Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυστηρό χρονοδιάγραμμα υπέρ της πλουτοκρατίας

Πλήθος αντιδραστικών νομοσχεδίων παίρνουν τις επόμενες μέρες το δρόμο για τη Βουλή

Στο χρονοδιάγραμμα κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν τη δική τους αποφασιστικότητα, να βγουν στην αντεπίθεση

*

Στο χρονοδιάγραμμα κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν τη δική τους αποφασιστικότητα, να βγουν στην αντεπίθεση
Αυστηρή προσήλωση στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών που θα καταστήσουν ακόμα φτηνότερη την τιμή της εργατικής δύναμης και θα διασφαλίσουν - μέσω των περικοπών - νέες επιδοτήσεις από τα κρατικά ταμεία για την πλουτοκρατία, ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς της κυβέρνησης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, με τη συνδρομή όλων των κυβερνητικών στελεχών, κατέστησε σαφές ότι θα αξιοποιήσει στο έπακρο το μηχανισμό δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επέλαση. «Το δίχτυ ασφαλείας δε σημαίνει ότι τελείωσε η δουλειά μας, αλλά μας δίνει μεγαλύτερη ηρεμία για να προωθήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις παραμέτρους για την προσφυγή στο μηχανισμό και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για την ενεργοποίησή του, φροντίζοντας παράλληλα να διαμηνύει ότι θα συνεχίσει το δανεισμό από τις αγορές.

Στη συνεδρίαση του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου, που ενέκρινε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για το νέο σχολείο της αγοράς και το «μητρώο αγροτών», που θα επισπεύσει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, ο πρωθυπουργός έδωσε ταυτόχρονα το περίγραμμα των αντεργατικών «αλλαγών και τομών», που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Δρομολογούνται οι «διαρθρωτικές» ανατροπές

Με αιχμή του δόρατος την υλοποίηση των διαρθρωτικών ανατροπών που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς, θα ξεθεμελιώσουν την Κοινωνική Ασφάλιση και θα παραδώσουν ολοκληρωτικά στο κεφάλαιο τα τελευταία κομμάτια της κρατικής περιουσίας, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «νέες τομές στο μέτωπο της οικονομίας».

Διευρύνοντας το μέτωπο της αντιλαϊκής επίθεσης, αύριο θα πραγματοποιηθεί άτυπο υπουργικό συμβούλιο όπου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που θα επιφέρει μεταξύ άλλων αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων και δραστικές περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων.

Στην ίδια συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταρτιστεί η «λίστα» με τις κρατικές επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν, αλλά θα γίνει και αποτίμηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας, μέρος της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βγει το επόμενο διάστημα στο σφυρί.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάρτιση νομοσχεδίου για τη δημιουργία «ενιαίου μισθολογίου» στο δημόσιο τομέα που θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω μείωση των μισθών. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, με προχτεσινή του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε υπηρεσίες του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της άρσης της μονιμότητας των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Χτες, εξάλλου, η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που έρχεται να ενισχύσει τον εργασιακό μεσαίωνα.

Ενιαίο μέτωπο σε βάρος του λαού

Με το «μηχανισμό δανειοδότησης» ανά χείρας αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές να προωθούνται με τάχιστους ρυθμούς, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα για λογαριασμό των εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων σε παράδεισο κερδοφορίας.

Ο πρωθυπουργός, σαν γνήσιος πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου και δίνοντας τον ταξικό προσανατολισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι αναζητά φτηνό χρήμα μέσω του μηχανισμού στήριξης για να «πριμοδοτήσει» τις επενδύσεις του και πρόταξε την οργάνωση «επενδυτικού συνεδρίου με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων αλλά και επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο».

Ο πρωθυπουργός απαίτησε από τους υπουργούς το επόμενο διάστημα, υλοποιώντας αυτές τις στρατηγικές κατευθύνσεις, να επισπεύσουν το πρόγραμμα των «ριζοσπαστικών αλλαγών». Σ' αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε «ενιαία παρουσία στο μέτωπο της οικονομίας» απ' όλους τους υπουργούς. Κάλεσε σε «παύση δηλώσεων» ιδιαίτερα σε «πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την οικονομία, τις επενδύσεις, τις συνεργασίες».

Μάλιστα, κάλεσε τους υπουργούς να έρχονται σε «άμεση επαφή» με το πρωθυπουργικό γραφείο, ώστε να υπάρχει «κοινή γραμμή», επιδιώκοντας να συντονίζεται από τον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο οι αναδιαρθρώσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το κάθε υπουργείο, ώστε - όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός- να υπάρχει «δείκτης αξιολόγησης σε όλους τους τομείς». Ο Γ. Παπανδρέου συνέστησε προσοχή στους υπουργούς σε σχέση με δηλώσεις για την οικονομία και το μηχανισμό στήριξης, ώστε να υπάρχει ενιαία γραμμή απέναντι στις αγορές.

Στη χτεσινή συνεδρίαση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά και στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο, αλλά και στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ