Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Προχωράνε ενωμένοι και αποφασισμένοι στον αγώνα

Το στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Ενωμένοι και αποφασισμένοι και παρά την απίστευτη εργοδοτική τρομοκρατία και τις δικαστικές απαγορεύσεις των απεργιών τους, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Μηχανιώνας συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα που δίνουν, για να μπορούν να ελέγχουν το εισόδημά τους, να μην αμείβονται με 300 ευρώ το μήνα, να μην τους κλέβει το μεροκάματο μια ομάδα μεγαλοπλοιοκτητών σε συνεργασία με 2-3 δήθεν «συνδικαλιστές» της ΠΑΣΚΕ που ελέγχουν το Σωματείο Αλιεργατών Μηχανιώνας.

Οι μεγαλοεργοδότες κλιμακώνουν την αντεργατική επίθεση πολύμορφα, παράλληλα με την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη για να βγάλουν παράνομη και τη νέα απεργία των αλιεργατών. Ετοιμάζουν την «εισαγωγή» απεργοσπαστών για να χτυπήσουν την απεργία των Αιγύπτιων αλιεργατών. Αρνούνται παράνομα να παραδώσουν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες τις συμβάσεις εργασίας, ώστε να μην μπορούν να ανανεώσουν την κάρτα παραμονής τους στην Ελλάδα. Σκοπός τους είναι να τους διώξουν από τα καράβια, τη Μηχανιώνα, την Ελλάδα και να τους αντικαταστήσουν με άλλους ακόμη πιο φθηνούς ξένους εργάτες.

Χτες αποκαλύφθηκε ότι γνωστός Αιγύπτιος «δουλέμπορος» από τον Πειραιά, βρισκόταν στα γραφεία των πλοιοκτητών στη Μηχανιώνα. Στόχος της συνάντησης ήταν να εξασφαλιστούν «απεργοσπάστες» που θα αντικαταστήσουν τους απεργούς στα πλοία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αιγύπτιος «δουλέμπορος» ετοιμάζεται να «εισάγει» από την Αίγυπτο δεκάδες απελπισμένους, για να εξασφαλίσει φθηνά εργατικά χέρια στους Ελληνες πλοιοκτήτες. Μια πράξη πέρα για πέρα παράνομη, αφού η αντικατάσταση απεργών από απεργοσπάστες απαγορεύεται από το νόμο 1264/82.

Και αυτή η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει το σημαντικό ρόλο των Αιγύπτιων αλιεργατών για την ελληνική αλιεία. Αποδεικνύει ότι οι Ελληνες αλιεργάτες είναι ελάχιστοι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών. Πολύ περισσότερο αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το σωματείο Αλιεργατών Μηχανιώνας αποτελεί απλά μια σφραγίδα που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και χρησιμοποιείται για να διαμορφώνονται οι νόθοι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα και κυρίως για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών, οι οποίοι του ανέθεσαν τον υπολογισμό του μερτικού για τη συστηματική κλοπή των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Ηδη από τη Δευτέρα, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ επισκέφθηκε την αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα, όπου διαμαρτυρήθηκε για τη φιλοεργοδοτική στάση του εργατικού ακόλουθου της πρεσβείας, αλλά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από όπου ζήτησε να μη δοθεί βίζα από την ελληνική πρεσβεία του Καΐρου στους Αιγύπτιους που θα μεταφερθούν στη χώρα μας για να χρησιμοποιηθούν ως απεργοσπάστες.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση, τον υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να μην επιτρέψει την εισαγωγή απεργοσπαστών. Σε κάθε περίπτωση, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να σταθούν ασπίδα, δίπλα στους απεργούς Αιγύπτιους αλιεργάτες, ενάντια στην επιχείρηση «απεργοσπασία» των μεγαλοπλοιοκτητών και όσων τους υποστηρίζουν.

Χτες το ΚΚΕ έκανε νέα παρέμβαση στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Σοφία Καλαντίδου προς τους υπουργούς Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ