Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στήνουν φιέστες, για να κρύψουν την αντεργατική καταιγίδα

Ο υπουργός Εργασίας πρώτα υπέγραφε για το πάγωμα των δανείων σε χιλιάδες δικαιούχους του ΟΕΚ και μετά έκοβε κορδέλες στην Κρήτη

Εργαζόμενοι της Κρήτης κατήγγειλαν τον εμπαιγμό και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης
Εργαζόμενοι της Κρήτης κατήγγειλαν τον εμπαιγμό και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης
Αγωνιστικά υποδέχτηκαν τον υπουργό Εργασίας χτες το μεσημέρι στο Ηράκλειο, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι, καταγγέλλοντας τη νέα φιέστα που έστηνε η κυβέρνηση με μοχλό τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Πριν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επισκεφθεί την Κρήτη, για να κόψει χτες κορδέλες σε εγκαίνια, είχε φροντίσει, με την υπουργική απόφαση ΑΠ 15349/492 της 29ης Ιούλη 2010 να υπογράψει το πάγωμα της χορήγησης δανείων (τουλάχιστον) μέχρι και τα τέλη του Δεκέμβρη.

Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Συνδέεται με το ρόλο που έχουν αναθέσει οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στον ΟΕΚ, μετατρέποντάς τον σε μεσάζοντα των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό πως για το 2010, έχουν προϋπολογιστεί για τα δανειοδοτικά προγράμματα του Οργανισμού περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ και έχουν ήδη απορροφηθεί τα 150 εκ. από αυτά. Ενώ από τα επίσης 300 εκ. που έχουν προϋπολογιστεί για το κατασκευαστικό πρόγραμμα, έχει απορροφηθεί μόλις το 4%! Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΕΚ ετοιμάζουν αναθεώρηση των όρων και προϋποθέσεων για τις δανειοδοτήσεις μέσω ΟΕΚ, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και σχετικό νομοσχέδιο.

«Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»

Το πραγματικό, αντεργατικό προσωπείο της κυβέρνησης, ξεμπρόστιασαν όσοι ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου η διοίκηση θα συναντούσε τον υπουργό στο πλαίσιο περιοδείας του στο νομό. «Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Να καταργηθεί τώρα το μνημόνιο. Αγώνας για μια αξιοπρεπή ζωή», σημείωνε το πανό με το οποίο υποδέχτηκαν τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να μην πληρώσει ο λαός μας τα κέρδη και την κρίση της πλουτοκρατίας. Διεμήνυσαν την αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές, διεκδικώντας όχι μόνο να μην περάσουν τα μέτρα, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη λαϊκή ανασύνταξη, να δυναμώσει ο αγώνας για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία, προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

Στην αντίπερα όχθη, η συνδικαλιστική πλειοψηφία και διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, προφανώς «ενοχλημένη» από την αγωνιστική υποδοχή της κυβέρνησης, έσπευσε να συνοδεύσει τον υπουργό ... προφυλάσσοντάς τον από τα συνθήματα και την παρουσία των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ τονίζει ότι η παράσταση διαμαρτυρίας έγινε σε έναν από τους υπουργούς της κυβέρνησης, η οποία έχει ενταφιάσει όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και έχουν αποδειχτεί ως οι καλύτεροι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και του ΣΕΒ.

Κάνοντας αναφορά στο λόγο της επίσκεψής του στο νομό, τη φιέστα όπως χαρακτηρίζει η ανακοίνωση, για παράδοση εργατικών κατοικιών προσθέτει: «Την ώρα που χιλιάδες οικοδόμοι παραμένουν άνεργοι και χιλιάδες συμπολίτες μας μένουν σε ακατάλληλα σπίτια, ήρθε να κάνει με "ξένα κόλλυβα μνημόσυνο". Συμπαραστάτης τους και η συμβιβασμένη πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΣΚΕ), αφού ανήκουν και στο ίδιο κόμμα, όπου τον καλοδέχτηκε μέσα στο ΕΚΗ, σε χώρο που είναι ιεροσυλία να πατάνε οι «νεκροθάφτες των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και της ΕΕ και όλων των φερεφώνων που τους στηρίζουν και να διεκδικήσουν τον πλούτο που τους ανήκει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ