Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιλαϊκά μέτρα είτε με ύφεση είτε με ανάκαμψη

Στη Γερμανία, με τους αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, προωθούνται φιλομονοπωλιακές ανατροπές ανάλογες αυτών της Ελλάδας

Σαρωτική είναι η επίθεση στα εναπομείναντα δικαιώματα του λαού απ' όλες τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το αν οι οικονομίες τους είναι λιγότερο ή περισσότερο βουτηγμένες στην κρίση.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει έναν νέο κύκλο ανατροπών και μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, επικαλούμενη την ανάγκη να ξεκολλήσει δήθεν η οικονομία από την ύφεση, η γερμανική κυβέρνηση, που ανακοίνωσε πρόσφατα τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία 20ετία, υιοθέτησε ένα σχέδιο περικοπών 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2014, με διακηρυγμένο στόχο «τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης».

Οι περικοπές αφορούν κυρίως τις κοινωνικές δαπάνες, όπως για παράδειγμα την αποζημίωση των ανέργων μακράς διάρκειας και τα επιδόματα που καταβάλλονται στους γονείς μικρών παιδιών, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται νέο χαράτσι από 1/1/2011 σε όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς από τη Γερμανία.

Με δεδομένο τον ενιαίο αντιλαϊκό προσανατολισμό των κυβερνήσεων της ΕΕ, είναι σχεδόν αυτονόητη η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, με την οποία εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική της σταθεροποίησης (των δημόσιων οικονομικών) με αποφασιστικότητα, ενάντια σε πολλές αντιστάσεις και καταπιάνεται με ένα πλήθος δομικών μεταρρυθμίσεων».

«Η Γερμανία βοηθάει την Ελλάδα εκεί όπου μπορεί, επειδή δεν πρόκειται μόνον για χρηματοπιστωτικά ζητήματα, αλλά και για ζητήματα διαχείρισης (...) ενός κράτους και εκσυγχρονισμού», προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ λίγο νωρίτερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είχε εκφράσει το σεβασμό του (!) προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με «τις προσπάθειές της για την εξυγίανση του προϋπολογισμού».

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην ΕΕ, οι αναδυόμενες οικονομίες καταγράφουν ταχύτατους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, πυροδοτώντας την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2010, το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε κατά 8,8%, κατατάσσοντας την Ινδία στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την ισχύ της ανάπτυξης, καθώς υπολείπεται ελαφρώς της Κίνας, η οποία κατά την ίδια περίοδο σημείωσε ανάπτυξη 10,3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ