Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Ιμπεριαλιστικοί διαγκωνισμοί πάνω στον όλεθρο

Δώδεκα μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό η κατοχή προχωράει και ο λαός πεινάει

Ο αγώνας για την επιβίωση αντιμετωπίζεται με καταστολή
Ο αγώνας για την επιβίωση αντιμετωπίζεται με καταστολή
ΟΤΑΒΑ -- ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Κατατρομακρατημένοι άνθρωποι συνεχίζουν να ψάχνουν ό,τι έχει απομείνει, άνθρωποι που αιμορραγούν ή είναι ακινητοποιημένοι με σπασμένα άκρα, σοροί στα συντρίμμια, έλλειψη νερού και τροφής είναι οι εικόνες που κυριαρχούν 12 μέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου που ισοπέδωσε τη βασανισμένη Αϊτή.

Κατά τις υγειονομικές υπηρεσίες της Αϊτής, ο αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν έφτασε ήδη τις 150 χιλιάδες και εκφράζουν φόβους ότι 200 χιλιάδες άλλοι πολίτες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια της ισοπεδωμένης πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία σταμάτησαν να ψάχνουν για επιζώντες μετά από διαταγή, που δόθηκε μάλιστα μερικές ώρες μετά την ανεύρεση ενός ακόμη εγκλωβισμένου 24χρονου, στα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου, 12 ημέρες μετά το σεισμό...

Σε αυτό το κατακρεουργημένο, διαλυμένο, χτυπημένο «κορμί» της Αϊτής όσοι μέρες τώρα ασελγούν, συγκεντρώνονται στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου λαμβάνει χώρα η πρώτη διάσκεψη για να αποφασίσουν ουσιαστικά για το μέλλον της: την ανοικοδόμηση, που θα διαρκέσει όχι μήνες αλλά πολλά χρόνια...

Με τη συμμετοχή αξιωματούχων από 24 χώρες καθώς και με τη συμμετοχή επίσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (κυρίως ιμπεριαλιστικές χώρες και όσοι ευθύνονται για την εξαθλίωση του αϊτινού λαού) και της CARICOM πραγματοποιήθηκε χτες η διεθνής διάσκεψη με στόχο το σχεδιασμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, τους τρόπους στήριξης της Αϊτής, το σχεδιασμό της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της χώρας, αλλά και την προετοιμασία της Συνόδου των Δωρητών, που πιθανότατα να πραγματοποιηθεί το Μάρτη. Στη διάσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο Γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Κουσνέρ, όπως και αντιπροσωπείες από την Αργεντινή, την Βραζιλία, τη Χιλή, το Περού, την Ουρουγουάη, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, την Ισπανία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Τζαμάικα και την Ιαπωνία.

«Το κράτος μας είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία της ανοικοδόμησης της Αϊτής», δήλωσε χθες κατά την έναρξη των εργασιών ο Αϊτινός πρωθυπουργός Ζαν-Μαξ Μπελρίβ. Πάντως ο Μπελρίβ σε δηλώσεις προς το καναδικό δίκτυο CBC και ερωτώμενος εάν θα διατυπώσει το αίτημα διαγραφής του χρέους, που ουσιαστικά έχει οδηγήσει τη χώρα σε αυτό το σημείο, απάντησε ότι το «χρέος είναι το μικρότερο κακό μπροστά σε αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα»...

Η Χίλαρι Κλίντον λίγο πριν από την αναχώρησή της από την Ουάσιγκτον για το Μόντρεαλ, δήλωσε ότι θα πρέπει να αναμένουμε «κάποιες ανακοινώσεις» και ότι η διάσκεψη των «δωρητριών χωρών» μπορεί να διεξαχθεί μέσα σε 30 με 60 ημέρες. Η Κλίντον υπογράμμισε εξάλλου το ρόλο του ΟΗΕ, ο οποίος «εργάζεται πολύ σκληρά» στην Αϊτή, όπως και «τον ιστορικό ρόλο» της Γαλλίας, χαιρέτισε επίσης την απόφαση της Ρώμης να στείλει στην Αϊτή αεροσκάφος που μεταφέρει 800 στρατιώτες όπως και πλωτό νοσοκομείο. Πρόκειται για δηλώσεις που αποτελούν διπλωματικούς ελιγμούς καθώς τόσο η Γαλλία όσο και προχτές η Ιταλία διαμαρτυρήθηκαν εντόνως όσον αφορά το «χειρισμό» τους από τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν προχωρήσει σε ολική κατοχή της Αϊτής για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Χτες στην Αϊτή το μεταγωγικό «Siroco» του γαλλικού πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μεταφέρει 2.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και μια ιατρική μονάδα ενώ με απόφασή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να αποστείλουν 300 αστυνομικούς για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας.

Στον αντίποδα η «Μπολιβαριανή Συμμαχία»

Οι χώρες της «Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική» (ALBA), χώρες που βρίσκονται χρόνια τώρα στην Αϊτή στηρίζοντας το λαό με τα νοσοκομεία, τους γιατρούς αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό που δουλεύει εκεί, ήταν οι πρώτες που έσπευσαν να στηρίξουν την Αϊτή όταν χτυπήθηκε από το σεισμό. Οι χώρες της ALBA ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη, διαμαρτυρόμενες για την ισχυρή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Καραϊβική. Παράλληλα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες τόνισε κατά τις δηλώσεις του στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Αλό Πρεζιντέντε», ότι οι χώρες της ALBA έχουν δική τους πρόταση για την ανοικοδόμηση και πρόκειται να εκπονήσουν «σχέδιο στρατηγικής με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους».

«Στέλνουμε γιατρούς, όχι στρατιώτες» τιτλοφορείται το άρθρο του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στη στήλη του «Στοχασμοί», όπου σημειώνει ότι η Κούβα εκπληρώνοντας την ανθρωπιστική της αποστολή θα συνεχίσει να συνεισφέρει και με ανθρώπους και υλικά. Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, έδωσε πιο αναλυτικά στοιχεία για την πρωτοπόρα συνεισφορά της σοσιαλιστικής Κούβας. Αυτά «μιλάνε» από μόνα τους:

Το νησί της Επανάστασης προσφέρει τη διεθνιστική βοήθεια στον αϊτινό λαό από το 1998 με προγράμματα συνεργασίας στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σε αυτό το διάστημα οι Κουβανοί γιατροί πραγματοποίησαν 207.000 χειρουργικές επεμβάσεις, 103.000 γέννες, 26.000 άνθρωποι ξαναβρήκαν την όρασή τους, 900 Αϊτινοί έχουν αποφοιτήσει με υποτροφίες από πανεπιστήμια της Κούβας και άλλοι 600 φοιτούν αυτή τη στιγμή στην Κούβα. Από την ημέρα του σεισμού, αυτές τις 12 μέρες, η κουβανική αποστολή έχει εξετάσει 23.171 πληγέντες, έχει πραγματοποιήσει 2.090 εγχειρήσεις, ενώ λειτουργούν σε 24ωρη βάση σε 14 νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ