Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αρχισαν, χτες, στη Νίκαια της Γαλλίας οι εργασίες της γαλλο-αφρικανικής συνόδου, που οργάνωσε η γαλλική προεδρία με απώτερο στόχο την προώθηση των οικονομικών και ιμπεριαλιστικών της συμφερόντων στη μαύρη ήπειρο. Χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί, στην εναρκτήρια ομιλία του, υποστήριξε ότι «η Αφρική έχει τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης» και ότι «πρέπει να αποκτήσει ισχυρότερη φωνή στην παγκόσμια πολιτική σκηνή», προτείνοντας, μάλιστα, τη θεσμοθέτηση μίας μόνιμης θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αφρικανικές χώρες.

ΤΟΚΙΟ.-- Το μικρό «Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα» αποχώρησε χτες από την «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του πρωθυπουργού να παραμείνουν οι αμερικανικές βάσεις στη νήσο Οκινάουα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης Συντηρητικών και Φιλελευθέρων στη Βρετανία, Ντέιβιντ Λόουλς, αφού πρώτα παραδέχθηκε ότι χρέωνε στα βουλευτικά έξοδα «ενοίκιο» για τη συγκατοίκηση με το σύντροφό του, σε σπίτι που ανήκε στον τελευταίο. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Ντάνι Αλεξάντερ από το ίδιο κόμμα.

ΡΩΜΗ.-- Πρόσκληση συνεργασίας από τις ΗΠΑ έναντι της τρομοκρατίας έλαβε η ιταλική κυβέρνηση, αφού και οι δύο περιοχές «είναι αντιμέτωπες με μια κοινή απειλή, την τρομοκρατία, και πρέπει να αγωνιστούν μαζί κατά του κινδύνου αυτού», όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, από την πόλη Βαρέζε της Βόρειας Ιταλίας, όπου το Σαββατοκύριακο διεξήχθη η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της G6 (ΗΠΑ, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία), σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Ansa».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στο κενό έπεσε η τελευταία 16η προσπάθεια της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ να σταματήσει τη ροή πετρελαίου που ρέει ανεξέλεγκτα επί 40 ημέρες στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού και όπως ανακοίνωσε θα επιχειρήσει τώρα να εφαρμόσει μία νέα τεχνική. Εντούτοις, η αποτυχία αυτή σημαίνει ότι το πετρέλαιο μπορεί να διαρρέει στον Κόλπο μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη μεγαλύτερη οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2023-08-02 00:00:00.0)
Αδυσώπητες κόντρες για τις εθνικές συνδρομές (2014-10-25 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται σταδιακά οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις (2011-04-27 00:00:00.0)
Επέμβαση με το βλέμμα στην ευρεία Μέση Ανατολή και στην Αφρική (2011-03-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-05-31 00:00:00.0)
Αλλη μια γενικόλογη διακήρυξη «αρχών» και συμφερόντων της ΕΕ (2000-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ