Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παράλληλη επιχείρηση συσπείρωσης και αποπροσανατολισμού

Καταγγέλλει ότι εκδοτικά και άλλα συμφέροντα επιδιώκουν τη διάσπαση του κόμματος και συμμετέχει στη βολική για το σύστημα συζήτηση περί «αυτοκάθαρσης»

Να χρησιμοποιήσει την «αυτοκάθαρση» ως όχημα για τη συσπείρωση του κόμματος και την παραπέρα ισχυροποίηση του Α. Σαμαρά, επιδιώκει η Ρηγίλλης, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη γενικότερη προσπάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος να δημιουργήσει στα λαϊκά στρώματα την ψευδαίσθηση της αυτοτιμωρίας και άρα της αθώωσής του, μπροστά στη γενικευμένη δυσαρέσκεια.

Προκειμένου να συσπειρώσει τις κομματικές δυνάμεις, η ΝΔ καλλιεργεί την εικόνα ότι δέχεται συντονισμένη επίθεση από κυβέρνηση και επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα εξαιτίας της άρνησής της να ψηφίσει το μνημόνιο που υπόγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ). Η επίθεση αυτή, όπως διαλαλούν στελέχη της ΝΔ, εκδηλώνεται κυρίως μέσω της υπόθεσης του Βατοπεδίου και των άλλων σκανδάλων και έχει στόχο την απαξίωση, ακόμα και τη διάσπαση της ΝΔ.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε, έμμεσα πλην σαφώς, ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, δήλωσε ότι «η ΝΔ υφίσταται μια επίθεση», θεωρώντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη «μια προσπάθεια να την απαξιώσουν».

Μέτοχος στην κυρίαρχη προπαγάνδα

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τον Κ. Καραμανλή για τη μέχρι τώρα στάση του, αν και την ίδια στιγμή πληθαίνει ο αριθμός των γαλάζιων βουλευτών που καλεί τον πρώην πρωθυπουργό «να σπάσει τη σιωπή του» και να υπερασπιστεί το έργο της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Σιγοντάροντας την κυρίαρχη αυτό το διάστημα προπαγάνδα, ο Α. Σαμαράς τάσσεται υπέρ της διερεύνησης σε βάθος όλων των σκανδάλων, αλλά λέει «όχι σε προδιαγεγραμμένες και προαναγγελθείσες διώξεις». Παράλληλα επιχειρεί αντεπίθεση εντυπωσιασμού με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον πρωθυπουργό, με την οποία αφήνει αιχμές ότι «δεν υπερασπίστηκε τη χώρα από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων».

Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίζεται ότι «αν ψηφίζαμε τα μέτρα δεν θα χάναμε μόνο εμείς, θα έχανε και το πολιτικό σύστημα συνολικά, γιατί στο αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚ θα ήμασταν όλοι συνυπεύθυνοι», και πως «τώρα η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε όσους ψήφισαν τα μέτρα και αυτοί θα τα χρεωθούν έως το τέλος».

Στην πράξη πάντως η ΝΔ βάζει πλάτες για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Χαρακτηριστική είναι η στάση που τηρεί απέναντι στη σφαγή των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Συμπλέοντας επί της ουσίας με την αντιλαϊκή λαίλαπα, εξαντλεί την άσφαιρη κριτική της στην κυβέρνηση για «ασυνέπεια, προχειρότητα και υποκρισία».

Σενάρια και καταγγελίες

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Ρηγίλλης είναι η άποψη που εξέφρασε ο Γ. Μανώλης, ο οποίος μιλώντας στο «Κανάλι 1» εκτίμησε ότι «κάποιοι εκδότες και μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, σχεδιάζουν την εξόντωση του Α. Σαμαρά, επειδή καταψήφισε τα μέτρα του ΔΝΤ, αλλά όταν έρθει η ώρα τα σχέδια περί διασπάσεων θα πάνε περίπατο».

«Σχέδιο τριχοτόμησης της κεντροδεξιάς» διαπιστώνει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο οποίος καταγγέλλει «παρασκηνιακές κινήσεις εξωθεσμικών βαρόνων σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, που μελετά διπλές εκλογές τον Νοέμβριο, ώστε αν δεν μπορεί αυτοδύναμα να κυβερνήσει, να μην υπάρχει άλλη λύση». Συνεργό του ΠΑΣΟΚ, η εφημερίδα θεωρεί την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία άφησε εκ νέου ανοικτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία νέου κόμματος.

«Θα το δούμε αυτό στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή προέχει η πατρίδα μας», είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης, επαναλαμβάνοντας ότι σε αυτή τη φάση «θα κάνει δημιουργική αντιπολίτευση». Επιχειρώντας να απαλλάξει τον εαυτό της για τις ευθύνες της γαλάζιας διακυβέρνησης επικαλέστηκε το ακαταμάχητο επιχείρημα ότι «δεν είχε πλήρη εικόνα, επειδή ως υπουργός Εξωτερικών ταξίδευε συνεχώς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ