Τετάρτη 2 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκλονιστικές μαρτυρίες - καταγγελίες

Βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης κατήγγειλαν οι έξι Ελληνες που συμμετείχαν στη νηοπομπή βοήθειας στη Γάζα, ως πλήρωμα του, υπό ελληνική σημαία, πλοίου «Ελεύθερη Μεσόγειος». Οι έξι, Ζ. Στυλιανάκης, Ν. Χρυσοχοΐδης, Μ. Γρηγορόπουλος, Α. Παπαδοκωστόπουλος, Δ. Γελάλης, Θ. Πετρογιάννης, έφθασαν χτες το πρωί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφού απελάθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, χωρίς οι δύο από αυτούς, όπως τόνιζαν οι ίδιοι (οι Γρηγορόπουλος και Γελάλης), να έχουν υπογράψει το χαρτί που δρομολογούσε την απέλασή τους.

Περιέγραψαν τις σκηνές της ισραηλινής απόβασης στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara» όπως τις είδαν, μιλώντας για συνεχόμενες ριπές όπλων και δακρυγόνα μέσα στο πλήθος που βρισκόταν στο κατάστρωμα. Οι ίδιοι έζησαν την ισραηλινή απόβαση 10 πεζοναυτών από δύο φουσκωτές λέμβους, μία ώρα αργότερα. Οπως κατήγγειλαν, παρά το γεγονός ότι δεν προβλήθηκε αντίσταση από τους επιβαίνοντες στην «Ελεύθερη Μεσόγειο», οι κομάντος έκαναν ηλεκτροσόκ με όπλα «τέιζερ» σε δύο άτομα, που βρίσκονταν στη γέφυρα, μοίραζαν χτυπήματα με τους υποκόπανους των όπλων και έριξαν πλαστικές σφαίρες στα πόδια ενός άλλου.

Οπως κατήγγειλε ο Μ. Γρηγορόπουλος, πριν αρχίσει η περίπου 11ωρη διαδρομή τους προς το Ασντότ, που έγινε με τις κάννες στον κρόταφο, όπως είπε, οι κομάντος, ενώ είχαν ακινητοποιήσει τους επιβαίνοντες, «συμβουλεύτηκαν πλαστικοποιημένες λίστες όπου αναγράφονταν τα στοιχεία των επιβαινόντων και υπήρχαν και φωτογραφίες τους»! Ο ίδιος κατήγγειλε ότι κατά την πολύωρη κράτησή του στο Ασντότ υποχρεώθηκε «λόγω ελέγχου» να μείνει εντελώς γυμνός τουλάχιστον 10 φορές, κανείς δεν έλαβε τροφή ή νερό, ενώ παρέμειναν σε λευκά κελιά με έντονο φως. Επίσης, σημείωσε ότι σε κάθε ερώτηση που του γινόταν, απαντούσε ότι θέλει να δει δικηγόρο και να επικοινωνήσει με την ελληνική πρεσβεία, κάτι που δεν έγινε. Στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν», για πρώτη φορά είδαν εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας, και επιβιβάστηκαν, συνοδεία 10 Ισραηλινών, «προφανώς ανδρών της Μοσάντ», όπως τόνισε, στο αεροσκάφος, οι οποίοι τους «έφεραν» μέχρι την έξοδο του ελληνικού αεροδρομίου. Τα μέλη της αποστολής κατήγγειλαν παντελή απουσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι ο εκπρόσωπός του, κ. Δελακούρας, εμφανίστηκε μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να τους «ενημερώσει» για το ελληνικό ενδιαφέρον. «Δε μας γύρισε πίσω η ελληνική κυβέρνηση, μας απέλασε το Ισραήλ», τόνισαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ