Παρασκευή 23 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 21 και 22 ΑΠΡΙΛΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Κλιμακώνουν οπλισμένοι με νέα δύναμη

Η επιτυχία της 48ωρης μάχης αλλά και η ένταση της επίθεσης - όπως αποτυπώνει και η άρση του καμποτάζ - επέβαλαν νέα απεργία τη Δευτέρα

Η περιφρούρηση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε νύχτα
Η περιφρούρηση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε νύχτα
Κλιμακώνεται ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών! Η 48ωρη απεργία στα μηχανοστάσια των ακτοπλοϊκών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, που κήρυξαν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και έδωσαν οι ναυτεργάτες παλικαρίσια από προχτές τα ξημερώματα μέχρι χτες τη νύχτα, δημιούργησε νέα δυναμική. Η απεργία αυτή, που αποτελεί μία ακόμα μεγάλη παρακαταθήκη συνολικά για το εργατικό κίνημα, ανάγκασε χτες την συμβιβασμένη πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας σε ελιγμό. Αποδέχτηκε την πρόταση των δύο ταξικών ναυτεργατικών σωματείων και αποφάσισε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα 27 Απρίλη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά και πανελλαδική πανναυτεργατική απεργία την 1η Μάη!

Η 48ωρη απεργία στα μηχανοστάσια, από την πρώτη στιγμή, από τα ξημερώματα της Τετάρτης, άρχισε να γράφει ιστορία.

Εγινε υπόθεση όλων των ναυτεργατών, ανέδειξε την τεράστια σημασία και δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης που εκφράστηκε μετά το σύνθημα που εξέπεμψε το ΠΑΜΕ σε όλη την εργατική τάξη. Εδωσε ηχηρή απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική, στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου.

Πάνω σ' αυτό το εργατικό μέτωπο κουρελιάστηκε η απόφαση του δικαστηρίου που κατ' εντολή εφοπλιστών και κυβέρνησης, είχε κηρύξει την απεργία των ναυτεργατών παράνομη.

«Στο κενό» η τρομοκρατία κι οι μηχανισμοί των εφοπλιστών

Στους καταπέλτες κατέληξαν και χτες οι διαδηλωτές του Πειραιά

*

Στους καταπέλτες κατέληξαν και χτες οι διαδηλωτές του Πειραιά
Χτες, το ξημέρωμα της δεύτερης μέρας της απεργίας, βρήκε τους ναυτεργάτες στους καταπέλτες συνεχίζοντας να δίνουν αποφασιστικά τη μάχη της απεργίας. Στο πλευρό τους όλη τη νύχτα, ακούραστα, έμειναν οι εργάτες της στεριάς και μαζί τους η νεολαία, σπουδαστές, φοιτητές.

Οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί που επιχείρησαν να στήσουν οι εφοπλιστές - όταν είδαν ότι δεν τους βγήκε η προσπάθεια ποινικοποίησης - με εκβιασμούς και απειλές όπως αυτές του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, προς την κυβέρνηση «να εφαρμοστεί ο νόμος» και «να απαγορευτεί η απεργία», έπεσαν στο κενό. Την ίδια τύχη είχαν οι προκλητικές δήθεν «εκκλήσεις» για λήξη της απεργίας που ...εξέφραζε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά με μπόλικη κινδυνολογία περί οικονομικής κατάρρευσης των εμπόρων. Χάλασε ακόμα και το «κόλπο» του κοινωνικού αυτοματισμού που ετοίμαζαν φτάνοντας στο αισχρό σημείο να σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τις σχολικές εκδρομές με πλοία και εκατοντάδες μαθητές κατά των απεργών ναυτεργατών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αμέσως μετά την απόφαση για τις δύο 24ωρες απεργίες, τονίζουν: «Σφίγγουμε το χέρι, χαιρετίζουμε τους ναυτεργάτες που έδεσαν τα πλοία, δίνοντας με επιτυχία την 48ωρη απεργία», «ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, των εφοπλιστών, των δυνάμεων του κεφαλαίου. Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες που στήριξαν τον αγώνα μας, αποδεικνύοντας τη σημασία της εργατικής αλληλεγγύης. Μαζί κουρελιάσαμε την προσπάθεια ποινικοποίησης του απεργιακού δικαιώματός μας» και υπογραμμίζουν: «Συνεχίζουμε. Διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων». Τα σωματεία χαρακτηρίζουν τα κυβερνητικά μέτρα σε βάρος τους όπως και την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, «κίνδυνο - θάνατο» και απευθύνουν προς όλους τους ναυτεργάτες το κάλεσμα να κάνουν δική τους υπόθεση και αυτό τον απεργιακό αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ατόφιο ταξικό μήνυμα κατά του κεφαλαίου (2011-06-30 00:00:00.0)
Μεθαύριο η νέα απεργία (2010-04-24 00:00:00.0)
Απόφαση των ναυτεργατών: δε λύνει κάβος από το λιμάνι (2010-04-21 00:00:00.0)
Με το σπαθί τους κέρδισαν τα δεδουλευμένα (2009-04-11 00:00:00.0)
Προς 48ωρη απεργία (1998-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ