Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είτε με ΕΕ είτε με ΔΝΤ χαμένος είναι ο λαός

Τα παζάρι της κυβέρνησης ένα πράγμα βεβαιώνει: Τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν τη νύφη των προαποφασισμένων μέτρων, ανεξάρτητα από το ποιος θα δώσει φτηνότερο χρήμα για το κεφάλαιο

Κυβέρνηση και κεφάλαιο προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη συζήτηση στο ποιος θα εξασφαλίσει φτηνότερο χρήμα για το κεφάλαιο. Καμιά ανοχή! Ολοι στους δρόμους, για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν
Κυβέρνηση και κεφάλαιο προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη συζήτηση στο ποιος θα εξασφαλίσει φτηνότερο χρήμα για το κεφάλαιο. Καμιά ανοχή! Ολοι στους δρόμους, για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν
Παιχνίδια στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στήνει η κυβέρνηση, με μοναδικούς και βέβαιους χαμένους τους εργαζόμενους, που θα υποστούν τη νέα καταιγίδα των προαποφασισμένων αντιδραστικών μέτρων, ανεξάρτητα με το αν η χρηματοδότηση για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας έρθει τελικά από την ΕΕ ή το ΔΝΤ.

Μετά την παραπομπή του θέματος για χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη άφηναν χτες ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση, με τα αντιλαϊκά μέτρα ανά χείρας και τη δεδηλωμένη βούληση να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα σαρώσουν συθέμελα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αναζητά φτηνότερο δανεισμό από τις καπιταλιστικές αγορές, με στόχο να εξασφαλίσει ζεστό χρήμα με χαμηλά επιτόκια για να ενισχύσει την ντόπια πλουτοκρατία.

Για λογαριασμό της άρχουσας τάξης η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα «παζάρι», προσπαθώντας να ισορροπήσει στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται μέσα στην Ευρωζώνη, στην ΕΕ, αλλά και ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Μ' αυτό το σκοπό, ρίχνει στη μέγκενη των ανταγωνισμών εκτός από τα λαϊκές κατακτήσεις και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τα χειρότερα έρχονται

Το στίγμα των κυβερνητικών σχεδιασμών έσπευσε να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου, η Ενωση θα λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις, αλλά το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα, η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, συνεκτιμώντας τις αποφάσεις αυτές», δήλωσε από την Ουγγαρία, μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του, Γκ. Μπαϊνάι.

Με την επίσκεψη σε μια χώρα που έχει ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ, ανήμερα της συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ, ο πρωθυπουργός έδωσε τροφή στα σενάρια ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός της κυβέρνησης σημείωνε χτες στον «Ρ» ότι «η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι κομβική και αν δεν υπάρξει στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι η μόνη λύση».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει «ευρωπαϊκή στήριξη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης», αλλά πρόσθεσε ότι «προκύπτουν δυσκολίες από τους θεσμούς της» και ζήτησε «κοινοτική αλληλεγγύη για να αντιμετωπιστούν οι κερδοσκοπικές τάσεις και να βοηθηθούν χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ελλάδα ή η Ουγγαρία».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουγγαρίας έσπειρε και την αυταπάτη ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να ρυθμίσουν καλύτερα τις αγορές, ενώ έπλεξε και το «εγκώμιο της προοδευτικής κυβέρνησης των ΗΠΑ» και του Μπ. Ομπάμα.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του ήταν ότι η αντιλαϊκή θύελλα που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση θα είναι σαρωτική, ανεξάρτητα από την υπογραφή που θα φέρει το σχέδιο «στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Οπως τόνισε, «το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης αλλά και βαθιών αλλαγών (...) στο σύστημα Υγείας, το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και το σύστημα της δημόσιας διοίκησης» θα εξασφαλίσει την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας, δηλαδή τη διασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Μάλιστα, ζήτησε την «κοινωνική συναίνεση από τα συνδικάτα για τις αλλαγές αυτές».

Καλλιεργούν το κλίμα

Στηρίζοντας ακριβώς αυτή την πολιτική, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που η κυβέρνησή του εφαρμόζει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, εξέφρασε την «αλληλεγγύη του» στην ελληνική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ εξασφάλισαν ένα δίχτυ προστασίας» στην Ουγγαρία.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Γ. Παπανδρέου να σημειώνει ότι η ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ «θα συμβάλει στην αντιμετώπιση διμερών πολιτικών προβλημάτων».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, από την Αθήνα, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, έσπευσε να συνδέσει την «αλληλεγγύη» από τις χώρες της ΕΕ με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και αναφερόμενος στη Γερμανία τόνισε ότι «είναι ο μεγαλύτερος πωλητής οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα», καλώντας την «να σκεφθεί πόσο ωφελείται η οικονομία της από αυτές τις αγορές».

Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι «οι πιθανότητες να προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ είναι της τάξεως του 70%», ενώ σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, «έχει κάνει επαφές με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ όταν βρέθηκε στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό».

Η ίδια, νωρίτερα, σε συνέντευξή της στο κρατικό ραδιόφωνο, τόνισε ότι «αν η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες (...) τότε η μόνη άλλη εφικτή λύση είναι το ΔΝΤ». Η Λ. Κατσέλη επίσης σημείωσε ότι «υπάρχει πιθανότητα λήψης νέων μέτρων», προσθέτοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση προσφυγής στο ΔΝΤ «θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση».

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μ. Μπαρόζο, ενώ αύριο θα μιλήσει σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ