Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Οι εργαζόμενοι να κόψουν κάθε δεσμό με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Περιοδεία στα «Ελληνικά Πετρέλαια» στην Ελευσίνα

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
«Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε καιρούς μνημονίου. Σε καιρούς της πιο βίαιης επίθεσης που έχουν γνωρίσει ο λαός και οι εργαζόμενοι στα δικαιώματά τους. Επομένως το κριτήριο της ψήφου πρέπει να είναι πολιτικό και μόνο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά».

Με αυτά τα λόγια, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», άνοιξε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» (ΕΛΠΕ) Ελευσίνας, στην περιοδεία που πραγματοποίησε χθες το πρωί. Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να διακόψουν κάθε δεσμό με τα δύο μεγάλα κόμματα ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ.

Στη συζήτηση ο Νίκος Σοφιανός μίλησε για τη σημασία των τοπικών εκλογών που γίνονται σε μία περίοδο που κυβέρνηση και μνημόνιο έχουν εξαπολύσει λυσσαλέα επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Οπως επεσήμανε, η κρίση που έχει το σύστημα, στοχεύει να την πληρώσει η εργατική τάξη, να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική της δύναμη, για να κοστίζει ακόμα λιγότερο στους επιχειρηματίες. «Από αυτήν την υπόθεση δεν θα τη γλιτώσουν ακόμα κι εκείνοι που σήμερα αμείβονται με καλύτερους όρους, που έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η καμπάνα χτυπάει για όλους. Θέλουν να ξεζουμίσουν την εργατική τάξη, να τελειώνουν με ασφαλιστικά δικαιώματα και εισοδήματα που δίνονταν σε άλλες περιόδους και συνθήκες. Το κρίσιμο στοιχείο για μας, είναι να καταλάβει ο λαός και οι εργαζόμενοι πού οφείλεται αυτή η επίθεση, πού στοχεύει και πού πάνε τα πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε, ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν στο βαθμό που η εργατική τάξη παλεύει και αντιστέκεται. Οι εργαζόμενοι και ο λαός, όπως είπε, μπορούν και πρέπει να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Μέσα από μία αγωνιστική στάση, υπογράμμισε, όλα μπορούν να αλλάξουν, αν και εφόσον οι εργαζόμενοι «πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». «Ο λαός μπορεί να εμπιστευθεί το ΚΚΕ», είπε ακόμα και αν έχει διαφωνίες μαζί του, ακόμα και αν βλέπει μακρινή τη διέξοδο που προτείνει. «Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν ημερομηνία λήξης και δικαιώνεται το ΚΚΕ, που προεκλογικά ακόμα έλεγε, ότι έρχεται αντιλαϊκή θύελλα» πρόσθεσε.

Μας έχουν γονατίσει...

Μετά το τέλος της συζήτησης, ο Ν. Σοφιανός επισκέφθηκε τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες των ΕΛΠΕ (τμήμα προσωπικού, ασφάλειας, τμήματα μηχανικών και χημικών μηχανικών, διεύθυνση) και συζήτησε με τους εργαζόμενους για τις δύσκολες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης που επιβάλλουν κυβέρνηση, μνημόνιο και κόμματα του ευρωμονόδρομου. Το άγχος, η αγωνία και ο φόβος για το αύριο ήταν διάχυτα σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν. «Ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα» τόνισε ένας εργαζόμενος, «αλλά οι πιέσεις που ασκούνται δεν αφήνουν περιθώρια αντίδρασης». Αλλος εργαζόμενος ανέφερε: «Η κατάσταση είναι τραγική. Αν δεν ξεσηκωθούμε δεν θα αλλάξει τίποτα. Μας έχουν γονατίσει».

Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε στον «Ρ» η Ναυσικά Τόλια, εργαζόμενη στα ΕΛΠΕ, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρέλαια και στη Χημική Βιομηχανία. «Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ με διάφορες μορφές ελαστικής απασχόλησης, σε εργολάβους, ωρομίσθιοι, ορισμένου χρόνου που δουλεύουν 12ωρα και πληρώνονται ελάχιστα. Μάλιστα, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν σε αυτή τη μερίδα εργαζομένων, ακριβώς γιατί ούτε εκπαιδεύονται και δουλεύουν απίστευτα ωράρια κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Δεν έχουν καμία σχέση με το μόνιμο προσωπικό, ούτε ως προς τις συνθήκες εργασίας, ούτε ως προς τις αμοιβές» τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη το επόμενο διάστημα. Με την κατάργηση των κλαδικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων, κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τις επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις που ετοιμάζουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ