Σάββατο 19 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εκρηκτικό το μείγμα των συνειδητών ελλείψεων

Χαρακτηριστικές οι καταγγελίες σε Κέρκυρα, Χίο και Νάξο

Οι χρόνιες ελλείψεις στις μονάδες του δημόσιου συστήματος Υγείας σε συνδυασμό με το σταμάτημα της τροφοδοσίας με υλικά απ' τους προμηθευτές δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς.

Την προηγούμενη βδομάδα, ηλικιωμένος άντρας πέθανε στο περιφερειακό ιατρείο των Οθωνών Κέρκυρας, που ανήκει οργανικά στο Κέντρο Υγείας Αθανασίου. Ο άτυχος ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο για καρδιολογικό περιστατικό. Οπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας ο καρδιογράφος λόγω βλάβης δε λειτουργεί, ο απινιδωτής είναι παλαιάς τεχνολογίας χωρίς μόνιτορ και δεν υπάρχει ούτε επαρκής φωτισμός για μικροεπεμβάσεις. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και στο ΕΚΑΒ που στερεί τη δυνατότητα διακομιδής άμεσου περιστατικού όταν χρειαστεί, στερούν και τη δυνατότητα ορθής και ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας. Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας Υγείας η οποία θα γίνει ακόμη χειρότερη με τη μεταφορά υπηρεσιών υγείας στους δήμους μέσα από τη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης».

Τις απαράδεκτες καταστάσεις που έχει δημιουργήσει η εφαρμοζόμενη πολιτική στην Υγεία συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικότερα στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ. Επισημαίνει ότι από τις 14 Ιούνη και με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής, ο νεφροπαθής Χρήστος Καραγιώργης ξεκίνησε αποχή από την αιμοκάθαρση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που υπάρχουν στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο όπως η έλλειψη σε υλικά αιμοκάθαρσης. «Οι ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση, από 40 που είναι τώρα, θα φθάσουν τους 60-65 μέσα στο καλοκαίρι, άρα χρειάζεται επάνδρωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σοβαρές επίσης οι ελλείψεις και στα τμήματα ορθοπεδικό, αιμοδοσίας, ακτινολογικό», υπογραμμίζει η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, προχτές κι ενώ η θερμοκρασία είχε σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς Κελσίου και με τη σχετική υγρασία περίπου στο 50% που προκαλούσε αίσθημα δυσφορίας, στο νοσοκομείο Παπανικολάου ο κλιματισμός δε λειτουργούσε. Ο λόγος ήταν από τη μία η έλλειψη των απαραίτητων υλικών για τη λειτουργία του συστήματος ψύξης και από την άλλη η διάλυση της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου με την προοπτική να ανατίθενται όλες οι εργασίες συντήρησης στους ιδιώτες. Το εναπομείναν τεχνικό προσωπικό έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, προσπαθώντας κατά διαστήματα να λειτουργήσει ο κλιματισμός σε ορισμένους θαλάμους όπου υπήρχε ανυπόφορη ζέστη.

Αποκορύφωμα του διαβόητου «εξορθολογισμού των δαπανών υγείας» αποτελεί και η απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Νάξου να απαγορεύσει τις ενεργείς εφημερίες στους ειδικευμένους γιατρούς με το επιχείρημα ότι «στην πράξη δεν πραγματοποιούνται» (!)

Οι εφημερίες είναι υποχρεωτικές για τους γιατρούς και ο τύπος τους (ενεργείς ή σε ετοιμότητα) καθορίζεται απ' τα επιστημονικά όργανα του κάθε νοσοκομείου. Ομως, μπροστά στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής ο Διοικητής προτάσσει τις περικοπές των δαπανών. Σε έγγραφό του προς τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου αναφέρει: «Οι εισηγήσεις για τα μηνιαία προγράμματα εφημεριών θα πρέπει να είναι στα πλαίσια του οικονομικού εξορθολογισμού και της καλύτερης δυνατής ασφάλειας λειτουργίας και σύμφωνη με τις ισχύουσες διατάξεις. Τέλος, στο πρόγραμμα που εισηγείσθε δε θα υπάρχουν ενεργείς εφημερίες στους ειδικευμένους ιατρούς διότι στην πράξη δεν πραγματοποιούνται».

Είναι ζήτημα που αφορά όλο το λαό

Στο μεταξύ, περιοδεία στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά έκανε χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Πειραιά.

Σε συνάντηση με τη διοίκηση, το στέλεχος του Κόμματος σημείωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων που χρωστούνται στους γιατρούς (οι οποίοι συνεχίζουν επίσχεση) και δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως θα καταβληθούν οι εφημερίες μέχρι και του Μάη. Εκκρεμούν όμως τα οφειλόμενα του Δεκέμβρη.

Οι εκπρόσωποι της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ κατήγγειλαν ότι διαρκώς υπάρχουν περικοπές από το υπουργείο στο ποσό για τις εφημερίες, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά κυρίως για ορθοπεδικά και οφθαλμολογικά περιστατικά.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, αφού επισήμανε ότι στόχος της κυρίαρχης πολιτικής είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας. Τόνισε πως τα προβλήματα του νοσοκομείου αφορούν όλους τους εργαζόμενους και κάλεσε τους γιατρούς και το προσωπικό σε κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους, με επόμενο σταθμό την απεργία στις 23 Ιούνη, για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ετοιμάζονται για την ένταση της επίθεσης

Προεόρτια για τις ρυθμίσεις προσαρμογής της Υγείας στο σχέδιο «Καλλικράτης» προοιωνίζεται η χτεσινή συνάντηση της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου με δημάρχους και αντιδημάρχους της Δυτικής Αθήνας (Αγίων Αναργύρων, Αγίας Βαρβάρας, Ζεφυρίου, Ιλίου, Καματερού, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου).

Συζητήθηκαν, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, «προβλήματα που αφορούν τον τομέα Υγείας στη Δυτική Αθήνα, τον προγραμματισμό για την περιοχή και επιβεβαίωσαν μια τακτική συνεργασία γι' αυτά τα ζητήματα». Ωστόσο, άλλες πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας έλεγαν ότι έγινε αναφορά στα νοσοκομεία της περιοχής (Χαϊδάρι και Αγίας Βαρβάρας συμπεριλαμβανομένου και του Θριασίου).

Χτες, στη Βουλή, η υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε ξανά της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα. Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα ισχυρίστηκε ότι όλα πάνε καλά με τις προμήθειες των νοσοκομείων και είπε ότι για το θέμα «θα έλθει τροπολογία τις επόμενες μέρες στη Βουλή». Απέδωσε τα όποια προβλήματα στο «τεράστιο χρέος που κληρονομήσαμε, 6,2 δισεκατομμύρια καταγεγραμμένο από την ίδια την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και προκαλώντας ακόμα μια φορά τις λαϊκές οικογένειες υποστήριξε πως με τις προμηθεύτριες εταιρείες έγινε συμφωνία «με όρους που να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ