Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΟΝ
Αβαντάρει τις ανατροπές στην Ελλάδα

Με απανωτές συνεντεύξεις σε διεθνή Μέσα, ο Ο. Ρεν επιχαίρει για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

Εκτεταμένη προβολή από τα ελληνικά αστικά ΜΜΕ είχαν και χτες οι διάφορες παρεμβάσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν σε διεθνή Μέσα, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ειδικά για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οι παρεμβάσεις Ρεν στόχο έχουν να τονώσουν την πολιτική στήριξη της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται να εξαπολύσει το νέο γύρο της επίθεσης σε βάρος του λαού, στη βάση του μνημονίου με την τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση, σαν κατεξοχήν εκπρόσωπος του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, ο Ολι Ρεν «καίγεται» να προχωρήσουν οι ανατροπές στην Ελλάδα, προκειμένου η κυβέρνηση να επιστρέψει για το δανεισμό της στις καπιταλιστικές αγορές και τα κράτη - δανειστές να πάρουν πίσω μέχρι δεκάρας τα λεφτά τους από το «μηχανισμό στήριξης». Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε χτες την πεποίθησή του ότι «οι Ελληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια».

Η γενικότερη ανησυχία του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου μεγαλώνει και από τα στοιχεία που καθημερινά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για αναιμική ανάκαμψη «δύο ταχυτήτων» στην Ευρωζώνη, αλλά και για αισθητή επιβράδυνση στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα που η Γερμανία καταγράφει αισθητή - αν και πρόσκαιρη - ανάκαμψη, στην Ισπανία, τα αναθεωρημένα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι το 2009 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,7%. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο δρόμο μιας «ασθενούς ανάκαμψης» της οικονομίας τους, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων να προβλέπει νέα φάση ύφεσης, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι τεχνοκράτες της ΕΕ προσπαθούν με αμφίβολης αξιοπιστίας δημοσκοπήσεις να νομιμοποιήσουν τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται σε επίπεδο Ευρωένωσης, με στόχο να θωρακιστεί το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα και τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Σύμφωνα με το εαρινό ευρωβαρόμετρο 2010, η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ τάσσεται υπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, ενώ το 75% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ο ενισχυμένος συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών - μελών θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Τα στοιχεία της κρίσης που ανησυχούν κυρίως τους Ευρωπαίους είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, σε ποσοστό 40%, η ανεργία (48%) και η άνοδος των τιμών (20%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ