Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Ασυλο στον Μπακίγιεφ έδωσε η Λευκορωσία

Ρωσικές πιέσεις στη νέα «μεταβατική» κυβέρνηση για σταθεροποίηση της κατάστασης και «αποκατάσταση των κρατικών θεσμών»...

ΜΙΝΣΚ - ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Προβαίνοντας σε μία ακόμη κίνηση που αναμένεται να αυξήσει τις τριβές με τη Μόσχα, ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε χτες πως έδωσε πολιτικό άσυλο στον πρόσφατα ανατραπέντα Πρόεδρο της Κιργιζίας, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, και σε τέσσερα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Λουκασένκο, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε πρόσφατες δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας, πρόσθεσε με νόημα πως στη Λευκορωσία «δε θα γίνουν πολύχρωμες επαναστάσεις», χαρακτηρίζοντας «γελοίες τις προβλέψεις ορισμένων» πως είναι οιωνός και για άλλες κεντροασιατικές Δημοκρατίες τα όσα συνέβησαν στην Κιργιζία (όπως είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ...).

Η Μόσχα απέφυγε να σχολιάσει την παροχή ασύλου απ' τη Λευκορωσία στον Μπακίγιεφ καλώντας τη νέα «μεταβατική» κυβέρνηση της Ρόζας Ουτενμπάγεβα να αποκαταστήσει το συντομότερο τους κρατικούς θεσμούς. «Τότε μόνο θα επιτευχθεί η πλήρης οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε Ρωσία και Κιργιζία», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος μετά από συνάντησή του με τον Ουζμπέκο ομόλογό του, Ισλάμ Καρίμοβ.

Η «μεταβατική» κυβέρνηση της Κιργιζίας πάντως θεώρησε «προσωρινή» την παροχή ασύλου στον Μπακίγιεφ θυμίζοντας στη Λευκορωσία πως υπάρχουν μεταξύ τους συμφωνίες δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας. Παράλληλα, απείλησε τον Μπακίγιεφ με φυλάκιση εάν τολμήσει να επιστρέψει στη χώρα...

Πάντως, στην Κιργιζία η κατάσταση παραμένει ακόμη συγκεχυμένη καθώς η «μεταβατική» κυβέρνηση παλεύει να επιβληθεί σ' όλη την επικράτεια της χώρας. Αργά προχτές βράδυ σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια από ομάδα εκατοντάδων Κιργίζιων νεαρών που μπήκαν στο χωριό Μαγιέβκα (έξω απ' την πρωτεύουσα Μπισκέκ) όπου ζει τουρκική μειονότητα λεηλατώντας και καίγοντας σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα. Κατά τα προχτεσινοβραδινά επεισόδια σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30, διότι οι νεαροί ταραξίες απαίτησαν την αποχώρηση των χωρικών και επιχείρησαν να κατασχέσουν καλλιεργήσιμη γη με το «έτσι θέλω» επειδή τάχα εκείνοι ήταν «καθαρόαιμοι πατριώτες». Χτες το πρωί, 500 αστυνομικοί εμπόδισαν την είσοδο των νεαρών στο Μαγιέβκα. Ακολούθησαν συγκρούσεις για περίπου 60 λεπτά ώσπου το πλήθος διαλύθηκε.

Τέλος, υποστηρικτές του ανατραπέντος Προέδρου Μπακίγιεφ στη νότια πόλη Τζαλάλ Αμπάλ, όπου έχουν καταλάβει εδώ και δύο βδομάδες κυβερνητικά κτίρια, διόρισαν τον δικό τους άνθρωπο στη διοίκηση της τοπικής αστυνομίας, δίχως την άμεση αντίδραση της «μεταβατικής» κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ