Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τραγούδια εμπνευσμένα από τους εργατικούς αγώνες

Συναυλία - αφιέρωμα την Κυριακή 7 του Φλεβάρη, στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα (Ριζούπολη)

Η αφίσα της εκδήλωσης
Η αφίσα της εκδήλωσης
Μια ξεχωριστή συναυλιακή βραδιά, αφιερωμένη στο εργατικό λαϊκό τραγούδι διοργανώνουν οι κλαδικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, την Κυριακή 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα (Ριζούπολη). Τρεις μέρες πριν την απεργία της 10/2, οι διοργανωτές καλούν «τους συντρόφους μας εργάτες, τους Κνίτες, τους φίλους μας, μαζί με τις οικογένειές τους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, να τραγουδήσουμε μαζί τους καημούς και τους αγώνες της εργατικής τάξης, να "γεμίσουμε τις μπαταρίες μας" για τη μεγάλη ταξική αναμέτρηση στις 10 του Φλεβάρη».

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στο εργατικό λαϊκό τραγούδι γιατί το τραγούδι είναι το αμεσότερο δημιούργημα κάθε λαού, γιατί αντανακλά την αντικειμενική πραγματικότητα πολύ πειστικά και γι' αυτό προσφέρει πληροφορίες για την κοινωνική ιστορία κάθε τόπου.

Πρόκειται για μια συναυλία - «διαδρομή» στα τραγούδια της εργατικής τάξης, που εκφράζουν τις αγωνίες και τους αγώνες της, τις ελπίδες και τους καημούς της.

Μουσικές δημιουργίες που αντανακλούν τους ταξικούς αγώνες, την ξενιτιά, την κοινωνική αδικία και τις άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας.

Τραγούδια που συνδέονται με ιστορικούς και αγωνιστικούς σταθμούς της νεότερης Ελλάδας όπως η ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, ο εμφύλιος πόλεμος, η μεταπολίτευση αλλά και τραγούδια που μπολιάστηκαν από την παγκόσμια πείρα της εργατιάς και εμπνεύστηκαν από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση.

Τραγούδια - αποτυπώματα της εργατικής περηφάνιας, κόντρα στους διωγμούς, στα βάσανα, στις στερήσεις, στη φτώχεια, κόντρα στον ασφυχτικό κλοιό της λογοκρισίας, στην απαγόρευση.

Τραγούδια που τραγουδήθηκαν από χιλιάδες διαδηλωτές σε πολιτικές και εργατικές συγκεντρώσεις, που αγαπήθηκαν από τον απλό λαϊκό άνθρωπο γιατί καλούν σε πάλη και ανατροπή, γιατί εκφράζουν την ελπίδα για καλύτερη ζωή. Επειδή όποιος τραγουδά την εργατική τάξη, τραγουδά για τη δύναμη που κινεί την κοινωνία και που θα απελευθερωθεί από τα δεσμά της με τη σοσιαλιστική επανάσταση, με τη δική της εξουσία.

Οι Κλαδικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ καλούν τους συντρόφους μας εργάτες, τους φίλους μας και τις οικογένειές τους να πάρουν μέρος στη συναυλία και να τραγουδήσουμε μαζί.

Δεκαμελής ορχήστρα, αποτελούμενη από νέους καλλιτέχνες θα παρουσιάσει μια επιλογή τραγουδιών, εμπνευσμένων από την εργατική τάξη και τους αγώνες της, όπως: «Ο Θερμαστής», «Βασίλεψες αστέρι μου», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Της κοινωνίας η διαφορά», «Γυάλινος κόσμος», «Δραπετσώνα», «Φάμπρικες», «Της γερακίνας γιος», «Τραγούδι της δουλειάς» κ.ά. Επίσης, μια επιλογή αντάρτικων: «Σαν ατσάλινο τείχος» («Στους καπεταναίους του ΕΛΑΣ»), «Παιδιά σηκωθείτε» κ.ά., το «Τραγούδι της Αλληλεγγύης» (Μπρεχτ), του Κόκκινου Στρατού, τραγούδια της μετανάστευσης («Μιλώ για τα παιδιά μου», «Στις φάμπρικες της Γερμανίας» κ.ά.), «Το σύστημα είναι ένοχο», «Ο Στράτος», «Στη δουλειά και στον αγώνα», «Το Δέντρο», «Πάγωσε η τσιμινιέρα», «Το Πέραμα» κλπ. Ανάμεσα στα τραγούδια θα διαβαστούν κείμενα που αναφέρονται σε κορυφαίες στιγμές των εργατικών αγώνων και πώς αυτοί οι αγώνες ενέπνευσαν τη μουσική δημιουργία. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Κομματικές Οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ