Παρασκευή 23 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΥΕΛΙΞΙΑ
«Θανατηφόρο» χτύπημα σε 5ήμερο - 40ωρο

Την κατάργηση του 5ήμερου - 40ωρου με ταυτόχρονο χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επιβάλλοντας και έκτη μέρα δουλειάς, επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις.

Mε το άρθρο 8 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι «η εργασία που παρέχεται την έκτη μέρα της βδομάδας, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 50%». Δηλαδή η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει την απαίτηση της εργοδοσίας να απασχολούν και έκτη μέρα τους εργαζόμενους, καταπατώντας τις ΣΣΕ και καταργώντας το 5ήμερο - 40ωρο, με αντάλλαγμα κάποια ψίχουλα. Η όποια πρόβλεψη για προσαύξηση της αμοιβής την έκτη μέρα δουλειάς αποτελεί το τυρί στη φάκα της κατάργησης του 5ήμερου - 40ωρου. Ωστόσο, χτες ο υπουργός Εργασίας, πιεζόμενος προφανώς από την εργοδοσία, τροποποίησε το άρθρο, μειώνοντας την προσαύξηση από 50% σε 30%.

Αποκορύφωμα όλων αποτελεί η εξαίρεση ακόμα και από αυτήν την προσαύξηση του 30% των εποχιακά εργαζομένων σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις! Δηλαδή στο συγκεκριμένο κλάδο επιβάλλει την έκτη μέρα δουλειάς, χτυπάει την ΣΣΕ (που προβλέπει 5ήμερο - 40ωρο), καταργεί επί της ουσίας το ρεπό και προβλέπει την καταβολή και μόνο του μεροκάματου! Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την απαλλαγή των ξενοδόχων και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ των εποχιακά απασχολούμενων στον κλάδο, επιφέρει τεράστια κέρδη στους μεγαλοξενοδόχους που τρίβουν ήδη τα χέρια τους.

Ολα στην εργοδοσία

Την κατάργηση του 5ήμερου - 40ωρου και το χτύπημα των ΣΣΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. «Τα δίνει όλα στην εργοδοσία ο υπάλληλός της, υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, Λοβέρδος», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «επιβεβαιώνεται πλήρως για ακόμη μια φορά η εκτίμηση του ΠΑΜΕ για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου. Η δε ανεκδιήγητη ΓΣΕΕ θεωρεί δήθεν ανεξήγητη την υποχώρηση του υπουργού Εργασίας (σ.σ. όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή της). Κοροϊδεύει η ηγεσία της ΓΣΕΕ γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι, πριν λίγες μέρες, θεωρούσε το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις ότι δήθεν λύνει προβλήματα της εργατικής τάξης».

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη «και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτισμό να αντισταθούν αποφασιστικά. Να ξεσηκωθούν». Καλεί τα συνδικάτα να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους και να τους προετοιμάσουν για την άμεση κλιμάκωση του αγώνα που είναι επιβεβλημένη ανάγκη.

Νέα στρατιά συμβασιούχων

Την ώρα που η κυβέρνηση πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους των stage, με πρόσχημα την «αξιοκρατία», επιχείρησε να στήσει νέο ρουσφετολογικό σύστημα προσλήψεων και ταυτόχρονα να δημιουργήσει νέα στρατιά συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Η απόπειρα αυτή έγινε με σχετικό άρθρο του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις, με το οποίο νομιμοποιείται παραπέρα και ενισχύεται όλο το πλέγμα της ευελιξίας.

Το άρθρο 2 (παρ. 18) του νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα σε δημόσιες επιχειρήσεις, Οργανισμούς και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, για έκτακτες και επείγουσες ανάγκες, να προσλαμβάνουν προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου (6 μηνών και τετράωρη απασχόληση), αποστέλλοντας στο ΑΣΕΠ τη σχετική προκήρυξη, πριν από τη δημοσίευσή της, για έλεγχο νομιμότητας. Υποχρέωση του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι να απαντήσει για τη νομιμότητα ή μη μέσα σε 10 ημέρες. Στην εν λόγω διάταξη υπήρχε και η εξής παράγραφος που τελικά αποσύρθηκε: «Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, οι σχετικές διαδικασίες συνεχίζονται και χωρίς τη γνώμη του ΑΣΕΠ». «Πονηριά» που αποσύρθηκε μεν, γιατί είναι φανερό ότι το ΑΣΕΠ και να ήθελε δε θα μπορούσε να απαντήσει εγκαίρως, ωστόσο η ουσία παραμένει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ