Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εκατόμβες στο βωμό του κέρδους

Ο σάλος που ξέσπασε πάλι για τη νόσο των «τρελών αγελάδων» επανέφερε και το ερώτημα αν υπάρχουν πλέον τρόφιμα που να μην είναι επικίνδυνα ή έστω ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία. Η απάντηση, βέβαια, στο ερώτημα είναι δραματική. Κανένα έδεσμα δεν έχει μείνει επί των ημερών μας αμόλυντο και ό,τι βάζουμε στο τραπέζι μας αποτελεί μια «βόμβα» για τον οργανισμό μας. Τα κρέατα γεμάτα ορμόνες και τώρα τελευταία προσβλημένα από την «Κρόιτσεφ Γιάκομπ». Τα πουλερικά μεγαλωμένα με ...αντιβιοτικά και ουκ ολίγες φορές «χτυπημένα» από σαλμονέλα. Τα λαχανικά ποτισμένα ως τις ρίζες τους με τοξικά φυτοφάρμακα. Τα φρούτα μεταλλαγμένα από τις διασταυρώσεις των κυττάρων τους με γονίδια σκορπιού. Τα ψάρια με νίτρο και υδράργυρο στα σπάραχνά τους από τα βιομηχανικά απόβλητα που καταλήγουν κατά τόνους στις θάλασσες.

Τι να φας πλέον; Ο,τι κι αν βάλεις στο στόμα σου το τρως και σε τρώει. Σε τρώει αργά, ύπουλα. Σαν το σαράκι που κρυφοδουλεύει μέσα στο ξύλο κι όταν βγει προς τα έξω και το αντιληφθείς είναι πλέον αργά. Το ξύλο έχει κονιορτοποιηθεί εσωτερικά, έχει αχρηστευτεί εντελώς.

Αναλώνεις τροφές και αναλώνεσαι. Πέντε χιλιάδες χημικές ουσίες, λένε, ότι χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Αλλων η χρήση γίνεται νόμιμα, άλλων παράνομα. Και οι έλεγχοι ανύπαρκτοι. Η ασυδοσία χορεύει σε κάθε στάδιο της παραγωγής διατροφικών αγαθών. Κι έτσι φτάνει στο πιάτο μας το δηλητήριο, ο θάνατος. Αρωματισμένος ελκυστικά, αμπαλαρισμένος εντυπωσιακά και πολυδιαφημισμένος. Προστασία καμιά από τους κυβερνώντες, που έχουν μέγιστη υποχρέωση να προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Αντίθετα, αφήνουν ακάλυπτους, ανυπεράσπιστους εντελώς τους καταναλωτές και προστατεύουν τους αισχρούς που μας θυσιάζουν χωρίς οίκτο για να συσσωρεύουν κέρδη. Τους είδατε προχτές τους θλιβερούς υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρνήθηκαν να απαγορεύσουν τα κρεατάλευρα που προκαλούν τη νόσο των «τρελών» αγελάδων. Υποτάχθηκαν και οι δεκαπέντε αχυράνθρωποι στα άνομα συμφέροντα των πολυεθνικών. Αίσχος!

Μας δολοφονούν εν ψυχρώ. Οι πολυεθνικές, τα τραστ, ολόκληρο το σκυλολόι του καπιταλισμού, που ουδόλως διστάζει να θέτει το υπερκέρδος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Και οι κυβερνήσεις των ανδρεικέλων παντού, κάνουν πλάτες στους εγκληματίες. Αυτή είναι η αλήθεια για τα δηλητήρια που μας ταΐζουν, αλλά και για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την τρύπα του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ό,τι άλλο απειλεί να δυναμιτίσει τα επόμενα χρόνια - όπως προειδοποιούν οι ειδικοί - τις κλιματολογικές συνθήκες στον πλανήτη και να κάνει το βίο αβίωτο δισεκατομμυρίων ψυχών. Πίσω από τις ανίατες ασθένειες που μας θερίζουν και πίσω από την «αποκάλυψη» που φτάνει για τη Γη κρύβεται η απληστία των μεγιστάνων του κόσμου και η αισχρότητα των υπηρετών τους, που παριστάνουν, εδώ και εκεί, τους ηγέτες. Τους είδατε πριν λίγες ημέρες στη Χάγη, όπου συνήλθαν να συζητήσουν δήθεν για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Αερολόγησαν επί μακρόν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και τελικά ουδέν μέτρον έλαβαν. Οι οικονομικοί κολοσσοί, που διαφεντεύουν τον κόσμο να 'ναι καλά και από κει και πέρα «γαία πυρί μειχθήτω»!

Δηλητήρια τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε. Για να συσσωρεύουν κάποιοι πλούτη αμύθητα μας έχουν κάνει όλους Μιθριδάτες. Σαν το βασιλιά του Πόντου, δηλαδή, που έπινε κάθε μέρα λίγο δηλητήριο, για να συνηθίσει ο οργανισμός του και να αποφύγει έτσι μια πιθανή φαρμακεία του από τους Ρωμαίους. Ο μιθριδατισμός όμως, που μας επιβάλλουν οι γαντοφορεμένοι γκάγκστερς της «νέας τάξης», δεν αφορά μόνο το σώμα μας. Αφορά και τη σκέψη μας. Συνήθισε κι αυτή να αποδέχεται ό,τι απάνθρωπο γίνεται γύρω μας και δεν αντιδρά. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Με ξοφλημένες τις αντιστάσεις μας ζωή δεν έχουμε. Οι νεοκαίσαρες και οι Κροίσοι θα μας προσφέρουν όλους θυσία στο θεό τους, τον Μαμμωνά. Θα εξακολουθήσουμε, λοιπόν, να μένουμε με σταυρωμένα χέρια;


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ