Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δύσκολο να κρυφτούν οι αντιθέσεις

Οι καταγραφές και η αρθρογραφία στον ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο φανερώνουν το φούντωμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Υπό το πρίσμα των δεδομένων αντιθέσεων και ανταγωνισμών στο εσωτερικό της Ευρωένωσης, αλλά σταθερά από τη σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, προσεγγίζει η πλειοψηφία του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου της εξέλιξης σχετικά με το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της Ελλάδας και τη δημιουργία νέων μηχανισμών οικονομικής στήριξης στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, με επαχθείς πάντα όρους για το λαό κάθε κράτους - μέλους.

Στη στάση της Γερμανίας στις Βρυξέλλες επικεντρώνονται οι «The New York Times». Επισημαίνουν την απροθυμία της να δεχτεί χρηματοδότηση της Ελλάδας, εκτιμώντας ως σημαντικούς παράγοντες την αντίθεση της κοινής γνώμης στη Γερμανία και τις τοπικές εκλογές το Μάη.

Σε σχόλιό της, η «Sueddeutsche Zeitung» του Μονάχου αναδεικνύει τις εμπορικές δοσοληψίες Ελλάδας - Γερμανίας στον τομέα των εξοπλισμών, γράφοντας: «Καμία χώρα δε συμπεριφέρεται τόσο γενναιόδωρα, όταν αγοράζει οπλικά συστήματα όσο η Ελλάδα. Και καμία επίσης χώρα δεν είναι τόσο αδύναμη για να ανταποκριθεί οικονομικά σε αυτό».

Η «Wall Street Journal» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα «θα παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα λιτότητας, ενώ συχνές θα είναι οι διαδηλώσεις στους δρόμους».

Ο Ζαν Πιζανί-Φερί, διευθυντής του think tank, Bruegel, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, σε χτεσινή συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ», προτρέπει την Ελλάδα να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς, «ενώ έχει πλέον υιοθετήσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης απόλυτα συμβατό προς τους βασικούς άξονες του ΔΝΤ».

Ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του «Centre for European Policy Studies», ένας εκ των θεμελιωτών της πρότασης για δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με άρθρο του στο «Bloomberg» το οποίο αναδημοσιεύει η «Ναυτεμπορική», υποστηρίζει ότι «το μάθημα που πρέπει να πάρουμε δεν είναι η αποτροπή μιας πτώχευσης με κάθε κόστος (...) Η εναλλακτική επιλογή είναι να δούμε μακριά και να προετοιμαστούμε για πτώχευση (...) Ο μόνος τρόπος, όμως να επιτευχθεί πειθαρχία στην αγορά είναι να υπάρχει πραγματική πιθανότητα για πτώχευση».

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, «Standard & Poor's» επιβεβαίωσε χτες την πιστοληπτική αξιολόγηση «ΒΒΒ+» για την Ελλάδα, τερματίζοντας όμως το καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης, ως ανταπόκριση στο πακέτο σκληρών μέτρων της κυβέρνησης.

Για τις γαλλο-γερμανικές αντιθέσεις

«Λάδι στη φωτιά των γαλλογερμανικών σχέσεων» έριξε η κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη γαλλική «Le Figaro», η οποία αναφέρεται στις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας επιτείνει τις ανισορροπίες στην ευρωζώνη.

Η Γαλλίδα υπουργός επέκρινε τη γερμανική οικονομία ότι είναι στραμμένη στις εξαγωγές και τον περιορισμό του εργασιακού κόστους, προκειμένου να καταστήσει πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα της, ενώ θα έπρεπε να στραφεί προς την εγχώρια ζήτηση, ώστε να επωφεληθούν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλώντας στην «Sueddeutsche Zeitung», ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ, επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, υπερασπίσθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, σημειώνοντας: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον έντονο ανταγωνισμό της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και άλλων οικονομιών. Οφείλουμε να καταστήσουμε και εμείς ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας (...) Στην Ευρώπη, έχουμε ανάγκη από περισσότερες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που εφαρμόσθηκαν στη Γερμανία. Η υπαναχώρηση στις μεταρρυθμίσεις, θα σήμαινε ότι βαδίζουμε προς την λάθος κατεύθυνση».

Ο Ολι Ρεν, τέλος, επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, δήλωσε πως «οι χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές τους θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ευνοούν την εσωτερική ζήτηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ