Σάββατο 19 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΚΩΣΤΕΑ – ΓΕΙΤΟΝΑ»
Μετά από αγωνιστική παρέμβαση δεν πέρασε η τρομοκρατία

Ούτε η προσπάθεια της εργοδοσίας να κόψει μεροκάματα των οδηγών

Η αποφασιστικότητα, ο ενωμένος αγώνας και η συσπείρωση στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ των οδηγών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «ΚΩΣΤΕΑ - ΓΕΙΤΟΝΑ» στην Παλλήνη χθες το πρωί έσπασαν την εργοδοτική τρομοκρατία και την ανάγκασαν να καταβάλει τελικά δεδουλευμένα των εργαζομένων που θέλησε να περικόψει. Οι οδηγοί των εκπαιδευτηρίων απασχολούνται με 10μηνες συμβάσεις που έληξαν μέσα στη βδομάδα. Η εργοδοσία όμως, όταν κατέβαλε τους μισθούς, τους αφαίρεσε 19 ημερομίσθια με τη δικαιολογία ότι αφορούσαν τις μέρες Χριστουγέννων και Πάσχα που το σχολείο ήταν κλειστό! Οι οδηγοί μετά την εξέλιξη αυτή συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την είσοδο του σχολείου και με τη συμπαράσταση συνδικαλιστών της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Μεσογείων του ΠΑΜΕ απαίτησαν από την εργοδοσία αυτά που δικαιούνται. Παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησής τους από την εργοδοσία, η οποία εκτός του ότι αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους, στη συνέχεια επιστράτευσε την αστυνομία, αλλά και τσιράκια της, οι εργαζόμενοι έμειναν ανυποχώρητοι έξω από την πύλη και μάλιστα την απέκλεισαν. Αποτέλεσμα ήταν να υποχρεώσουν τον εργοδότη να βρεθεί ο ίδιος έξω από τη πύλη και στη συνέχεια να δεχτεί να πληρώσει στους εργαζόμενους κανονικά τα ημερομίσθια. Αποτελεί πάντως και αυτή η περίπτωση τρανταχτό παράδειγμα για το πόσο αδίστακτοι έχουν γίνει οι εργοδότες, όπως στο συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο, το οποίο, αν και επιβάλλει δίδακτρα για 12 μήνες (περιλαμβάνεται και η μεταφορά μαθητών), την ίδια στιγμή επιδιώκει να κόψει μεροκάματα από τους εργαζόμενους ενώ ήδη έχει προαναγγείλει ότι το καλοκαίρι θα απασχολήσει όσους εργαζόμενους χρειάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Απάντησαν στην τρομοκρατία και στη Ρόδο

Τα διευθυντικά στελέχη του ξενοδοχείου «Paradise Mare» (όμιλος «Aldemar», ιδιοκτησίας Αγγελόπουλου), που προσπάθησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση περιοδείας των ταξικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της προχθεσινής στάσης εργασίας του κλάδου, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Επισιτισμού της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ και δηλώνει ότι «τέτοιου είδους πρακτικές αντί να μας φοβίζουν μας πεισμώνουν ακόμη περισσότερο».

«Με ωμές απειλές και προπηλακισμούς προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, εκλεγμένα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Ρόδου», σημειώνει η Επιτροπή και προσθέτει ότι «μάλιστα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που γινόταν στο εστιατόριο προσωπικού, ο διευθυντής διέταξε το προσωπικό να αποχωρήσει. Δεν ακολούθησε βέβαια κανείς. Η εργοδοσία ξεκαθάρισε ότι πρόβλημα έχει μόνο με το ΠΑΜΕ και πως κατά τη γνώμη τους το ΠΑΜΕ δεν έχει δικαίωμα να επισκέπτεται εργασιακούς χώρους».

Η Επιτροπή αναφερόμενη στις συνθήκες εργασίας επισημαίνει: «Παρόλο που οι πληρότητες του ξενοδοχείου είναι πέρα από κάθε προσδοκία, σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων οφείλονται ακόμη από την περσινή σεζόν η άδεια και το επίδομα αδείας. Τακτικό είναι το φαινόμενο των καθυστερήσεων στις πληρωμές, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι προσωπικές συμφωνίες. Στους περίπου 400 εργαζόμενους που απασχολούνται στη συγκεκριμένη μονάδα, οι 85 είναι "σπουδαστές" των 300 ευρώ. Αρκετοί χώροι παρακολουθούνται από κάμερες, ενώ συχνά πυκνά υποβάλλονται οι εργαζόμενοι σε σωματικό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ