Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Συνεργάζονται για την παραπέρα αφαίμαξη του λαού

Καρατόμηση δαπανών και άλλες παρεμβάσεις για την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών στο τραπέζι των «διαβουλεύσεων» που εντείνονται από σήμερα

Οι γυναίκες βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο των μέτρων που προωθούν το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Η μαζική συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία, που ξεκινάει σήμερα, είναι όρος αναγκαίος για την ενίσχυση των ταξικών αγώνων
Οι γυναίκες βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο των μέτρων που προωθούν το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Η μαζική συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία, που ξεκινάει σήμερα, είναι όρος αναγκαίος για την ενίσχυση των ταξικών αγώνων
Σε Αθήνα, Βρυξέλλες - ΗΠΑ εκτυλίσσεται η αντιλαϊκή διελκυστίνδα με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας να προχωρούν σε παραπέρα κλιμάκωση και σε φάση άμεσης εφαρμογής και των πρόσθετων αντιλαϊκών πακέτων.

Σήμερα ξεκινάνε και επίσημα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα κλιμάκια ΔΝΤ - ΕΕ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ίδια ώρα που η Κομισιόν, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, σημειώνει ότι «πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα δημοσιονομικά μέτρα της Ελλάδας για το 2011 και το 2012». Στο τέλος της βδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μεταβαίνει στις ΗΠΑ για παραπέρα διαβουλεύσεις τόσο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, όσο και τον επικεφαλής του ΔΝΤ, το Σάββατο στην Ουάσιγκτον.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παραδέχτηκε πως οι «διαβουλεύσεις» με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την ενεργοποίηση ενός «μακρόπνοου δανεισμού», γίνονται στη βάση των αποφάσεων που πάρθηκαν στο πλαίσιο του ΕΚΟΦΙΝ και των μέτρων που καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η παραπέρα συζήτηση, για τα μέτρα που θα παρθούν μέσα στο 2010 και τα επόμενα χρόνια, αφορά στην «εξειδίκευση και περαιτέρω ανάλυση των διαρθρωτικών αλλαγών σε ασφαλιστικό, ανταγωνιστικότητα και αγορά εργασίας». Είναι απόλυτα φανερό πως καμία απολύτως «κόκκινη» ή άλλου τύπου «διαχωριστική γραμμή», όπως είπε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Τα μέτρα που θα συνοδεύσουν τον επαχθή για το λαό δανεισμό, είτε από το ΔΝΤ, είτε από την ΕΕ, είτε από τις άλλες καπιταλιστικές αγορές, έχουν από κοινού σχεδιαστεί και αποφασιστεί, είναι κομμένα και ραμμένα στις σύγχρονες ανάγκες ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών κερδών.

Τα άμεσα «πακέτα»

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:

  • Στο αμέσως προσεχές διάστημα έρχεται το νομοσχέδιο για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο, που - σύμφωνα με την κυβέρνηση - είναι «σαφέστατη υποχρέωση» προς την ΕΕ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση σημαίνει αύξηση των ορίων για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο από 5 μέχρι και 17 χρόνια.
  • Συγκροτείται διυπουργική επιτροπή, η οποία θα προσχωρήσει στο λεγόμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Πρόκειται επίσης για εκχώρηση ζωτικού χώρου σε ισχυρές επιχειρήσεις.
  • Προχωρούν σε σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στη δομή του δημόσιου τομέα. Μαζί με το δρομολογημένο κλείσιμο μεγάλου αριθμού υπηρεσιών και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν αποφασιστεί, ανακοινώθηκε ότι, σε εφαρμογή των πορισμάτων του ΔΝΤ, η κυβέρνηση προσλαμβάνει 5 μεγάλες διεθνείς και ντόπιες ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες θα εγκαταστήσουν από 2 στελέχη τους στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, σε όλα τα υπουργεία, όπως επίσης και στα νοσοκομεία. Πρόκειται για τις «Price Waterhouse», «Deloite», «KPMG», «Ernst & Young», δηλαδή διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες που έχουν πελάτες και ισχυρούς δεσμούς με διάφορες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας, όπως τράπεζες, βιομηχανίες κ.ά. Το τι θα επακολουθήσει είναι απόλυτα προφανές, με τον υπουργό να δηλώνει ότι η «σημερινή εξέλιξη των δαπανών δεν είναι βιώσιμη»...
  • Στο στόχαστρο μπαίνουν οι «ληξιπρόθεσμες οφειλές» στο Δημόσιο, που στην πραγματικότητα αφορούν πρώτα και κύρια τους μικροοφειλέτες, σε βάρος των οποίων ενεργοποιούνται κατασχέσεις και άλλα μέτρα. Στο απυρόβλητο συνεχίζει να παραμένει η μικρή δράκα των μεγαλοοφειλετών, η οποία, με βάση τα επίσημα στοιχεία, χρωστά δεκάδες δισ. ευρώ. Εν προκειμένω αποφασιστικός θα είναι ο ρόλος των ιδιωτών - «ελεγκτών» που προσλαμβάνει η κυβέρνηση.
  • Σε προσεχές «άτυπο» υπουργικό συμβούλιο μπαίνει για συζήτηση το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
  • Πρόσθετους φόρους αναζητούν και από τα τυχερά λεγόμενα «ψυχαγωγικά παιχνίδια» (βλέπε «φρουτάκια»), τα οποία και θα επαναφέρουν με σχετικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους προς την ΕΕ.
  • Στις προσεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου είναι και το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «εποπτεία» της ιδιωτικής ασφάλισης, με τον αποφασιστικό ρόλο να περνά στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ