Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μέτρα - καταδίκης για τη φτωχομεσαία αγροτιά
  • Τη δημιουργία εντυπώσεων προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση με τις χτεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Η ακολουθούμενη πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης δε δίνει καμία λύση, ούτε για το παρόν, ούτε για το μέλλον

Από το μπλόκο στη Νίκαια της Λάρισας

Eurokinissi

Από το μπλόκο στη Νίκαια της Λάρισας
Με θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές που κινούνται στο πλαίσιο των αντιαγροτικών επιλογών της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και των μονοπωλίων, επιχειρούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ρίξουν στάχτη στα μάτια της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η Κ. Μπατζελή, με το τέλος του υποτιθέμενου «κοινωνικού διαλόγου» στο Ζάππειο, βγήκε χτες να κάνει δηλώσεις δημιουργίας εντυπώσεων και επιχείρησε να εμφανίσει το μαύρο - άσπρο. Προφανής σκοπός της, να παραπλανηθεί η αγωνιζόμενη αγροτιά και να σταματήσει ο δίκαιος αγώνας της.

Η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει να ελπίζει σε κάτι καλύτερο, με βάση τα όσα ανακοίνωσε χτες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ολες οι μέχρι τώρα αλλαγές, που επιβάλλουν η ΕΕ, η ΚΑΠ, ο ΠΟΕ, ο ΟΟΣΑ, τα μονοπώλια και έκαναν πράξη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οδήγησαν την αγροτιά σε ακόμα χειρότερη θέση. Και δυστυχώς έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα. Η Κ. Μπατζελή ζήτησε χτες από τους αγρότες να κάνουν υπομονή και ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 θα γίνει μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων. Ομως, η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως αυτοί περιγράφονται μέσα από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και όπως φάνηκε και από τα προσχεδιασμένα κείμενα που τέθηκαν προς διαβούλευση στο Ζάππειο. Και αυτό θα το διαπιστώσει στην πράξη πολύ σύντομα η αγροτιά. Οσον αφορά τα άμεσα αιτήματα που θέτει η αγωνιζόμενη αγροτιά, η Κ. Μπατζελή δεν ανακοίνωσε τίποτα σχετικά και απέφυγε να απαντήσει και σε ερώτημα αν θα υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση των αγροτών.


Eurokinissi

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η υπουργός, η κοροϊδία ξεκίνησε με τις αναφορές στο νόμο για τη ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες, που δήθεν ευνοεί την «ενίσχυση της ρευστότητας» των αγροτών. Αλλά πώς ενισχύει τη ρευστότητα των αγροτών η ψευτοτραπεζική ρύθμιση των χρεών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση; Ας ανακοινώσει η υπουργός πόσοι ακριβώς αγρότες ωφελούνται και με ποιον τρόπο από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Πάντως, για τους αγρότες που εξακολουθούν να μην έχουν εγγυημένο εισόδημα, η παραπομπή τους στην Αγροτική για ...νέα δάνεια, δεν αποτελεί διέξοδο, αλλά αντίθετα βουλιάζει τα αγροτικά νοικοκυριά σε έναν φαύλο κύκλο τραπεζικής υπερχρέωσης.

Η κοροϊδία συνεχίζεται, με τις υπουργικές αναφορές για αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ από 7% στο 11%. Ωστόσο, η αύξηση αυτή ακυρώνεται λόγω της πτώσης των αγροτικών τιμών, ενώ για παράδειγμα στο βαμβάκι υπάρχει και μείωση, αφού ο συντελεστής επιστροφής έτσι κι αλλιώς ήταν στα επίπεδα του 12%.

Στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί ενίσχυσης της ρευστότητας των αγροτών, μπήκαν επίσης και η επιστροφή του φόρου πετρελαίου, η ψευτοαύξηση των 30 ευρώ στη σύνταξη του ΟΓΑ, καθώς και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Λόγος γίνεται για τα γνωστά ψίχουλα κοροϊδίας, τα οποία δεν προσφέρουν καμιά ουσιαστική ανακούφιση για τους χειμαζόμενους μικρομεσαίους αγρότες.

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα και ένα νον - πέιπερ, για να εμφανιστεί ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα δοθούν συνολικά στους αγρότες 5,5 δισ. ευρώ. Γνώριμη επικοινωνιακή τακτική... Από δισεκατομμύρια οι αγρότες έχουν χορτάσει, λεφτά στην τσέπη όμως δε βλέπουν. Και η ...ρευστότητα των αγροτών πάει χάλια, ό,τι και να διαλαλεί η κυβέρνηση.

Η υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επιδοτήσεις είναι «παγωμένες» στα επίπεδα του 2000 - 2002, ενώ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 προβλέπονται παραπέρα περικοπές, με αποτέλεσμα οι οι μικρομεσαίοι αγρότες να μην έχουν ουσιαστικά πρόσβαση σ' αυτό.

Ζημιωμένη η αγροτιά

Το επόμενο θέμα που ανέφερε η Κ. Μπατζελή ήταν ο ΕΛΓΑ. Είπε πως θα ψηφιστεί νομοσχέδιο μέσα στο Μάρτη, το οποίο βέβαια θα είναι ενταγμένο στα όσα επιβάλλει η ΕΕ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα διαχωριστεί ο ΕΛΓΑ από τα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) και ανέφερε ότι θα γίνει ενοποίηση της βάσης δεδομένων του ΕΛΓΑ και του ΟΣΔΕ. Ανεξάρτητα από το τι εμφανίζει η υπουργός, το σίγουρο είναι ότι η αγροτιά θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα του ΕΛΓΑ και της μη επαρκούς χρηματοδότησής του από το κράτος. Αυτό που φαίνεται είναι πως θα αυξηθούν κατά πολύ οι εισφορές, ενώ οι αποζημιώσεις και πάλι δε θα καλύπτουν όλους τους ασφαλιστικούς κινδύνους και σε καμία περίπτωση το 100% της ζημιάς, όπως ζητούν οι αγρότες.

Ακολούθως, η υπουργός αναφέρθηκε στην απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναμόρφωση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, ενώ, όπως είπε, το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο. Το απαράδεκτο της παρέμβασης είναι ολοφάνερο. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δουλειά να διαμορφώνει τους όρους λειτουργίας του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, με ποσοστώσεις και εξοβελισμό των μικρομεσαίων αγροτών που εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι βολικός για τους εκάστοτε κυβερνώντες και τους συνοδοιπόρους τους, αλλά καταστροφικός για την αγροτιά και το κίνημά της.

Εμφαση έδωσε, επίσης, η υπουργός στην πολιτική διαχείρισης γης, όπου έκανε λόγο για τη σύνταξη αγροτικού κτηματολογίου και ανέφερε πως θα δοθούν επιδοτήσεις για την αγορά γης. Το σίγουρο είναι πως η πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των εντολών της ΕΕ και στο όνομα του ανταγωνισμού, ενισχύει τη συγκέντρωση γης σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες και τη δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ την ίδια στιγμή ξεκληρίζει οριστικά και θέτει εκτός παραγωγής δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, που θα οδηγηθούν μαζικά στη φτώχεια και την ανεργία.

Ψευτοεντυπώσεις τιμών...

Οσον αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής, η Κ. Μπατζελή αυτό που είχε να πει ήταν ότι θα θεσπιστεί συνταγολόγιο για τα φυτοφάρμακα και θα καθιερωθεί λίστα με ενδεικτικές τιμές φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και σπόρων. Είναι εμφανές πως πρόκειται για ένα ακόμα «πράσινο τρικ» εξαπάτησης της αγροτιάς και δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων. Η πείρα εδώ υπάρχει. Σε καμιά περίπτωση, οι ενδεικτικές τιμές δε συνέβαλαν στην πτώση των τιμών, πολύ περισσότερο που στο χώρο των αγροτικών εφοδίων και μέσων, κουμάντο κάνουν μια χούφτα μονοπώλια του κλάδου. Πρόκειται για κοροϊδία. Οι πολυεθνικές και οι εμποροβιομήχανοι, όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, θα εξακολουθούν να κερδοσκοπούν ανελέητα σε βάρος των αγροτών.

Εντυπώσεις επιχείρησε να δημιουργήσει, ακόμα, η υπουργός με την αναφορά της ότι θα μειωθεί η ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Ανέφερε σχετικά ότι στόχος είναι η τιμή στο ράφι να μην είναι πάνω από το διπλάσιο της τιμής που πούλησε ο παραγωγός, ενώ η τιμή χονδρικής δε θα πρέπει να ξεπερνάει κατά 30% την τιμή παραγωγού. Πρόκειται για άλλο ένα τρικ δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων. Οι νόμοι του ανελέητου κέρδους δεν καταργούνται, όσο ακολουθείται αυτή η πολιτική και οι κυβερνώντες πίνουν νερό στο όνομα της ελεύθερης αγοράς. Η Κ. Μπατζελή, βέβαια, επιχείρησε να πει ότι όπου υπάρχουν υπερβάσεις, οι παραβάτες θα έχουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. «Σιγά τα ωά»... Τα κέρδη που αποκομίζουν σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών είναι τόσο μεγάλα, που οι μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες δεν πτοούνται από τέτοιες ...απειλές. Αλλωστε, είναι γνωστό και το γνωρίζουν και οι κυβερνώντες ότι κατά κανόνα οι μικροπαραγωγοί, κάτω από τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων, αναγκάζονται και σήμερα να υπογράφουν τιμολόγια με υπερτιμημένη την τιμή παραγωγού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υπουργός αρνήθηκε να μιλήσει για την ουσία του ζητήματος, που είναι η εξασφάλιση τιμών επιβίωσης για τους αγρότες, σε συνδυασμό με τις τιμές λιανικής των αγροτικών προϊόντων.

Κοροϊδία, επίσης, αποτελεί και η αναφορά της ότι θα δημιουργηθούν ...διαμεσολαβητές, οι οποίοι θα διαπραγματεύονται τις τιμές. Ομως, τι καλύτερη τιμή να διαπραγματευτεί ένας διαμεσολαβητής, όταν τα διεθνή χρηματιστήρια και οι πολυεθνικές ορίζουν ότι το στάρι θα έχει 10 λεπτά το κιλό, το καλαμπόκι 11 λεπτά το κιλό και το βαμβάκι 20 λεπτά το κιλό; Και πώς θα πετύχουν οι ελαιοπαραγωγοί να πάρουν καλύτερη τιμή από 1,80 ευρώ το κιλό ή οι ροδακινοπαραγωγοί τιμή καλύτερη από 18 λεπτά το κιλό υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από ΕΕ, ΚΑΠ και ΠΟΕ και δε λογαριάζουν ούτε ποσότητα, ούτε ποιότητα, ούτε την ύπαρξη του αγρότη;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ