Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Δυσδιάκριτη η ανάκαμψη από την κρίση

Οξύνονται οι αντιθέσεις και ταυτόχρονα το ενιαίο στρατηγικό μέτωπο σε βάρος των λαών

Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς πόλους οξύνονται, τη στιγμή που μεγαλώνει η ανησυχία για βάθεμα της κρίσης και η προπαγάνδα για την ανάγκη επιβολής νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων σε όλη την Ευρώπη.

Με έκθεσή του, το ΔΝΤ, εκτιμά πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι «διαχειρίσιμο» μεσοπρόθεσμα, αλλά ο σταθερά χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών της χώρας, ενώ υποστηρίζει πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1-2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας και να επιστρέψει στις αγορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά στο 120% το 2020, τη στιγμή που το 2009 ήταν 115%. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η αύξηση του ελληνικού χρέους αντικατοπτρίζει «το σταθερά μεγάλο έλλειμμα στο δημόσιο τομέα (το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2013), το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και τον αποπληθωρισμό».

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι ο λεγόμενος «μηχανισμός στήριξης» και οι ρυθμίσεις που συναποφασίστηκαν, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά αντίθετα οδηγούν σε συνεχή διόγκωσή του. Γεγονός που όλα τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί το πρόσχημα για την επιβολή όλο και πιο αντιδραστικών μέτρων και πολιτικών σε βάρος των εργαζομένων.

Οσον αφορά στην «ανάπτυξη», το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-11 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015. Ταυτόχρονα εκτιμά πως για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης σε ετήσια βάση, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να αυξηθεί στο 166% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Αντιθέτως, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, αν τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν κατά 200 μονάδες βάσης, το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 131% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Φοβούνται βάθεμα της κρίσης

Στο πλαίσιο των συζητήσεων γύρω από το βάθεμα της κρίσης, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (fed), Μπεν Μπερνάνκι, εκτίμησε ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο ωστόσο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να επεκταθεί και να επηρεάσει τις τράπεζες των ΗΠΑ.

Οτι η Ισπανία και η Πορτογαλία «οφείλουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα από σήμερα για να βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών τους τόσο φέτος, όσο και το επόμενο έτος. Τις περιμένουμε με ανυπομονησία. Το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις 18 Μάη», διευκρίνισε χτες ο Ολι Ρεν, επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις μιλώντας στην εφημερίδα «Les Echos».

Παράλληλα, μιλώντας στην εφημερίδα «Tagesspiegel», ο Ο. Ρεν προειδοποιεί ότι Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, «πάσχουν» από υψηλό χρέος και οφείλουν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα. «Η Ιταλία δεν έχει υιοθετήσει ευρύ πρόγραμμα ανάκαμψης. Αλλά το επίπεδο του χρέους της είναι πολύ υψηλό, για το λόγο αυτόν πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Η Γαλλία επίσης πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια».

Ειδικά για τη Γαλλία, σημειώνει πως «πρέπει επίσης να επιταχύνει τα σταθεροποιητικά μέτρα. Στον τομέα αυτόν, η ανακοίνωση του παγώματος των δημοσίων δαπανών από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δείχνοντας το δρόμο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, σημειώνει ότι «δεν είναι μόνο να δίνει ή να δανείζει κανείς χρήματα. Είναι θέμα να ζητηθεί απ' όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να καταβάλουν επιπρόσθετες προσπάθειες για τη διόρθωση ορισμένων ανισορροπιών που υπάρχουν ακόμη».

Κόντρα με Μ. Βρετανία

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, αναφέρει ότι «βοηθάμε την Ελλάδα όπως βοηθήσαμε τις τράπεζες», συμπληρώνοντας ότι «κάναμε σε κάθε περίπτωση αυτό που έπρεπε να κάνουμε, δηλαδή όχι απλώς να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά να στηρίξουμε με τρόπο αποτελεσματικό την ευρωζώνη».

Σημειώνει ακόμα ότι το Βέλγιο θα συμμετέχει στο νεοσύστατο ευρωπαϊκό μηχανισμό με εγγυήσεις ύψους 15-20 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια δε θα έχει τη μορφή δανείων, αλλά εγγυήσεων, ένα είδος ασφάλειας. «Αξιόπιστο» και στο «σωστό μέγεθος» έκρινε το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης ο ΓΓ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, ισχυρίστηκε ότι «οι αγορές ανταποκρίθηκαν υπερβολικά (σ.σ. στη θέσπιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού), με άνοδο των δεικτών που ανάλογή της δεν έχουμε δει εδώ και 20 χρόνια. Αυτό ήταν υπερβολικό, θα ξαναπέσουν, η κατάσταση θα ηρεμήσει».

Χτες το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε τη συμμετοχή της χώρας στον ευρωπαϊκό «μηχανισμό στήριξης», ενώ απαιτείται ακόμα η επικύρωση της απόφασης από την Κάτω Βουλή, η οποία θεωρείται βέβαιη.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι βαθαίνουν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στη Μεγ. Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα τη Γαλλία, με αφορμή την άρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να συμμετέχει στο μηχανισμό «στήριξης» της ευρωζώνης. Ο Ζαν-Πιερ Ζουγέ, επικεφαλής της Αρχής Χρηματιστηριακών Αγορών της Γαλλίας μιλώντας, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1», υπογράμμισε ότι η Μεγάλη Βρετανία δε θα πρέπει να υπολογίζει στη βοήθεια της ΕΕ σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Είναι βέβαιο ότι οι Βρετανοί θα γίνουν στόχος εξαιτίας των πολιτικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Αν δεν θέλετε να επιδείξετε αλληλεγγύη προς την ευρωζώνη, τότε ας δούμε τι θα γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «τώρα δεν υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων, αλλά τριών. Εχουμε την Ευρώπη του ευρώ, έχουμε την Ευρώπη των χωρών που αντιλαμβάνονται το ευρώ ...και έχουμε και τη Βρετανία».

Παγκόσμια συνάντηση τραπεζιτών

Χτες στη Ζυρίχη, πραγματοποιήθηκε μια ολοήμερη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση διοικητών κεντρικών τραπεζών και στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα, με θέμα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης είναι το ΔΝΤ και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα, οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα τον αριθμό ή τα ονόματα των συμμετεχόντων.

Ωστόσο, έχει ήδη γίνει γνωστό πως στη συνάντηση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο διοικητής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Σιαοτσουάν.

Οπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της συνάντησης, αυτή «έχει στόχο να προωθήσει τη συζήτηση για τη λειτουργία του διεθνούς νομισματικού συστήματος και να εμπλέξει τα πρόσωπα που καταστρώνουν πολιτική σε ένα διάλογο για το ποιες μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι επιθυμητές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ