Τετάρτη 2 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στο «κουβάρι» των ανταγωνισμών

Το νέο έγκλημα του κράτους του Ισραήλ σε διεθνή ύδατα, εναντίον νηοπομπής που μετέφερε βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα, τη Δευτέρα τα ξημερώματα, έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα της ανοιχτής τρομοκρατίας που ασκεί ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχοντας τις πλάτες των ιμπεριαλιστικών κέντρων, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συμμέτοχες στο έγκλημα είναι οι αστικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα και σε αυτό το πλαίσιο οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι φανερές, με την πολιτική εξίσωσης του θύτη με το θύμα και με τη σταθερή στρατιωτική και πολύπλευρη συνεργασία με το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο που γίνεται η νέα δολοφονική πρόκληση είναι σε εξέλιξη κοινά ελληνο-ισραηλινά στρατιωτικά γυμνάσια, που τελικά ανεστάλησαν αναγκαστικά, ενώ είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Την ίδια ώρα, πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού περιπολεί στα ανοικτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού με την «προβιά» του ΟΗΕ, μετά την επίθεση του Ισραήλ σε αυτήν τη χώρα, το 2006.

Επιβεβαιώνεται καθημερινά αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα: Οτι η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις μπορεί να φέρει μόνο δεινά στο λαό και συμφέρει αποκλειστικά και μόνο την πλουτοκρατία, που επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο της απέναντι στους ανταγωνιστές της, άλλων χωρών. Το ίδιο ακριβώς επιχειρεί και η αστική τάξη της Τουρκίας, που αξιοποιεί και την τελευταία δολοφονική επίθεση του Ισραήλ για τους δικούς της σκοπούς. Αλλωστε, το «κουβάρι» των ανταγωνισμών έχει τόσο μπλεχτεί, που είναι φανερό ότι οι συμμαχίες που δημιουργούνται για γενικότερη αναδιάταξη στην περιοχή είναι υπό συνεχή διαμόρφωση. Χαρακτηριστικότερο πρόσφατο παράδειγμα είναι η εμπλοκή της Τουρκίας και της Βραζιλίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Φυσικά, στην περιοχή επιδρούν και άλλες δυνάμεις, όπως η Γαλλία, η Ρωσία, που, επίσης για λογαριασμό των δικών τους αστικών τάξεων, θέλουν μερίδιο στην πολύ σημαντική γεωστρατηγικά περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν και οι συμφωνίες με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το προχώρημα της πλήρους ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου, είναι κομμάτι του γενικότερου αντιλαϊκού «παζλ» που διαμορφώνεται. Ο ενεργειακός «πόλεμος», επίσης, είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος.

Το πολεμικό σκηνικό και το αιματοκύλισμα που δημιουργήθηκε στα ανοιχτά της Γάζας είναι σίγουρο ότι σηματοδοτεί εξελίξεις. Οτι θα οδηγήσει σε όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αποτελεί και ένα σήμα από την πλευρά του Ισραήλ ότι θα διεκδικήσει μέχρι θανάτου το ρόλο του τοποτηρητή της περιοχής απέναντι σε ανταγωνιστές (και τέτοιος είναι η Τουρκία). Ο παλαιστινιακός λαός είναι για χρόνια στη δίνη αυτού του ανταγωνισμού, γι' αυτό και η έκφραση αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα του για βιώσιμη και ανεξάρτητη πατρίδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών, της πάλης ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, που βαθαίνει όσο οξύνεται η κρίση του καπιταλισμού. Οι λαοί έχουν τη δύναμη, αν το πιστέψουν, να ανατρέψουν τη σημερινή βαρβαρότητα.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ