Τετάρτη 2 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ενόψει συνεδρίου

Ξεκινάνε αύριο, Πέμπτη, οι εργασίες

Μέσα σε κλίμα γενικευμένων αντιπαραθέσεων μεταξύ των τάσεων, αλλά και ανοιχτών αντεγκλήσεων με συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινάει αύριο, Πέμπτη, το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΝ.

Επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σύμπλευση των ομάδων που συναθροίζονται στον ΣΥΝ και ευρύτερα στο χώρο των οπορτουνιστών, στελέχη του χώρου διαβλέπουν αναδιαμόρφωση του εσωκομματικού χάρτη, με δεδομένες τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη συγκρότηση των τάσεων, αλλά επιμένουν ότι τα ζητήματα που πυροδοτούν την αντιπαράθεση δεν αφορούν σε ουσιώδεις πολιτικές διαφορές.

Ο Γ. Δραγασάκης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν συμφωνώ ότι οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, ότι καθιστούν αδύνατη τη συνύπαρξη ή τη συλλειτουργία όλων των δυνάμεων που σήμερα συγκροτούν το ΣΥΝ». Στο ίδιο πνεύμα, ο Χρ. Λάσκος ομολογεί σχετικά ότι «πολλές απ' τις "αγεφύρωτες" διαφορές στις Θέσεις είναι στην πραγματικότητα διαφορές διατυπώσεων, εν πολλοίς ασήμαντες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, με συνέντευξή του («Ελευθεροτυπία») για πρώτη φορά απάντησε άμεσα στον Αλ. Αλαβάνο, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει «μόνο στα πλαίσια ενός ενιαίου, κοινά αποδεκτού πολιτικού σχεδίου». Είπε ακόμα ότι «δε θα δεχτούμε να ακυρωθεί αυτό το εγχείρημα από τη διαμόρφωση και ταυτόχρονη δημόσια εκφώνηση ριζικά διαφορετικών πολιτικών σχεδίων, που μερικές φορές φτάνουν σε αριστερές παραδοξότητες και γραφικότητες, όπως, για παράδειγμα, η πρόταση για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή ή για την αναδιαμόρφωση της σημερινής αριστεράς ως νέου ΕΑΜ».

Η αρθρογραφία στελεχών του ΣΥΝ στην «Αυγή» ενόψει του Συνεδρίου αποτυπώνει την εσωκομματική αντιπαράθεση. Ο Μ. Σαμπατακάκης, απ' την «Ανανεωτική Πτέρυγα», στηλιτεύει τη «μάχη της καρέκλας» μεταξύ Τσίπρα και Αλαβάνου, δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλλον, σηματοδοτεί την παρακμή του χώρου μας, είναι κέντρο μεγάλης πολιτικής ίντριγκας μικροπαραγόντων». Αναφορικά με το τι θα κάνει η συγκεκριμένη τάση μετά το Συνέδριο, δηλώνει με νόημα ότι «το δίλημμα δεν το έχουμε εμείς, το έχει ο Αλέξης και η πλειοψηφία (...) Εμείς δεν μπορούμε να βρεθούμε να υπηρετούμε ένα περιθωριακό σχήμα».

Ο Β. Πιλάλης, απ' την «Αριστερή Ανασύνθεση», παραδέχεται ότι η τάση συνομιλεί με τον Αλ. Αλαβάνο, τον οποίο εντάσσει «μέσα στο ανασυνθετικό σχέδιο της αριστεράς», χαρακτηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του «ποιοτικές και χρήσιμες».

Ανακοίνωση εξέδωσε το «Ξεκίνημα», συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καταγγέλλει την απαράδεκτη εικόνα του σχήματος, γράφοντας ότι στο εσωτερικό του κυριαρχούν «ατέλειωτες προσωπικές συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα, τακτικισμοί, αρχηγισμοί, μα πάνω από όλα αμφισημίες, θολούρα και πολιτική ανεπάρκεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ