Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Προγράμματα
Εμμανουήλ Κριαράς

Τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Κριαρά φιλοξενεί ο Αρης Σκιαδόπουλος στην εκπομπή «Νυχτερινός επισκέπτης». Ο καθηγητής και γνωστός αγωνιστής του δημοτικισμού ήδη έχει δημιουργήσει το έργο που ο ίδιος το θεωρεί έργο ζωής, το «Μεγάλο Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας». Το μεγάλο θέμα της γλώσσας απασχολεί νυχθημερόν, όπως θα πει ο ίδιος, τον Εμμανουήλ Κριαρά, που παρά τα ενενήντα τρία του χρόνια εξακολουθεί να μάχεται για τη σωστή χρήση και μελέτη της. Σφακιανός από καταγωγή, γιος του ναυτικού Γεωργίου Κριαρά, ο Εμμανουήλ Κριαράς γεννήθηκε στον Πειραιά. Τέλειωσε το γυμνάσιο στα Χανιά και το 1924 γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υπότροφος του τότε νεοϊδρυθέντος από το κράτος Ακαδημαϊκού Οικοτροφείου. Το 1938 ανακηρύχτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον ίδιο χρόνο πήγε στο Παρίσι ως υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης. Στα χρόνια της Κατοχής πήρε μέρος στην Αντίσταση κατά του κατακτητή και το Μάη του 1944 συλλαμβάνεται και κρατείται αιχμάλωτος στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Το 1950 εκλέγεται τακτικός καθηγητής της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στυλοβάτης της δημοτικής γλώσσας ο Εμμανουήλ Κριαράς, θεωρεί ως σημαντικότερες φυσιογνωμίες του αιώνα στη χώρα μας, αυτούς που προχώρησαν το γλωσσικό ζήτημα και κάνει ιδιαίτερη μνεία στον Γιάννη Ψυχάρη, τον Αργύρη Εφταλιώτη, τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Γληνό και Αλέξανδρο Δελμούζο. ( Δευτέρα ΝΕΤ 00.30)

Μουσείο Ορσέ

Σ' ένα από τα ωραιότερα και πλουσιότερα μουσεία του κόσμου, στο μουσείο Ορσέ, που βρίσκεται στο Παρίσι, αναφέρεται η γαλλική σειρά ντοκιμαντέρ «Μουσείο Ορσέ». Εκεί βρίσκονται έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως των Πολ Γκογκέν, Τουλούζ Λοτρέκ, Μονέ, Ρενουάρ, Μανέ, Ντεγκά, Βαν Γκογκ και πολλών άλλων. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ιστορία και την εξέλιξη της τέχνης μέσα από τις συλλογές του μουσείου. Μια ενδιαφέρουσα σειρά μέσα από την οποία παρουσιάζεται το έργο των ζωγράφων και συγχρόνως αναλύονται τα κινήματα που αντιπροσώπευαν. (ΝΕΤ Δευτέρα έως Παρασκευή στις 12.00)

Νύχτα με ποίηση

Η έκτακτη εκπομπή «Νυχτερινός επισκέπτης» με τον Αρη Σκιαδόπουλο παρουσιάζει τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος θα μιλήσει για τον Βασίλη Τσιτσάνη και φυσικά για την ποίησή του για την οποία θα πει: «Μια κουβέντα είναι να πεις: ο Χριστιανόπουλος είναι βιωματικος ποιητής. Υπάρχουν χίλιοι τρόποι ν' αναιρεθεί. Το σύνολο, όμως, δείχνει πραγματικά μια ερωτική ποίηση, η οποία κατά κανόνα στηρίζεται στο προσωπικό βίωμα και στην προσωπική εμπειρία». Αλλωστε, πιστεύει πως «μέσα από τον πόνο και τα βάσανά μας βγαίνουν τα ποιήματά μας, αφού όσο πιο πολύ έχει τυραγνιστεί κανείς, τόσο πιο γνήσιος είναι». (Πέμπτη ΝΕΤ 23.30)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας (2012-01-24 00:00:00.0)
Ο αειθαλής δάσκαλος Εμμ. Κριαράς (2002-05-15 00:00:00.0)
Λεξικό της δημώδους γλώσσας μας (2002-03-08 00:00:00.0)
Δημοσιογραφία και Γλώσσα (2001-11-30 00:00:00.0)
Επισκέψεις (1999-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ