Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αδράξτε την ευκαιρία που σας δίνουμε!

Με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνει η κυβέρνηση

Οι αντιδραστικές αλλαγές και η επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα, θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και αν δεν υπήρχε το «πακέτο στήριξης» και η συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ. Τα παραπάνω δήλωσε, προκαλώντας οργή και αγανάχτηση σε όσους χτυπιούνται αλύπητα από την κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα που «εδώ και δεκαετίες είχε ανάγκη η χώρα».

Είναι ολοφάνερο ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται εξ ορισμού ότι η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, η κατάργηση ουσιαστικά του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των κατώτατων μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων, όλες οι δικαιολογίες περί των ελλειμμάτων που σηματοδότησαν τη λήψη των μέτρων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πρόσχημα για την εφαρμογή και κλιμάκωση της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Η πρωθυπουργική ομιλία μπροστά στο ακροατήριο των μεγαλοκαπιταλιστών εστιάστηκε σε αυτό που ανελλιπώς προβάλλει όλους τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση. Στην ανάγκη, όπως λέει, να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της υπανάπτυξης και να πορευτούμε σε νέες εποχές. Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να διασκεδάσει το εύρος των λαϊκών αντιδράσεων στα μέτρα και στις αποφάσεις της κυβέρνησης και παρακάμπτοντας το γεγονός ότι ο λαός βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «κράτος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, ας αντιληφθούμε ότι έχουμε σήμερα μια τεράστια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα του χθες».

Αυτή την Ελλάδα, στις κυβερνήσεις της οποίας συμμετέχει από τη δεκαετία του '80, την χαρακτήρισε «Ελλάδα του παρασιτισμού, της υπανάπτυξης, των μειωμένων ικανοτήτων και της κοινωνικής αδικίας». Ετσι, χωρίς να βγάλει τσιμουδιά για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν τσεπώσει, με τις πλάτες των κυβερνώντων, όλες αυτές τις δεκαετίες οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου ταύτισε την Ελλάδα της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με την κοινωνία της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, των άθλιων μισθών και των συντάξεων πείνας, των μαζικών απολύσεων και της οικονομικής περιθωριοποίησης τμημάτων του λαού.

Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος απευθυνόμενος στους μεγαλοβιομήχανους, η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ άλλα έχει υπόψη της: «Προτεραιότητά μας - είπε - είναι να εξασφαλίσουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα ένα βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον, υποδομές, φορολογική ασφάλεια και σταθερότητα, ευνομία, ώστε να δώσουμε κίνητρα για ουσιαστικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα, τόσο από εσάς, τις ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και από κεφάλαια που επιδιώκουμε να προσελκύσουμε από το εξωτερικό». Και με αυτή την έννοια κάλεσε τους επιχειρηματίες «να αδράξουν την ευκαιρία που εμείς θα τους εξασφαλίσουμε».

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα ο πρωθυπουργός τον σκιαγράφησε, όπως κάνει συνήθως, με τα πλέον μελανά χρώματα, ομολογώντας «αντίληψη του πλιάτσικου και λεηλασίας του δημοσίου από τον νικητή της κάθε εκλογικής αναμέτρησης», η οποία πρέπει να ανατραπεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ...ανάπτυξη.

Οι αναπτυξιακές, όπως υποστήριξε, επιλογές θα εξυπηρετηθούν από «αλλαγές, που θα σπάσουν τα δεσμά της γραφειοκρατίας, των ατέρμονων διοικητικών διαδικασιών, της αδιαφάνειας, των καθυστερήσεων στη λήψη των αποφάσεων και της αδράνειας της πολιτείας, φαινόμενα που καθήλωσαν για χρόνια την οικονομία της χώρας μας». Ολα αυτά θα αντιμετωπιστούν, είπε, με... «ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για δημόσιους διαγωνισμούς», με την «υποχρέωση δημοσίευσης κάθε απόφασης στο διαδίκτυο», «αξιοκρατία στις προσλήψεις», «απλοποίηση της νομοθεσίας και της διαδικασίας για την ίδρυση επιχειρήσεων», και άλλες παρόμοιου τύπου διαδικαστικές παρεμβάσεις.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ...ουσιαστικότερο μέρος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, παρεμβάσεις στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε αυτά, όπως είπε, η κυβέρνηση: Ξεμπλόκαρε μεγάλες επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε ήδη μεγάλες συμφωνίες με ξένους επενδυτές για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Πλήρωσε ήδη τις μισές οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Δρομολόγησε την κατάργηση του καμποτάζ. Διπλασίασε μέσα σε έξι μήνες τα κονδύλια προς τις επιχειρήσεις για προγράμματα του ΕΣΠΑ

Και όπως τόνισε, αυτά «είναι μόνο η αρχή». Γιατί η κυβέρνηση επεξεργάζεται το «νέο Αναπτυξιακό Νόμο», με «κίνητρα σε επενδυτικά σχέδια υψηλού αναπτυξιακού αποτελέσματος και προστιθέμενης αξίας», ενώ για τις «μεγαλύτερες επιχειρήσεις», προχωρά στη σύσταση Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, το οποίο θα αποτελέσει το εργαλείο χρηματοδότησης για μεγάλες επενδύσεις «εστιάζοντας σε σημαντικούς τομείς, όπως: Η πράσινη ενέργεια, η βιοτεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και τα μεγάλα έργα υποδομής».

Κατά τ' άλλα ο Γ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά: Στο ρόλο που καλούνται να παίξουν οι συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτών, η χρηματοδότηση, δηλαδή, των ιδιωτικών επιχειρήσεων για έργα που μέχρι τώρα γίνονταν από το δημόσιο. Στην «πράσινη ανάπτυξη και στο περιβάλλον», ως μια σημαντική προοπτική άντλησης κερδών για το κεφάλαιο. Στα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους για κερδοφόρες επενδύσεις. Στο θέμα της ανάπτυξης των δικτύων.

Το ερώτημα για τα έργα που πρέπει να γίνουν, είπε, «είναι πώς θα χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα», αλλά ο ίδιος έδωσε αμέσως την απάντηση: «Δίνουμε τη δυνατότητα και τα κίνητρα σε ιδιώτες επενδυτές να τα υλοποιήσουν». Για να μην υπάρχει, μάλιστα, η παραμικρή αμφιβολία σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες, θα περιοριστούν οι αναγκαίες υπογραφές και δε θα υπάρχει καμιά πρόσθετη αναμονή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ