Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Ψεύτικες οι όμορφες μακέτες

  Ανάγκη δράσης για να μη χαθούν οι εναπομείναντες χώροι πρασίνου

Η ανάγκη να συντονιστεί η δράση όλων των φορέων και δημοτών της Αθήνας, που δε θέλουν να δουν τους εναπομείναντες χώρους πρασίνου να μετατρέπονται σε τσιμέντο, τονίστηκε σε χτεσινοβραδινή ημερίδα, που είχε ως θέμα τη διάσωση των ελεύθερων χώρων της πόλης.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και άλλους τοπικολαϊκούς συλλόγους της περιοχής των Αμπελοκήπων, ενώ συμμετείχε πλήθος πολιτών.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο Γ. Βοζικάκης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, αναφέρθηκε σε όλες εκείνες τις μεθοδεύσεις που γίνονται από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή της Αθήνας για την παράδοση των ελεύθερων χώρων στα μεγάλα οικοδομικά και άλλα συμφέροντα. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι κάθε επικείμενη καταστροφή ελεύθερου χώρου καμουφλάρεται πίσω από μια όμορφη μακέτα και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάρκο Ελευθερίας: «Σήμερα, που το πάρκο Ελευθερίας καταστρέφεται, καταλαβαίνουμε πόσο ψεύτικες ήταν οι μακέτες που μας πρόβαλλαν, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εργασίες "αναβάθμισής" του».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Αννα Βρυχέα, καθηγήτρια του ΕΜΠ, η οποία μίλησε για τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση όλων να παλέψουν για τη διάσωσή τους. Είναι ένας αγώνας, είπε, για τη διάσωση της ιστορίας μας, τη διάσωση ενός χώρου που μπορεί να γίνει όαση ζωής στο κέντρο της Αθήνας και, τέλος, ένας αγώνας για να μην πεταχτούν στον δρόμο οι οικογένειες που κατοικούν εκεί.

Ο Γ. Πολύζος, πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, μιλώντας για το πάρκο Γουδιού τόνισε ότι πρέπει να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποτραπούν τα σχέδια οικοδόμησής του. Είπε ότι όλα αυτά τα σχέδια (γήπεδο Παναθηναϊκού, Στρατιωτική Ακαδημία κ.ά.) δεν αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων, αντίθετα, το αποτέλεσμα θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της ζωής στην πόλη.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν μια σειρά ομιλητές, εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, που οι δημότες πρέπει, μέσα από τους αγώνες τους, να διασώσουν: Το κτήμα ΘΩΝ, το οικόπεδο του ΚΑΠΑΨ, το οικόπεδο της ΔΕΗ στους Αμπελόκηπους, τα Προσφυγικά, το Αττικό Αλσος, το άλσος Γουδιού, το Πεδίον του Αρεως, τα Κουντουριώτικα, το άλσος Ριζάρη, ο Ελαιώνας και μια σειρά άλλοι, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, ελεύθεροι χώροι, που ετοιμάζονται να τσιμεντοποιηθούν. Χώροι, που είναι άμεση ανάγκη να διασωθούν μέσα από τις μαζικές κινητοποιήσεις των Αθηναίων.

Ο Θ. Παπαμάργαρης, νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», εξέφρασε τη συμπαράσταση της παράταξης σε όλους τους αγώνες, που έχουν σαν στόχο την προστασία των ελεύθερων χώρων. Τόνισε ότι είναι η πολλοστή φορά που η ΝΑΣ βρίσκεται στο πλάι των κατοίκων, στον αγώνα τους ενάντια στα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα. «Πιστεύουμε ότι μόνο με τον αγώνα των κατοίκων μπορεί να αποτραπεί η καταστροφή των εναπομείναντων ελεύθερων χώρων», είπε.

Τέλος, ο Μ. Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και μέλος της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης για την Αθήνα», τόνισε την ανάγκη του συντονισμού όλων των φορέων, μέσα σε ένα ευρύ αγωνιστικό μέτωπο, το οποίο θα μπει φραγμός στα σχέδια καταστροφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ