Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα ενίσχυση των κολεγίων!

Νέα ενίσχυση και ισχυροποίηση των κολεγίων υπόσχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους εμπόρους της γνώσης! Στο πολυνομοσχέδιο επαναλαμβάνει ότι θα χορηγήσει κανονικότατα τις άδειες στα κολέγια (που σε μια κίνηση εντυπωσιασμού τις είχε παγώσει το Φθινόπωρο) κάνοντας λόγο για «ανάγκη σύννομης χορηγήσεως νέων αδειών με έρεισμα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της Κοινοτικής νομιμότητας - ώστε να υπάρξει επιτέλους, σαφές και μη αμφισβητούμενο καθεστώς λειτουργίας βάσει προδιαγραφών και ελέγχου». Δηλαδή, νέες άδειες αναβαθμισμένου κύρους και «μη αμφισβητούμενου καθεστώτος»!

Οσο για τις «προδιαγραφές» και τους «ελέγχους», που αναφέρει η κυβέρνηση, είναι ψέματα που λέει εν γνώσει της, για να παραπλανήσει. Κι αυτό γιατί: Η κυβέρνηση επικαλείται παρατηρήσεις οργάνων της ΕΕ για τον προηγούμενο νόμο της ΝΔ για τα κολέγια, οι οποίες (σ.σ. παρατηρήσεις) «αιτιώνται περιορισμούς της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και της ελευθερίας εγκατάστασης καθώς και ασάφειες, πρόσφορες να οδηγήσουν σε παραβίαση των ελευθεριών αυτών». Ετσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ομολογεί ξεκάθαρα: «Με το παρόν νομοσχέδιο κινούμεθα στην κατεύθυνση αποκατάστασης των αρχών της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και ελεύθερης εγκατάστασης που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή»! Σε απλά ελληνικά: Η ΕΕ έκανε παρατηρήσεις θεωρώντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι και περιορισμοί στις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτουν οι «επιχειρήσεις - ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» με τις «επιχειρήσεις - ελληνικά κολέγια». Ετσι, η υπόσχεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι θα συμμορφωθεί με την «κοινοτική νομιμότητα» σημαίνει πρακτικά παραίτηση από κάθε είδους έλεγχο των μαγαζιών αυτών. Και επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα και με αυστηρούς ελέγχους να λειτουργούσαν τα εμπορικά μαγαζιά της εκπαίδευσης, σε τίποτα δεν θα είχαν να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι και η νεολαία από τη λειτουργία τους. Γι' αυτό και η όλη συζήτηση αποτελεί συνειδητή παραπλάνηση του λαού και της νεολαίας, αποτελεί εμπόριο ελπίδας για τους νέους που καταφεύγουν για την εκπαίδευσή τους σ' αυτά τα μαγαζιά.

Απάντηση από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Αυτές οι εξελίξεις λίγες μόλις μέρες μετά την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία 89/48, που τσακίζει ουσιαστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των αποφοίτων και αναγνωρίζει τα κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ως... «ιδιωτικά πανεπιστήμια» εντός Ελλάδας.

Αναφορικά με την έγκριση του ΠΔ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σε ανακοίνωσή του εξηγεί ότι η εξέλιξη αυτή προωθεί πιο άμεσα:

«Τη διαμόρφωση του πανεπιστημίου - επιχείρηση. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το ξεπούλημα της ερευνητικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Την αποσύνδεση του πτυχίου από την πρόσβαση στο επάγγελμα, την παραγωγή αποφοίτων πολλών ταχυτήτων χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Τη διαρκή μετακίνηση από την ανεργία στην ημιαπασχόληση και στην ψευτοκατάρτιση, για τους αποφοίτους, ιδιαίτερα για τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών».

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να βγάλουν συμπέρασμα και από αυτήν την εξέλιξη και καλεί σε μαζική συμμετοχή των φοιτητών και των σπουδαστών στην 48ωρη απεργία του ΠΑΜΕ στις 21-22/4. Καταλήγει καλώντας στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές να σταλεί μήνυμα ανυπακοής, να αποδυναμωθεί το μπλοκ των δυνάμεων του δικομματισμού και του οπορτουνισμού, να ισχυροποιηθούν οι δυνάμεις του ΜΑΣ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ