Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προφυλακίστηκαν τρεις από τους συλληφθέντες

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, χτες, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, οι τρεις από τους έξι κατηγορούμενους που σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Πρόκειται για τους Νίκο Μαζιώτη, τη σύζυγό του, Παναγιώτα Ρούπα και τον Σαράντο Νικητόπουλο. Σήμερα, θα απολογηθούν οι άλλοι τρεις.

Ο Ν. Μαζιώτης και η Π. Ρούπα αρνήθηκαν να απολογηθούν στην 19η τακτική ανακρίτρια, για να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία, όπως είπαν. Επίσης, η Π. Ρούπα ζήτησε να μην κριθεί με βάση την κατάστασή της (εγκυμοσύνη) αλλά με βάση τα στοιχεία. Σύμφωνα με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων Σπ. Φυτράκη και Δάφνη Βαγιανού, στη δικογραφία που παρέλαβαν, δεν έχουν συμπεριληφθεί η συνομιλία που, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι το τηλεφώνημα πριν την έκρηξη στα Πατήσια, cd με ηχογραφημένες συνομιλίες, το σκαρίφημα της περιοχής στην Πανόρμου. Επιπλέον, δεν υπάρχει σαν αριθμημένο πειστήριο, το ιδιόγραφο κείμενο των πρωτόλειων προκηρύξεων που, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν στο σπίτι του Ν. Μαζιώτη.

Ο Σ. Νικητόπουλος, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, αρνήθηκε τις κατηγορίες και αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση, στις κοινωνικές σχέσεις που είχε με πολύ κόσμο και στη γνωριμία του με τον Λ. Φούντα, με τον οποίο είχε φιλική σχέση. Είπε ότι θεωρεί πως η εμπλοκή του προέρχεται από δύο πράγματα: την ομιλία που είχε κάνει μετά το θάνατο του φίλου του στο Πάντειο και ένα αποτύπωμα που βρέθηκε στο σπίτι του Λ. Φούντα σε έντυπο - ψήφισμα σχετικά με τη δίκη της Θεσσαλονίκης με κατηγορούμενο τον Πολύβιο Γεωργιάδη (δίκη για την απαγωγή Μυλωνά για την οποία καταδικάστηκε αυτός και ο Παλαιοκώστας). Λέει ότι το συγκεκριμένο έντυπο κυκλοφορούσε σε όλη την Ελλάδα και θα μπορούσε να το έχει πιάσει ο οποιοσδήποτε. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι, η Αντιτρομοκρατική επιχείρησε να είναι παρούσα στην ανάκριση, όμως με αίτημα των συνηγόρων στην ανακρίτρια απομακρύνθηκαν.

Ο συνήγορος των κατηγορουμένων Σπ. Φυτράκης δήλωσε: «Με βάση αυτά τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, δεν είναι επαρκείς οι ενδείξεις για να στηριχτούν και να επιβληθούν βαριά περιοριστικά μέτρα όπως είναι η προφυλάκιση». Ο Σπ. Φυτράκης ανέφερε στην ανακρίτρια «την πρόσφατη δικαστική απόφαση για τη δίκη του ΕΛΑ σύμφωνα με την οποία, ακόμα κι αν κριθεί για κάποιον ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης δεν επαρκεί για να σου αποδοθεί το κακούργημα της έκρηξης, της οπλοκατοχής και της κατασκευής βομβών και εκρηκτικών».

Συνεχίζονται οι έρευνες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαρροές της αστυνομίας, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων που φέρονται να εμπλέκονται με την υπόθεση.

Χτες, με αφορμή δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Π. Παυλόπουλος, χαρακτήρισε ως ψευδή και υποβολιμαία δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διακοπή της παρακολούθησης του Ν. Μαζιώτη επί των ημερών του και που τον φωτογραφίζουν να έχει δώσει τέτοια εντολή. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, δε σχολίασε τη δήλωση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και νυν βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Κοραντή, που είπε πως με εντολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, η παρακολούθηση του Ν. Μαζιώτη πέρασε από την ΕΥΠ στην Αντιτρομοκρατική και, όπως είπε, δε γνωρίζει εάν τελικά υπήρξε παρακολούθηση.

  • Χτες έγιναν τέσσερις συλλήψεις ατόμων, από την Κρατική Ασφάλεια, για συμμετοχή στην άλλη αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Χτες το απόγευμα τους ασκήθηκε δίωξη. Οι τρεις από τους κατηγορουμένους, συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στην Καλλιθέα όταν πήγαν να παραλάβουν από σπίτι της περιοχής, δέμα με μεγάλο αριθμό κροτίδων. Σήμερα το πρωί αναμένεται να οδηγηθούν σε Ειδικό Εφέτη Ανακριτή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ