εξαπολύσει πολύ βρώμικο πόλεμο ενάντια στο λαό του Πακιστάν που περιλαμβάνει τάγματα θανάτου εξαφανίσεις και βασανιστήρια. Παράλληλα, πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post» αποκάλυψε ότι βασανιστήρια εξακολουθούν να τελούνται και μάλιστα κατά ανηλίκων - σεξουαλική κακοποίηση, απαγόρευση ύπνου, απομόνωση, ξυλοδαρμοί - σε μία ακόμη «μαύρη τρύπα», στην αμερικανική φυλακή που εφάπτεται της βάσης Μπαγκράμ στην Καμπούλ.

Τελικά ο Μπάρακ Ομπάμα δε διαφέρει από τους προηγούμενους Προέδρους. Οι πόλεμοι του Κένεντι, του Νίξον, του Φορντ, του Κάρτερ, του Ρήγκαν, του Κλίντον και φυσικά των Μπους, πατέρα και υιού, όλοι νομιμοποιήθηκαν στα μάτια της αμερικανικής γνώμης από το μύθο μίας «ξεχωριστής, χαρισματικής Αμερικής». «Δεν συνέβησαν. Τίποτε δε συνέβη. Τα εγκλήματα των ΗΠΑ υπήρξαν συστηματικά, επίμονα, διαστροφικά, αδίστακτα, αλλά πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν μιλήσει γι' αυτά. Η Αμερική φρόντισε. Μεθόδευσε μία κλινική χειραγώγηση της εξουσίας (...) Είναι μία λαμπρή, σχεδόν ευφυής, ιδιαίτερα επιτυχημένη πράξη ύπνωσης» όπως είχε πει ο Χάρολντ Πίντερ. Ισως ο Μπάρακ Ομπάμα είναι ο καλύτερος «υπνωτιστής» από οποιονδήποτε πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου.


Χρ.Μ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδρομές των ιμπεριαλιστών στο όνομα της «Αλ Κάιντα» (2015-01-27 00:00:00.0)
Τρομολαγνικές απειλές από την «αλ Κάιντα» (2010-02-09 00:00:00.0)
Βλέπουν νέες «τρομοκρατικές απειλές» (2010-02-04 00:00:00.0)
Με όπλο την τρομοϋστερία (2010-01-12 00:00:00.0)
«Εκκληση» για περισσότερη «αντι-τρομοκρατική» βοήθεια (2009-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ