Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΦΑΓΕ»
Απεργούν αύριο ενάντια σε απολύσεις και τρομοκρατία

Η εργοδοσία επιχείρησε να παρεμποδίσει την επικοινωνία του βουλευτή και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου και της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών με τους εργαζόμενους

Απάντηση στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση δίνουν οι εργάτες με το ταξικό τους σωματείο (φωτ. από παλιότερη απεργία)
Απάντηση στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση δίνουν οι εργάτες με το ταξικό τους σωματείο (φωτ. από παλιότερη απεργία)
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα μέχρι και αύριο το βράδυ, οι εργαζόμενοι της «ΦΑΓΕ», μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων και απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των 15 εργαζομένων που απέλυσε εν μια νυκτί η εργοδοσία την περασμένη Πέμπτη, το σταμάτημα των απολύσεων καθώς και υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων. Από την πλευρά της, η εργοδοσία, συνεχίζοντας την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, επιχείρησε χτες να απαγορεύσει την είσοδο στο χώρο του εστιατορίου του εργοστασίου, στο βουλευτή και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιώργο Μαυρίκο και σε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, προκειμένου να μιλήσουν στους εργαζόμενους μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Προσπάθεια που έπεσε στο κενό. Επίσης, απέρριψε αίτημα της Ομοσπονδίας για συνάντηση με θέμα τις απολύσεις.

Αναλυτικά, την περασμένη Πέμπτη η εργοδοσία, αποφάσισε να προχωρήσει στην απόλυση 15 εργαζομένων (σε παραγωγή και αποθήκες) με την αιτιολογία ότι ... περισσεύουν, μετά την απόφασή της να καταργήσει τη βραδινή βάρδια του τμήματος συσκευασίας όπου απασχολούνται συνολικά 30 εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, μεταφέρει τη δουλειά στις άλλες δύο βάρδιες, με το ίδιο προσωπικό. Το Σωματείο Εργαζομένων της «ΦΑΓΕ», αντέδρασε άμεσα και προχτές Κυριακή, προχώρησε σε Γενική Συνέλευση, όπου και εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων, επισημαίνει πως οι απολύσεις στόχο έχουν «την εντατικοποίηση της εργασίας και την περαιτέρω αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενους εργάτες - όπως έχουν κάνει στην ΕΒΓΑ - επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ κλπ. Θέλουν εργαζόμενους να μη σηκώνουν κεφάλι, να δουλεύουν όπως και όποτε θέλουν, χωρίς δικαιώματα και όταν δεν τους χρειάζονται - αφού πρώτα τους στύβουν σα λεμονόκουπες - να τους πετάνε στο δρόμο γιατί τάχα μειώθηκαν τα κέρδη τους». Και σε άλλο σημείο: «Παρ' όλα τα κέρδη της η εταιρεία απέλυσε 15 εργαζόμενους προφασιζόμενη την κρίση και αρνείται να υπογράψει Διμερή Συλλογική Σύμβαση που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Δε γίνεται εμείς που παράγουμε να περνάμε κρίση και οι βιομήχανοι να απολαμβάνουν τα πάντα». Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε, ότι την Τετάρτη στις 9 π.μ., θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Καταδικάζοντας την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, με σχετικό δελτίο Τύπου το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει «τους τραμπουκισμούς ανθρώπων της εργοδοσίας της ΦΑΓΕ» προκειμένου να παρεμποδίσουν την αντιπροσωπεία να εισέλθει στο χώρο του εστιατορίου και να μιλήσει με τους εργάτες. Επίσης, καταγγέλλει την «απαράδεκτη άρνηση της διοίκησης της εταιρείας να συζητήσει με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας» για τις απολύσεις. Και σημειώνει: «Τέτοιες προσπάθειες παρεμπόδισης και στο μέλλον θα πέσουν όπως και αυτή στο κενό. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση της Ομοσπονδίας να μπορεί να επισκέπτεται τους χώρους δουλειάς και να συζητάει με τους εργαζόμενους». Απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης έδωσε και το κάλεσμα αντίστασης που έστειλε το κλιμάκιο του ΚΚΕ. Ο Γ. Μαυρίκος, μιλώντας στους εργαζόμενους, επισήμανε την ανάγκη να αγωνιστούν ενάντια στις απολύσεις και στην απόπειρα της εργοδοσίας να εντατικοποιήσει την εργασία και να προχωρήσει στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την ...όρεξη έμεινε η εργοδοσία που επιχείρησε να σπάσει την παραδοσιακή αργία (2024-01-03 00:00:00.0)
Να ανακληθεί εδώ και τώρα η τρομοκρατική απόλυση στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ (2023-12-19 00:00:00.0)
Γενικευμένο φαινόμενο οι απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους (2016-04-10 00:00:00.0)
Προχωρούν σε 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι (2011-03-03 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα οι εργάτες (2010-12-02 00:00:00.0)
Απέλυσε συνδικαλιστή που δεν υποτάχθηκε (2010-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ