Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μπαράζ βάρβαρων μέτρων στα κράτη - μέλη

Από παλιότερη κινητοποίηση Ρουμάνων εργαζομένων, ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στη χώρα τους
Από παλιότερη κινητοποίηση Ρουμάνων εργαζομένων, ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στη χώρα τους
Τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται στα κράτη - μέλη της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου αντιμετωπίζουν την κρίση σαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να περάσουν σαρωτικές ανατροπές προς όφελος της πλουτοκρατίας.

  • Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε άμεσες περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων λιρών (7 δισεκατομμυρίων ευρώ). Πέρα από μέτρα για τα μάτια του κόσμου (περικοπές στον κρατικό μηχανισμό, σε μισθούς υπουργών κλπ.), με στόχο τη μείωση του ελλείμματος που φτάνει το 11% του ΑΕΠ, «παγώνουν» και οι προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, μέτρο που θα θίξει πολλούς τομείς.
  • Ζήτημα χρόνου είναι πλέον η επιβολή νέων σκληρών μέτρων λιτότητας και στη Γερμανία, στο όνομα της αντιμετώπισης του χρέους που ανέρχεται στο 77% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (δηλαδή πάνω από το όριο του 60% που θέτουν τα κριτήρια σύγκλισης της ΕΕ). Οι «απαιτήσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να κοπούν», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ.
  • Στην Ισπανία, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Θαπατέρο ανακοίνωσε πρόσφατα τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά περίπου 5% από τον Ιούνιο και το πάγωμά τους το 2011, όπως και για ορισμένες συντάξεις από το 2011. Σε μια χώρα που η ανεργία προσεγγίζει το 20%, το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του συνέστησε «επείγουσες» μεταρρυθμίσεις για βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και του τραπεζικού συστήματος. Ζητάει ακόμα μεγαλύτερο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Την ομοβροντία ΔΝΤ και ισπανικής κυβέρνησης ακολουθεί η «διάσωση» της περιφερειακής τράπεζας Cajasur (δηλαδή του τραπεζικού κεφαλαίου) με 500 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα. Η τράπεζα αυτή πέρασε υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας.
  • Δέσμη μέτρων λιτότητας αναμένεται να ανακοινωθεί και στην Ιταλία, με «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τρία χρόνια, αντικατάσταση μόλις του 20% όσων υπαλλήλων αποχωρήσουν από το δημόσιο τομέα από το 2011 έως το 2013, μείωση των κονδυλίων προς τις δημοτικές και τοπικές αρχές, μείωση των δαπανών στον τομέα της Υγείας. Προβλέπεται ακόμα επέκταση για ένα εξάμηνο του χρόνου εργασίας όσων έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα μέσα και στα τέλη του 2011, ενώ θα μπαίνουν περιορισμοί και στις συντάξεις αναπηρίας.
  • Στη Ρουμανία, όπου ήδη έχουν παρθεί σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ο πρωθυπουργός Εμιλ Μποκ δήλωσε ότι όλες οι συντάξεις, ακόμη και οι αναπηρικές, πρέπει να μειωθούν, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι συνέχισης του δανεισμού από το ΔΝΤ.
  • Στη Δανία ανακοινώθηκε επίσης χτες πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, με περικοπές 24 δισ. κορονών, περίπου 3,4 εκατ. ευρώ, που πέρασε στη Βουλή. Τα μέτρα, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπουν: Περιορισμό από 1η Ιούλη στην περίοδο καταβολής επιδόματος ανεργίας από 4 χρόνια που είναι σήμερα σε δύο χρόνια (παλιότερα ήταν 7). Μεγάλες περικοπές στα επιδόματα ασθενείας και στο επίδομα που παίρνουν οι οικογένειες για κάθε παιδί. Σημαντικές περικοπές σε κοινωνικούς τομείς (π.χ. το επίδομα για ακουστικά σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής κόβεται τελείως). Περιορισμοί στα φοιτητικά επιδόματα, στον τομέα της έρευνας και στον πολιτισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ