Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ
Θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα

Αύριο εισάγεται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για επεξεργασία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους ημιυπαίθριους χώρους με το οποίο για μια ακόμα φορά θα επιβαρυνθούν οικονομικά τα λαϊκά στρώματα. Χτες η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Οπως ανάφερε η υπουργός, η φιλοσοφία της διατήρησης του υμιυπαίθριου χώρου ή του χώρου που άλλαξε χρήση για τα επόμενα 40 χρόνια εστιάζεται στο ότι από εκεί που έπρεπε να καταβάλει ο πολίτης κάθε χρόνο πρόστιμο διατήρησης μπορεί να το καταβάλει για τα επόμενα 40 χρόνια εφάπαξ και σε καλύτερη τιμή. Είπε ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα κτίσματα που είναι ολοσχερώς αυθαίρετα και αυτά που έχουν διάφορες αυθαιρεσίες. Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι η προωθούμενη ρύθμιση δεν εντάσσεται σε εισπρακτική λογική για να καλυφθούν «μαύρες τρύπες» της οικονομίας αφού - όπως είπε - τα χρήματα που θα εισπραχθούν θα διοχετευθούν στην περιβαλλοντική αποκατάσταση και στους δήμους για να προχωρήσουν στο χωροταξικό σχεδιασμό.

Για μια ακόμα φορά θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, τόνισε στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου. Θα επιβαρυνθούν - τόνισε - «αυτοί που προσπαθούν να βάλουν το κεφάλι τους κάτω από πέντε τετραγωνικά μέτρα, γιατί μιλάμε για τέτοια αυθαίρετα». Εάν, είπε, κυνηγούσατε αυτούς που έχουν μια κατοικία 1.000-1.500 τετραγωνικών και έχουν αλλάξει χρήση θα σας έλεγα μπράβο, κυνηγήστε τους και βάλτε τους μεγάλα πρόστιμα. Παράλληλα, τόνισε απευθυνόμενη στην υπουργό: «Εχετε εικόνα του Περάματος ή της Κοκκινιάς όπου εκεί στα προσφυγικά της Κοκκινιάς θεωρείται αυθαίρετο ακόμα και η τουαλέτα στο πεζοδρόμιο; Στο Πέραμα ποια τάξη μπορεί να μπει; Τι θα φορολογήσετε και ποιους;».

Στις λαϊκές γειτονιές, συνέχισε, η πλειοψηφία των παρεμβάσεων αφορά κάποιον που κλείνει ένα μπαλκόνι γιατί έχει ανάγκη να βάλει εκεί το δεύτερο ή το τρίτο παιδί ή κάποιον ηλικιωμένο ή ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, αφού δεν υπάρχει σχετική μέριμνα από το κράτος. Αυτούς τους ανθρώπους, είπε η Β. Νικολαΐδου, έρχεται τώρα το κράτος και τους αναγκάζει να ξαναπληρώσουν πρόστιμο και υπογράμμισε: «Δεν είναι κοινωνική πολιτική αυτή και μη βάζετε ωραίες εκφράσεις για να καλύψετε την πολιτική σας η οποία είναι συνέχεια της πολιτικής της ΝΔ και είναι φοροεισπρακτική, φορομπηχτική και προστιματική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ