Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Μπλόκο στη δόμηση γεωργικών εκτάσεων

  Το υπό αναθεώρηση άρθρο 24 του Συντάγματος σώζει  γεωργικές εκτάσεις από την τσιμεντοποίηση

Φραγμό για άλλη μια φορά βάζει το Ε' Τμήμα (το λεγόμενο και Οικολογικό) του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη, αφού απαγορεύει την ίδρυση νέων οικισμών σε γεωργικές εκτάσεις.

Με «πυξίδα» το υπό αναθεώρηση άρθρο 24 του Συντάγματος, το δικαστήριο επικαλείται την αρχή της πρόληψης της βλάβης του περιβάλλοντος προς χάρη της οικολογικής ισορροπίας και της διατήρησης αυτού και των φυσικών πόρων προς όφελος όχι μόνο της παρούσας γενεάς, αλλά και των επόμενων.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο - υπό επταμελή σύνθεση - με την υπ' αριθμό 3698/2000 απόφασή του επικύρωσε παραπεμπτική απόφαση επί προεδρίας Μ. Δεκλερή και ουσιαστικά βάζει φρένο στην επέκταση ή τη δημιουργία νέων οικισμών σε όσες περιοχές της χώρας έχουν αμιγώς γεωργικό χαρακτήρα.

Η υπόθεση αφορούσε έκταση 500 στρεμμάτων γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας στην Επανωμή Θεσσαλονίκης, όπου δύο συνεταιρισμοί υπαλλήλων του ΟΤΕ της Βόρειας Ελλάδας ήθελαν να κτίσουν παραθεριστικές κατοικίες. Ηδη είχαν πάρει το «πράσινο φως» από τις υπηρεσίες των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, ενώ την προσφυγή στο ΣτΕ είχε κάνει ο Σύλλογος Ακτημόνων Καλλιεργητών Επανωμής.

Η σημαντική αυτή απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία και δείχνει παραστατικά τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που θα έχει η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Μετά την αναθεώρηση του άρθρου 24 και την επίκληση του δικαιώματος για κατοικία, ο δικαστικός έλεγχος θα είναι από περιορισμένος μέχρι ανύπαρκτος, ενώ η Πολιτεία θα μπορεί να επικαλείται τα διάφορα τεχνάσματα που περιλαμβάνονται στην αναθεώρηση, όπως «στάθμιση των δεδομένων», «τεχνικές επιλογές» κλπ., με αποτέλεσμα δάση και δασικές εκτάσεις να τσιμεντοποιούνται.

Παράλληλα, στην ίδια απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι επιβάλλεται η συνταγματική προστασία της γεωργικής γης και μάλιστα όταν έχει υψηλή παραγωγικότητα, γιατί η διαφύλαξή της εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς σκοπούς. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, μπορεί να γίνει οικιστική εκμετάλλευση της γης, ως αναπόφευκτη θυσία και εφόσον δεν μπορεί να γίνει αλλιώς να καλυφθεί επιτακτική οικιστική ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ