Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Επιτείνει τις ανησυχίες η κυβέρνηση

Με γενικόλογες διακηρύξεις και χωρίς επίσημα έγγραφα απαντούν οι αρμόδιοι υπουργοί σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Χάρτης που απεικονίζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 και 12 ν.μ. αλλά και παλιότερες προτάσεις της Τουρκίας για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Τέτοιοι και άλλοι χάρτες δίνουν και παίρνουν στις κλειστές διαπραγματεύσεις
Χάρτης που απεικονίζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 και 12 ν.μ. αλλά και παλιότερες προτάσεις της Τουρκίας για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Τέτοιοι και άλλοι χάρτες δίνουν και παίρνουν στις κλειστές διαπραγματεύσεις
H κυβέρνηση επιτείνει με τη στάση της τις ανησυχίες σχετικά με τα όσα έχουν δρομολογηθεί γύρω από τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, με αιχμή τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Με τις απαντήσεις τους στην Ερώτηση και στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που είχαν υποβάλει στις 29 Ιούλη οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Μαυρίκος, σε σχέση με το ζήτημα του καθορισμού της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας επιχειρούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες, επαναλαμβάνοντας γενικόλογες διακηρύξεις και αποφεύγοντας να καταθέσουν οποιοδήποτε έγγραφο.

Αφορμή για την παρέμβαση του ΚΚΕ είχαν αποτελέσει δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, με τις οποίες περιόριζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα μόνο στα αβαθή, εξαιρώντας τη μεγαλύτερη έκταση του Αιγαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αίτημα του ΚΚΕ για κατάθεση εγγράφων, το μεν υπουργείο Εξωτερικών απαντά ότι στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν κρατούνται πρακτικά, το δε υπουργείο Εθνικής Αμυνας καταθέτει αποσπάσματα από συνέντευξη στους δημοσιογράφους του Ε. Βενιζέλου.

Με την Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούσαν να μάθουν «αν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνιστούν νέα προσέγγιση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας κατά τις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση κατά παρέκκλιση και απεμπόληση των όσων προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 στα άρθρα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα (άρθρο 76-Ορισμός της υφαλοκρηπίδας και άρθρο 77-Δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα)».

Παράλληλα, απαιτούσαν από την κυβέρνηση «να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα ή τα πρακτικά των συνομιλιών μεταξύ της ελληνοτουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας».

Χωρίς πρακτικά οι διαπραγματεύσεις

Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, απάντησαν γραπτά. Την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών υπογράφει ο πρωθυπουργός υπό την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών και σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι προσπάθειες διευθέτησης της υφαλοκρηπίδας γίνονται στη βάση των όσων προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Οπως όμως αποκαλύπτει το ΥΠΕΞ, «οι διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει από το 2002 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 45 γύροι, με τον τελευταίο να έχει λάβει χώρα στις 19 Ιουλίου 2010 στην Κωνσταντινούπολη. Από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές το περιεχόμενο των συζητήσεων να είναι εμπιστευτικό και να μην κρατούνται πρακτικά».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση απλά καταθέτει την πρόθεσή της να υπερασπιστεί την υφαλοκρηπίδα στα λόγια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την ίδια στιγμή περιβάλλει με μυστικότητα τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, υπονοώντας ευθέως ότι τα παζάρια δίνουν και παίρνουν.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για συνολικότερη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στην περιοχή, αλλά και τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει η τουρκική επιθετικότητα και η παρέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο λαός πρέπει να κουμπώνεται σε ό,τι αφορά τα όσα λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Στη δική του απάντηση, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σημειώνει ότι «η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει οριστεί στη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι του 1982» και ότι «ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής και ισχύουν οι κανόνες οριοθέτησης, οι οποίοι έχουν νομολογηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ