Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«XATZHΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ»
«Πρωτοπόρα» στους αντεργατικούς εκβιασμούς

Εξόρμηση στο εργοστάσιο έκανε χτες η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Εξόρμηση στους εργαζόμενους της επιχείρησης ειδών υγιεινής «Χατζηγεωργίου ΑΕ» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που απειλούνται με απόλυση από την εργοδοσία αν δεν υπογράψουν ότι συναινούν σε μείωση του ωραρίου εργασίας από 8 σε 7 ώρες ημερησίως και αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 15%, των επιδομάτων και των ασφαλιστικών εισφορών, πραγματοποίησαν χτες το πρωί και το μεσημέρι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Κάλεσαν τους εργαζόμενους (περίπου 400 απασχολούνται στις αποθήκες και τα καταστήματα του ομίλου στην Ελλάδα) να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και μετέφεραν το μήνυμα του συντονισμένου, πανεργατικού αγώνα ενάντια στην κρίση που δημιούργησαν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων και που σήμερα την επικαλούνται οι εργοδότες για να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερα.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η περίπτωση της επιχείρησης «Χατζηγεωργίου ΑΕ» είναι αποκαλυπτική για το τι είναι η κρίση για το κεφάλαιο. Και εξηγεί: «Το Γενάρη του 2010, με την καπιταλιστική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας χαρακτηρίζει την επιχείρηση ειδών υγιεινής "ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ", στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, "διεθνή", "κερδοφόρο" και "πρωτοπόρα στον κλάδο της παγκοσμίως", καθώς εξαγοράζει ανάλογες επιχειρήσεις με εργοστάσια παραγωγής την Ισπανία. Ολα αυτά δεν απείχαν από την πραγματικότητα.

Πώς γίνεται μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους, με εργοστάσια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο να επικαλείται μέσα σε 7 μήνες τόσο δραματικές εξελίξεις, έτσι ώστε να προχωρά σε τέτοια αντεργατικά μέτρα;

Πού πήγε η τεράστια κερδοφορία και η "ανάπτυξη" όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορεί να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς των εκατοντάδων εργαζόμενων; ΟΧΙ πάντως στους εργαζόμενους που, με φτηνή εργατική δύναμη, στήριξαν την ανάπτυξή της και σήμερα θυσιάζονται στο βωμό της διατήρησης των κερδών της και της βελτίωσης της θέσης της στην αγορά.

Μια ζωή κερδισμένη η επιχείρηση. Μια ζωή χαμένοι οι εργαζόμενοι που βέβαια δεν πιστεύουν ότι η μείωση μισθών θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο.

Το ίδιο κάνουν και η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων - ιδίως των μεγάλων - που έχουν ξεκινήσει ένα απίστευτο ράλι για τη μείωση μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις, διαθεσιμότητες, αλλαγές συμβάσεων κ.λπ. Δεν περνά ημέρα που να μην ακούμε για δεκάδες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους, που συντονισμένα και ομαδικά προχωράνε σε τέτοια μέτρα. Διαγωνίζονται μεταξύ τους ποια θα είναι πιο ανταγωνιστική πατώντας πάνω στη διευρυνόμενη φτώχεια και ανεργία.

Εχουν στη δούλεψή τους την κυβέρνησή τους, το ΠΑΣΟΚ, τους νόμους που περνάει διά πυρός και σιδήρου, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που σκύβει το κεφάλι συναινετικά, την οικονομική τρομο-λαγνεία πολλών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ