Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ορισμένες σκέψεις

Ο πλούσιος προσυνεδριακός διάλογος, που αναπτύσσεται μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, θα δώσει τη δυνατότητα στο Κόμμα μας να βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα, θα βάλει στην κριτική σκέψη των μελών, οπαδών και φίλων τη γενικότερη πολιτική του.

Η μελέτη των Θέσεων του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος είναι καθήκον αλλά και υποχρέωση του κάθε μέλους, κάθε οπαδού, κάθε φίλου, αλλά και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, αφού το ΚΚΕ έτσι και αλλιώς επηρεάζει την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Με την πεποίθηση πως θα μπορούσα να συμβάλω κι εγώ σ' αυτόν τον προβληματισμό, θα ήθελα να καταθέσω μερικές σκέψεις μου.

Σωστά το Κόμμα μας θέτει ως πρώτιστο καθήκον τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Ενας στόχος που έμπαινε και στα προηγούμενα Συνέδρια, όμως σήμερα είναι πολύ καλύτερα επεξεργασμένος.

Ασφαλώς η οικοδόμηση του Μετώπου προϋποθέτει συμμετοχή κινήσεων, ομάδων και μεμονωμένων ανθρώπων, που δε θα συμφωνούν σε όλα με τους κομμουνιστές, που ενδεχόμενα στην πορεία να αλλάξουν γνώμη, ακόμα και να περάσουν στην απέναντι όχθη. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας οδηγεί στο κλείσιμο και πολύ περισσότερο στην άρνηση των συμμαχιών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατά καιρούς έχουν κατηγορήσει το Κόμμα ότι ακολουθεί πολιτική απομόνωσης, πως η θέση του «πέντε κόμματα δύο πολιτικές» το οδήγησε στο περιθώριο. Το περίεργο είναι πως οι ίδιοι άνθρωποι, όταν το Κόμμα προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιων συνεργασιών - εκλογές 1999 - το κατηγορούν για απεμπόληση αρχών, για σύμπλευση με μικροαστικά στοιχεία. Οι σύντροφοι αυτοί ξεχνούν ή κάνουν πως ξεχνούν ότι το κύριο μέσα στην πολιτική των συμμαχιών είναι να μη χάνεις το χαρακτήρα σου - περίπτωση Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου - να μην κάνεις έκπτωση στις αρχές σου. Δυστυχώς αρνητικά παραδείγματα άναρχων συνεργασιών έχουμε από Κομμουνιστικά Κόμματα όχι και λίγα - Ιταλία, Γαλλία - που όχι μόνο δε βοήθησαν και δε βοηθήθηκαν, αλλά οδηγήθηκαν στη διάλυση.

Η συμμετοχή της χώρας μας σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς μόνο αρνητικά μπορεί να ερμηνευτεί. Η θέση για αποδέσμευση είναι απόλυτα σωστή. Είναι λάθος να λέμε πως η ΕΕ είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να την αποδεχτούμε. Προεκτείνοντας αυτή τη σκέψη θα πρέπει να αποδεχτούμε ακόμα και τον καπιταλισμό, γιατί κι αυτός είναι μια πραγματικότητα. Στη θέση 28 τονίζεται η ανάγκη της συμμετοχής των μεσαίων στρωμάτων στο Μέτωπο. Επίσης τονίζεται ότι έχουμε καθυστερήσει στην προώθηση συνεργασιών μ' αυτά τα στρώματα.

Οι ΕΒΕ από τη θέση τους στην παραγωγή διαρκώς ταλαντεύονται. Εκείνη που έχει την ευθύνη και κάθε όφελος να τραβήξει τα μεσαία στρώματα με το μέρος του Μετώπου είναι η εργατική τάξη. Από τη συμμετοχή μου στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, δεν έχω πειστεί ότι τα εργατικά συνδικαλιστικά στελέχη έχουν κατανοήσει απόλυτα την καθ' όλα σωστή αυτή θέση. Χρειάζεται το Κόμμα μας να επεξεργαστεί ακόμα παραπέρα την πολιτική των συμμαχιών με τους ΕΒΕ. Αλλωστε τα μεσαία στρώματα της πόλης είναι ο άμεσος σύμμαχος της εργατικής τάξης. Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των ΕΒΕ η ΓΣΕΒΕΕ, βρίσκεται εγκλωβισμένη στη λογική των συμβιβασμών και του στημένου διαλόγου. Ενώ τα προβλήματα που αφανίζουν καθημερινά τους ΕΒΕ διαρκώς διογκώνονται. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια ανάλογη με το ΠΑΜΕ συνδικαλιστική κίνηση, ικανή να αγωνιστεί για τα συμφέροντα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

Πολύ σοβαρά θα πρέπει να δει το Κόμμα μας την πολιτική ανάδειξης στελεχών και κυρίως μέσα από την εργατική τάξη. Είναι το λιγότερο απαράδεκτο τα συνδικαλιστικά μας στελέχη να τα αναδεικνύουμε στα ανώτερα αξιώματα και ένα μεγάλο μέρος απ' αυτά να μας εγκαταλείπει με επιχειρήματα που δείχνουν, το λιγότερο, την ιδεολογική τους φτώχεια. Κωστόπουλος - Θεωνάς - Ματζουράνης και τόσοι άλλοι.

Επίσης, η επιλογή εκείνων που θα μας εκπροσωπούν στα όργανα της ΕΕ θα πρέπει να γίνεται με τη μεγαλύτερη προσοχή. Σαν μια άλλη Κίρκη μεταμορφώνει τους περισσότερους, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αποδέχονται τις αρχές και την αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά και να προσπαθούν να επιβάλλουν λαθεμένες απόψεις μέσα στο Κόμμα μας και στο κίνημα γενικότερα.

Είμαι βέβαιος πως το 16ο Συνέδριό μας θα πάρει υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις και υποδείξεις των συντρόφων, των οπαδών και φίλων του Κόμματος, όλων όσοι έχουν τη διάθεση να συμβάλουν με τον προβληματισμό τους, για την καλύτερη πορεία οικοδόμησης του λαϊκού ΜΕΤΩΠΟΥ.

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΥΖΙΛΗΣ

ΚΟΒ ΕΒΕ

Κοκκινιάς - Κορυδαλλού

Πειραιά

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταύτιση τακτικής - στρατηγικής (2013-02-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-11-23 00:00:00.0)
Τέλος στις αυταπάτες (2002-01-13 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ και τα μικροαστικά στρώματα (2000-12-06 00:00:00.0)
Ορισμένα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα για τις συμμαχίες (2000-11-12 00:00:00.0)
Το Μέτωπο και ο δρόμος για το σοσιαλισμό (2000-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ