Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέοι ελιγμοί με την πρόταση ανταλλαγής

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το ενδεχόμενο να αναζωπυρωθούν οι συνομιλίες γύρω από την πρόταση που έχει καταθέσει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και προβλέπει ανταλλαγή του 70% του συνόλου τού σε χαμηλό ποσοστό εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει το Ιράν με έτοιμο πυρηνικό καύσιμο, φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι χτεσινοί ελιγμοί δύο εκ των βασικών «παικτών» του συγκεκριμένου, εξαιρετικά σημαντικού, από γεωστρατηγική και ενεργειακή άποψη, παζαριού: των ΗΠΑ και του Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, μετά από συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, δήλωνε ότι «αν η πρόταση ανταλλαγής είναι σοβαρή και με σεβασμό στην ανεξαρτησία και στην αξιοπρέπεια του Ιράν, τότε αποτελεί μια πολύ καλή βάση για την καλλιέργεια εκατέρωθεν εμπιστοσύνης και συνεργασίας». Ο Μοτακί, βέβαια, δεν ξεκαθάρισε αν η Τεχεράνη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί το αίτημά της για ταυτόχρονη ανταλλαγή του, σε χαμηλό ποσοστό, εμπλουτισμένου ουρανίου με το έτοιμο πυρηνικό καύσιμο (μετά από επεξεργασία σε Ρωσία - Γαλλία) και μάλιστα επί ιρανικού εδάφους.

Ανάλογο «ενδιαφέρον» για την πρόταση της ΔΕΑΕ εξέφρασε, λίγο αργότερα, και ο Φίλιπ Κράουλι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επαναλαμβάνοντας ότι η «επιλογή αυτή παραμένει πάντα στις προτιμήσεις» της αμερικανικής ηγεσίας. Ούτε ο Κράουλι διευκρίνισε αν η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί κάποιους από τους όρους ανταλλαγής που θέτει η Τεχεράνη. Η μόνη πιο σαφής θέση ήταν αυτή του Τούρκου ΥΠΕΞ, Νταβούτογλου, ο οποίος επέμεινε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και στην ανταλλαγή του ουρανίου.

Κατά τα άλλα, βέβαια, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων κατά του Ιράν, αλλά και οι διαρροές απορρήτων εκθέσεων στις ΗΠΑ, που θέλουν το Πεντάγωνο να ενημερώνει το Λευκό Οίκο ότι «με βάση τις πληροφορίες, μέχρι το 2015 το Ιράν θα έχει αποκτήσει διηπειρωτικό πύραυλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ