Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ
Οι εργαζόμενοι μηχανικοί να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης

Στις 25 Απρίλη διεξάγονται πανελλαδικά οι εκλογές

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση μηχανικών για το Ασφαλιστικό
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση μηχανικών για το Ασφαλιστικό
Την Κυριακή 25 Απρίλη διεξάγονται, πανελλαδικά, οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η «Πανεπιστημονική Μηχανικών» με αισιοδοξία δίνει τη μάχη, καλώντας τους μισθωτούς μηχανικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, τους ανέργους, τους νέους ερευνητές, να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης.

Στην εκλογική Διακήρυξη της «Πανεπιστημονικής», μεταξύ άλλων, τονίζονται τα παρακάτω:

«Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ μέσα κι έξω από το ΤΕΕ, οι τραπεζίτες, ο ΣΕΒ, μας έλεγαν από κοινού ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος και ασπίδα αλληλεγγύης ενάντια σε κάθε δυσκολία. Μας έλεγαν ότι αξίζει να κάνουμε θυσίες, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει ανάπτυξη, να 'ρθουν καλύτερες μέρες. Ολοι ξέρουμε τι συνέβη στην πραγματικότητα. Σήμερα, μας καλούν να δείξουμε "πατριωτισμό" και "εθνική ομοψυχία", για να ξεπεραστεί η κρίση, να μειωθεί το δημόσιο χρέος, να ξεφύγει η χώρα από τη χρεοκοπία και να βρεθεί ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να μειώνουν τη φορολογία στους επιχειρηματικούς ομίλους, χαρίζουν πακτωλούς δισ. σε "κίνητρα" και φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ξοδεύουν αμύθητα ποσά στα εξοπλιστικά προγράμματα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και στις στρατιωτικές αποστολές στο Αφγανιστάν και στο Κόσσοβο.

Η οικονομική κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν ξέσπασε τυχαία από την απληστία κάποιων κερδοσκόπων. Είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Στην κρίση φτάσαμε, ακολουθώντας αυτόν ακριβώς το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το δρόμο της πολυδιαφημισμένης (και από το ΤΕΕ) "βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας". Τον ίδιο αυτό καταστροφικό δρόμο σήμερα μάς τον παρουσιάζουν σαν μονόδρομο για τη διέξοδο από την κρίση. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη. Η επίθεση της άρχουσας τάξης στους εργαζόμενους δεν έχει ημερομηνία λήξης. Χτες, για να μπούμε στην ΟΝΕ και να υπάρξει "ανάπτυξη" που, τάχα, θα έφερνε καλύτερες μέρες. Σήμερα, για να μειωθούν τα ελλείμματα και το χρέος. Αύριο, για να μην αυξηθούν, πάντα η προπαγάνδα της άρχουσας τάξης θα βρίσκει μια αφορμή να κλιμακώνει την επίθεσή της για να θωρακίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Το επόμενο διάστημα έρχονται στην ημερήσια διάταξη η πλήρης κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, η περαιτέρω μείωση των μισθών, η απελευθέρωση των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων", το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στηρίζουν το αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η ιστορική πείρα δείχνει ότι η ηγεσία του ΤΕΕ σε όλες τις εκδοχές της (ΠΑΣΚ, ΔΚΜ, ΔΚΜη-ΔΑΠ, ΣΥΝπαράταξη, ΔΗΠΑΜ, συντεχνιακές παρατάξεις όπως ΕΛΕΜ, Ενωτική Κίνηση ΧΜ, ΑΚΜΗΗΝ, Μη/κοι Επί τω έργω κ.λπ.) στήριξε το έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, προώθησε αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος των δικαιωμάτων μας, υλοποίησε με συνέπεια τη στρατηγική της Λισαβόνας. Το ΤΕΕ δεν είναι ένας «αυτόνομος» διακομματικός μηχανισμός όπως ισχυρίζονται διάφορες οπορτουνιστικές ομαδούλες (π.χ. Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων). Το ΤΕΕ είναι ο επίσημος τεχνικός σύμβουλος του αστικού κράτους, με θεσμοθετημένο ρόλο στην προώθηση της πολιτικής της άρχουσας τάξης με τη συμβολή των αστικών κομμάτων και με μηχανισμούς ενσωμάτωσης των εργαζόμενων μηχανικών. Και, βέβαια, ο ρόλος του δεν πρόκειται να μεταβληθεί με την αναβάθμιση της εκπροσώπησης κάποιας επιστημονικής ειδικότητας στις γραμμές του. Οι συντεχνιακές αντιπαραθέσεις οδηγούν σε αδιέξοδο.

Oι οπορτουνιστικές δυνάμεις της "Αριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας" (ΝΑΡ, ΑΡΑΝ κ.λπ.) ασκούν ψευδεπίγραφη κριτική στη γραμμή υποταγής στην ΕΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια στιγμή συνεργάζονται εκλογικά με συνιστώσες του στις Επιστημονικές Επιτροπές και ψηφίζουν κοινά πλαίσια στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Προβάλλουν σαν αγωνιστικό πλαίσιο την "Ανατροπή του Συμφώνου και του Προγράμματος Σταθερότητας". Πρόκειται για στόχο που καλλιεργεί αυταπάτες και συσκοτίζει την πραγματική αιτία της αντιλαϊκής επίθεσης, δηλαδή τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται και σε κράτη - μέλη της ΕΕ που είναι εκτός ευρωζώνης και δεν υπάγονται στις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως επίσης στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.

Το συμφέρον των εργαζόμενων μηχανικών απαιτεί άλλο δρόμο ανάπτυξης

Να μην ανεχτούμε άλλο να εμφανίζεται σαν εκπρόσωπός μας η ηγεσία του ΤΕΕ που δίνει καθημερινά τα "διαπιστευτήρια" των "καλών υπηρεσιών" της στην άρχουσα τάξη! ΤΩΡΑ, να συσπειρωθούμε στα ταξικά σωματεία, να διεκδικήσουμε αγωνιστικά μαζί με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ την ικανοποίηση των αναγκών μας. ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, για να αλλάξουμε το συσχετισμό στο κίνημα ΚΑΙ στα όργανα του ΤΕΕ.

Κάθε πλευρά της δουλειάς μας και της ζωής μας δείχνει ότι το ζήτημα "ανάπτυξη για τους μονοπωλιακούς ομίλους ή για το λαό" έρχεται στην ημερήσια διάταξη. Το συμφέρον των εργαζόμενων μηχανικών και όλου του λαού απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, απαλλαγμένο απ' το ζυγό των μονοπωλίων. Μόνο αυτός ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας μπορεί να διασφαλίσει και στο μισθωτό και στον αυτοαπασχολούμενο μηχανικό πλήρη και σταθερή εργασία, ελεύθερο χρόνο και ένα μέλλον χωρίς αγωνία και ανασφάλεια για την επιβίωσή του.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να αντικαταστήσει τη ζούγκλα της αγοράς με την κεντρικά σχεδιασμένη ανάπτυξη περιοχών της χώρας και κλάδων της παραγωγής για να ικανοποιηθούν επιτέλους οι κοινωνικές ανάγκες. Μόνο αυτός ο δρόμος, εδραιώνοντας την κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, μπορεί να κατοχυρώσει τα κοινωνικά δικαιώματα στο νερό, στη γη, στην ενέργεια, στην επικοινωνία, στη λαϊκή στέγη, στον αντίποδα της σημερινής πορείας εμπορευματοποίησης κάθε λαϊκής ανάγκης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο εργαζόμενος μηχανικός θα μπορεί επιτέλους να παίξει το δημιουργικό του ρόλο για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας».

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 π.μ. έως τις 7 μ.μ, στην Αθήνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στη Θεσσαλονίκη στο περίπτερο 10 της HELEXPO (Εγνατία 154) και σε εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της «Πανεπιστημονικής» (www.dpk.tee.gr), καθώς και στα τηλέφωνα 6948.74.28.36, 6977.80.62.66, 6977.59.59.10.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ