Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ 2010
Να απομονωθούν οι υποταγμένοι

«Σύμφωνα με το πνεύμα των κυβερνητικών μέτρων για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας» - όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) - οι ακτοπλόοι εφοπλιστές απαίτησαν προς την ΠΝΟ, στη χτεσινή τέταρτη στη σειρά διαπραγματευτική συνάντηση για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας, μηδενικές αυξήσεις και μείωση κατά 10% των επιδομάτων.

Οι αξιώσεις που προβάλλουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ήδη έχουν διατυπώσει χωρίς περιστροφές: Κατάργηση των οργανικών συνθέσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του δεκάμηνου επάνδρωσης των ακτοπλοϊκών πλοίων, του πιστοποιητικού ελληνομάθειας, «ελευθερία» πρόσληψης ναυτεργατών με μισθούς από τη χώρα που προέρχονται, οι αλληλοασφαλιστικοί οργανισμοί των ναυτεργατών να υπαχθούν στο υπουργείο Εργασίας.

Το «ξεσάλωμα» των ακτοπλόων εφοπλιστών είναι μέρος της σφοδρής και χωρίς προηγούμενο επίθεσης στην οποία έχει επιδοθεί συνολικά το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αξιοποιώντας την κρίση, σε βάρος του συνόλου των εναπομεινάντων ναυτεργατικών δικαιωμάτων και με «εφόδιο» την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (κανονισμός 3577/92), της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ευρωυποταγής. Η έφοδος του μεγάλου κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού είναι ενιαία σε βάρος των εργατών της στεριάς και της θάλασσας.

Πώς αντιδρά η πλειοψηφία της ΠΝΟ απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση εναντίον των ναυτεργατικών συμφερόντων; Οπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΠ. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» «αναπτύσσουν» και στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα «δράση» τέτοια που να διευκολύνει την επέλαση του κεφαλαίου. Ειδικά αυτή την περίοδο επιδιώκουν να καλλιεργήσουν στους ναυτεργάτες την αυταπάτη ότι αυτοί «είναι μέσα σε προστατευτική γυάλα» και δεν πρόκειται να τους πλήξουν όλα όσα προωθούνται στους εργαζόμενους της στεριάς.

Επιχειρούν δηλαδή να τους απομονώσουν από το εργατικό κίνημα, να υπονομεύσουν την ανάγκη οργάνωσης των ναυτεργατών για να αποκρούσουν την επίθεση εναντίον τους, να ανακόψουν την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Τελευταία απόδειξη, η απόφαση αυτής της πλειοψηφίας να κηρύξει η ΠΝΟ απεργία στις 24 Φλεβάρη, μόνο μέσα στο λιμάνι του Πειραιά - απεργία που ήδη είχαν κηρύξει τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - και με πλαίσιο διεκδικήσεων - κοροϊδία.

Οι ναυτεργάτες ένα δρόμο έχουν να ακολουθήσουν. Αυτόν που δείχνουν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Απομόνωση των υποταγμένων παρατάξεων, οργάνωση δυνάμεων, μετατροπή των πλοίων σε κάστρα της ταξικής πάλης. Η απεργία της Τετάρτης, η μαζική συμμετοχή τους κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ θα είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα μπρος για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.


Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ