Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»
Τροποποιήσεις με βάση τις... οδηγίες

Υιοθετήθηκαν ουσιαστικά από την κυβέρνηση οι ενστάσεις που είχαν υποβάλει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας - Ναυτιλίας, για τη ρύθμιση των δανείων στις τράπεζες. Το νομοσχέδιο καταψήφισε χτες το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Νίκο Καραθανασόπουλο να καταγγέλλει τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα του ως νομοθέτημα που δήθεν αντιμετωπίζει την κρίση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ περιέχει φωτογραφικές ρυθμίσεις υπέρ μεγάλων επιχειρήσεων. Σημειώνουμε ότι σήμερα αναμένεται να συζητηθούν και οι τροπολογίες στο σχέδιο νόμου, που μεταξύ άλλων αφορούν τη λίστα φαρμάκων καθώς και την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών στο δημόσιο τομέα.

Σχολιάζοντας τη φερόμενη ως πρόθεση της κυβέρνησης για καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «αυτή η αντίληψη είναι παραπλανητική» αφού «δεν υπάρχει μια γενική και αόριστη κρίση» αλλά είναι «καπιταλιστική κρίση, κρίση υπερσυσσώρευσης κερδών», ενώ «το συνολικό σχέδιο το οποίο έχει η κυβέρνηση δεν είναι προς όφελος αυτών που πλήττονται από την κρίση και μιλάμε για τους εργαζόμενους που απολύονται, ανατρέπονται οι εργασιακές τους σχέσεις, που συρρικνώνεται το βιοτικό τους επίπεδο, για τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που οδηγούνται στην καταστροφή ή για τις χιλιάδες φτωχούς αγρότες που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα».

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως το θέμα της ρευστότητας δεν είναι το κύριο, αφού «η κύρια αιτία των προβλημάτων είναι η πτώση του τζίρου» που σχετίζεται με «την πτώση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων» και τη «διαχρονική μεταφορά μεγάλου μέρους του τζίρου και της κατανάλωσης στα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η κυβερνητική πολιτική στηρίζει τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στην αγορά». Οσον αφορά τις επιμέρους ρυθμίσεις που αφορούν τη ρευστότητα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «τα όρια που βάζετε, 3 εκατομμύρια άληκτες οφειλές, είναι πάρα πολύ μεγάλα» σημειώνοντας πως «η ρύθμιση των οφειλών πρέπει να αφορά ειδικά τους αυτοαπασχολούμενους, τις πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και όχι όλους, μεγάλους και μεσαίους». Επίσης για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους αγρότες, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι με τα προβλεπόμενα «από τα 550 χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά αποκλείονται περίπου τα 450 χιλιάδες».

Νέες αλλαγές

Στο μεταξύ σε αλλαγές των διαδικασιών και των δυνατοτήτων ρύθμισης οφειλών επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων, προχώρησε χτες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, αλλαγές που υπαγορεύτηκαν τόσο από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αλλαγές αφορούν περισσότερο διαδικαστικά ζητήματα, αφήνοντας στο απυρόβλητο αυτή καθαυτή την ουσία της φιλοσοφίας του, που σε καμία περίπτωση δε στοχεύει στη λύση των χρόνιων συσσωρευμένων προβλημάτων εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ εξαιτίας των ασκούμενων πολιτκών. Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντάσσεται σε ένα συνολικό κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης «έκτακτων» προβλημάτων που δημιούργησε η καπιταλιστική κρίση ενισχύοντας τη ρευστότητα στην αγορά μέσα από τη διευκόλυνση της αποπληρωμής συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις τράπεζες για ορισμένες επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, στην καλύτερη περίπτωση, το πολύ πολύ να καταφέρουν μ' αυτό τον τρόπο να πάρουν μια μικρή παράταση ζωής κάποιες μικρότερες επιχειρήσεις.

Αυτό καθόλου δεν αναιρεί το γεγονός ότι και μέσα από μια τέτοια ρύθμιση θα εξακολουθήσουν να έρχονται αντιμέτωπες με τα τεράστια χρονίζοντα οξυμένα προβλήματα που γεννάει η ασκούμενη φιλομονοπωλιακή, αντιλαϊκή πολιτική. Ειδικά, δε, για τις ενήμερες οφειλές για τις οποίες οι τράπεζες ζητούσαν από την πρώτη στιγμή να εξαιρεθούν από τη δυνατότητα ρύθμισης, η κυβέρνηση ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του τραπεζικού κεφαλαίου και της ΕΚΤ στην πράξη εξαιρεί χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις βάζοντας ως όρο για την ένταξη να περιλαμβάνονται επιχειρήσεις με βιβλία Γ' κατηγορίας με τζίρο από 1,5 μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ και ζημιογόνο χρήση μόνο το 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ