Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
Ρυθμίζει την ... εμπορευματοποίηση

Με Προεδρικό Διάταγμα διευκολύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο ορεινό τμήμα του Υμηττού
Με Προεδρικό Διάταγμα διευκολύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο ορεινό τμήμα του Υμηττού
Την ...προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού από φορέα διαχείρισης που δεν αποκλείεται να απαρτίζεται από ιδιώτες και «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» και με την απουσία της δασικής υπηρεσίας, την παγίωση των διαμορφωμένων καταστάσεων και γενικότερα την τακτοποίηση του χώρου, ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο βουνό, προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη. Το Σχέδιο που συνέταξε ο Οργανισμός της Αθήνας τίθεται σε διαβούλευση ενός μήνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, καθορίζονται πέντε ζώνες προστασίας: Στη Ζώνη Α' απόλυτης προστασίας απαγορεύεται η δόμηση και κάθε είδους παραχώρηση δημοσίων δασικών εκτάσεων, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά αρκετά ζητήματα, όπως: Η συνέχιση της ανέγερσης κατοικιών στο στρατόπεδο Σακέτα, η απομάκρυνση των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών, η κατασκευή της επέκτασης της Αττικής Οδού κ.λπ. Στη Ζώνη Β' επιτρέπονται ήπιες χρήσεις, η υπαίθρια αναψυχή και η γεωργία και οι γεωργικές αποθήκες, αλλά και εκπαιδευτήρια, στο πλαίσιο προφανώς των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία. Επιτρέπεται, επίσης, η ανέγερση από ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε καθέναν από τους δήμους Γλυκών Νερών, Παιανίας, Κρωπίας και Βάρης. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα, μέγιστος συντελεστής δόμησης 0,2 και ποσοστό κάλυψης 15%, ενώ δεν πειράζονται οι προϋφιστάμενες εγκαταστάσεις. Η Ζώνη Γ' καλύπτει αρχαιολογικές ζώνες και επιτρέπεται εκεί μόνο η γεωργική χρήση. Η Ζώνη Δ' αποτελείται από τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισίων, τα οποία θα εξειδικευτούν από νέο ΠΔ που θα καταρτιστεί αργότερα. Σύμφωνα, πάντως, με το υπάρχον σχέδιο προβλέπεται ενοποίηση σ' αυτά του πάρκου Χωροφυλακής και η κατεδάφιση του κτιρίου Μπάτμιντον, όταν όμως τελειώσει η μίσθωση στον ιδιώτη... Η Ζώνη Ε' περιλαμβάνει τα νεκροταφεία, στα οποία δε θα επιτρέπεται η επέκτασή τους σε δασικές περιοχές.

Ολες οι οικοδομικές άδειες, όπως προβλέπεται, που εκδόθηκαν εκτελούνται κανονικά. Οσον αφορά τα λατομεία θα πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους εντός 6 μηνών, ενώ οι υφιστάμενες βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Α' Ζώνη θα πρέπει να μετεγκατασταθούν μέσα σε 2 χρόνια, ενώ όσες βρίσκονται σε άλλες ζώνες μέσα σε 6 χρόνια.

Τα Οινόφυτα ακόμη περιμένουν...

Τρεις μήνες μετά την επίσκεψη της υπουργού Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα και ακόμη το περιβόητο πρόγραμμα για την αποκατάσταση της περιοχής από την ασύδοτη δράση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων βρίσκεται στα σπάργανα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η υπουργός: Η ΕΥΔΑΠ δεσμεύτηκε τελικά να τροφοδοτήσει την περιοχή με νερό από το Μόρνο, αλλά μόνο για 2 - 3 χρόνια. Επίσης, θα συνδράμει για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του διυλιστηρίου, ώστε οι περιοχές μετά την τριετία να τροφοδοτούνται από την Υλίκη. Ωστόσο, τίποτε δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Υπάρχουν υποσχέσεις ότι θα δρομολογηθούν τα έργα για την υδροδότηση με καθαρό νερό των οικισμών Ελαιώνας και Νεοχωράκι από την ΕΥΔΑΠ και η υδροδότηση του οικισμού Βάγια από γεωτρήσεις.

Οσον αφορά τα μέτρα απορρύπανσης μόλις χτες υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καταργείται η απόφαση του 1969 που μετέτρεπε τον Ασωπό σε αγωγό λυμάτων, ενώ επίσης θεσπίζονται «περιβαλλοντικά ποιοτικά πρότυπα» και ορίζονται ανώτατα όρια για την απόρριψη αποβλήτων. Το ανώτατο όριο για το εξασθενές χρώμιο ορίζεται στα 3 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Οι βιομηχανίες υποχρεώνονται να λάβουν αναθεωρημένες περιβαλλοντικές άδειες, αλλά μέχρι το 2011. Τέλος, ακόμη δεν έχει στελεχωθεί το Γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με έδρα τα Οινόφυτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ